Η απίστευτη ιστορία ενός πεζοναύτη και ενός σκύλου από το Αφγανιστάν

από Μυρτώ Τζώρτζου

To 2010 ο Αμερικανός πεζοναύτης Craig Grossi, αρχηγός μιας ομάδας πεζοναυτών, ήταν σε μια περιοχή του Αφγανιστάν όπου είχε σταλεί για να προστατέψει τους κατοίκους κάποιων χωριών από τους Ταλιμπάν. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τα πιο επικίνδυνα μέρη της χώρας με απίστευτη βία και συνεχείς επιθέσεις. Οι Ταλιμπάν στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους δεν δίσταζαν να σκοτώσουν, να καταστρέψουν γάμους και γιορτές και να τιμωρήσουν αυτούς έδειχναν κάποια χαρά. Απαγόρευαν τα πάντα. Κρατούσαν όλες τις τροφές και ο κόσμος πεινούσε. Με αυτόν τον τρόπο τους είχαν όλους υπό τον έλεγχό τους.

Σε αυτό το σκληρό και αφιλόξενο σημείο ο Grossi συνάντησε ένα σκύλο. Ένα μικρό, λευκό- καφέ, πανέμορφο σκυλάκι. Το είδε να κάθεται σε ένα ερειπωμένο κτίριο. Μόλις το πλησίασε, εκείνο άρχισε χαρούμενο να κουνάει την ουρά του. Ξαφνιάστηκε γιατί δεν περίμενε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος σκύλος χαρούμενος σε εκείνη την περιοχή.

Ο σκύλος, τον οποίο αργότερα ονόμασε Fred, άρχισε να τον ακολουθεί. “Ήταν τόσο χαρούμενος. Παρά τον τρόμο γύρω του, αυτός κουνούσε την ουρά του και ήταν χαρούμενος. Ήταν ένα κανονικό σκυλί”, θα πει ο Grossi στο βιβλίο το ” Craig & Fred: A Marine, A Stray Dog, and How They Rescued Each Other”.

Ο Fred άρχισε να πηγαίνει μαζί με την ομάδα σε όλες της τις περιπολίες. Οι κίνδυνοι ήταν πολλοί αλλά δεν φαινόταν να τρομάζει, όπως θα έκαναν άλλα σκυλιά. Ο Grossi είχε αποκτήσει έναν ανέλπιστο φίλο: “Ήρθε και εκείνος μαζί μας στη βάση. Δεν επιτρεπόταν να έχουμε μαζί μας αδέσποτα αλλά εμείς τον αφήσαμε. Ήταν απίστευτη παρέα. Το αγχολυτικό και το ηρεμιστικό μας εκείνες τις δύσκολες στιγμές που δεν ξέραμε τι μπορεί να συμβεί. Μια αγκαλιά του Fred και αμέσως ηρεμούσαμε”.

Τις επόμενες δυο εβδομάδες ο Grossi είχε άδεια. Έτσι έμεινε πίσω στη βάση με τον Fred. Οι δυο τους δέθηκαν απίστευτα. Όμως ο Grossi άρχισε να ανησυχεί για το φίλο του καθώς αν τον έβρισκαν, εκείνος θα τιμωρείτο και ο σκύλος θα πήγαινε για ευθανασία.

Και τότε ήταν που σκέφτηκε ότι θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για του σώσει τη ζωή. Τις επόμενες μέρες άρχισε να ρωτάει αν θα μπορούσε να στείλει κάτι στην πατρίδα του. Αν επιτρέπεται να στείλει ένα δέμα. Έτσι είπε αρχικά στον υπεύθυνο. Στη συνέχεια επικοινώνησε με την αδερφή του, της εξήγησε τι ήθελε να κάνει και της ζήτησε να τον βοηθήσει. Να σώσουν το σκύλο, τον αγαπημένο του φίλο. Τα εμπόδια που βρήκαν ήταν μεγάλα και οι δυσκολίες πολλές. Μετά από επιμονή, έξυπνες κινήσεις, προσπάθεια αλλά και αρκετό ρίσκο, καθώς αυτό ήταν παράτολμο και επικίνδυνο, τα πάντα ήταν έτοιμα. Grossi και Fred θα ταξίδευαν μαζί για Αμερική.

“Όταν επιστρέψαμε στην πατρίδα, δεν ήμουν καθόλου καλά. Διαγνώστηκα με σύνδρομο μετατραυματικού στρες.  Οι μέρες, παρόλο που δεν βρισκόμουν στον πόλεμο, ήταν το ίδιο άσχημες και εφιαλτικές με τότε. Δεν μπορούσα να ζήσω κανονικά. Σκεφτόμουν όλα εκείνα που έζησα. Τη φρίκη, την καταστροφή. Τους φίλους που έχασα. Τους φίλους που είδα να πεθαίνουν. Ο Fred με βοήθησε πολύ σε αυτό. Ήταν δίπλα μου σε όλο αυτό. Η παρουσία του με κράτησε όριο. Επειδή μιλούσα στους άλλους για εκείνον και την περιπέτειά μας για να σωθούμε, άρχισα να νιώθω καλύτερα”, αναφέρει ο Grossi στο βιβλίο του “Craig & Fred: A Marine, A Stray Dog, and How They Rescued Each Other”.

Ήθελε να μοιραστεί με όλους αυτή την απίστευτη ιστορία του. Έτσι γεννήθηκε το υπέροχο αυτό βιβλίο, που μιλάει για μια δυνατή σχέση που δεν νικήθηκε από τον πόλεμο. Μαζί με τον Fred ο Grossi ταξιδεύει σε όλη την Αμερική και μιλάει για αυτό, δίνοντας θάρρος και ελπίδα.

Το βιβλίο του Craig Grossi είναι διαθέσιμο στο amazon.com.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο