Karl Lagerfeld: Η γάτα του Choupette ήταν η μεγάλη και μόνη του αγάπη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο Γερμανός εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας και φωτογράφος Karl Lagerfeld πέθανε χθες το πρωί στο Παρίσι, σε ηλικία 85 ετών. Είχε εισαχθεί εσπευσμένα το βράδυ της Δευτέρας σε νοσοκομείο, καθώς τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο διάσημος σχεδιαστής γεννήθηκε το 1933, σε μία ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια βιομηχάνων. Το ξεκίνημά του στον χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ιταλικού Οίκου «Tiziani», ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, γαλλικό στούντιο «Chloe».

Στη συνέχεια, εργάστηκε και για άλλους Οίκους διεθνούς φήμης, όπως για τον Οίκο «Fendi» το 1965, τον ιταλικό Οίκο «Curiel» το 1970 και τον γαλλικό Οίκο «Chanel», όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η υπέροχη γάτα του Choupette, την οποία ήθελε να παντρευτεί

Εκτός όμως από τη μόδα ο Lagerfeld είχε και μια άλλη μεγάλη αγάπη, την 7χρονη γάτα του, την Choupette, μια πανέμορφη λευκή γάτα Βιρμανίας, η οποία έχει πολλές φορές πρωταγωνιστήσει σε fashion editorials μεγάλων περιοδικών αλλά και σε άλλα διαφημιστικά.

Το συμπαθές τετράποδο είχε μια ιδιαίτερη ζωή δίπλα στο σχεδιαστή, μια ζωή που έγινε και βιβλίο, με τον τίτλο “The Private Life of a High-Flying Fashion Cat” (“H Ιδιωτική Ζωή μιας Υψηλού Επιπέδου Fashion Γάτας”), τη συγγραφική επιμέλεια του οποίου είχαν οι Patrick Mauriès και Jean Christophe Napias.

Σε συνέντευξή του πριν από ένα χρόνο στο “The Cut” του “New York Magazine”, ο θρύλος της μόδας απέδειξε για άλλη μια φορά την εμμονή του με τη γάτα του, λέγοντας: «Υπάρχει ένα μικρό θαύμα στην ιστορία μας. Η Choupette δεν ήταν καν δική μου. Ανήκε σε έναν φίλο μου που ζήτησε στην καμαριέρα μου να τη φροντίζει δυο εβδομάδες που θα έλειπε. Όταν γύρισε, δεν την πήρε πίσω καθώς πήρε άλλη γάτα. Έτσι έμεινε σε εμένα, που τη λάτρεψα. Είναι πλέον η πιο διάσημη γάτα στον κόσμο και η πιο πλούσια. Πέρσι, έκανε δύο δουλειές και έβγαλε 3 εκατομμύρια ευρώ. Μια στη Γερμανία για αυτοκίνητο και μια για Ιαπωνική εταιρία καλλυντικών. Δεν την αφήνω να διαφημίσει τροφές. Είναι πολύ σοφιστικέ για κάτι τέτοιο.

Έχει κάτι μοναδικό. Είναι σαν άνθρωπος, αλλά το καλό είναι ότι δεν μιλάει. Δεν χρειάζεται να συζητάμε. Μισεί τα άλλα ζώα και μισεί και τα μωρά. Μένει πάντα μαζί μου και έχει δύο προσωπικές υπηρέτριες. Παίζουν μαζί της και στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται η περιποίηση του υπέροχου λευκού τριχώματός της, οι θεραπείες ομορφιάς για τα μάτια της και, βέβαια, η διασκέδασή της. Είναι το κέντρο του κόσμου. Αν τη δεις, θα καταλάβεις. Είναι σαν Greta Garbo. Έχει κάτι που την κάνει αξέχαστη. Το πώς κινείται, πώς παίζει. Είναι πηγή έμπνευσης κομψότητας και συμπεριφοράς. Αν με έχει αλλάξει; Ίσως έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος. Δεν ξέρω, ίσως λιγότερο εγωιστής; Το βρίσκω απαίσιο, αλλά τι να κάνω. Πιστεύω στη μοναδικότητα. Δεν είναι απλώς μια γάτα να μου κρατάει συντροφιά. Είναι υπέροχη, μόνο επειδή είναι μοναδική». Το κομψό αυτό τετράποδο έχει πάνω από 128 χιλιάδες followers στο Instagram.

Θα κληρονομήσει η γάτα την περιουσία του;

Ο σχεδιαστής ήταν τόσο πολύ δεμένος με την Choupette που είχε πει ότι αν ήταν νόμιμο, θα την είχε παντρευτεί. Η γάτα έτρωγε μαζί του στο τραπέζι στο πιάτο της, είχε iPad και κοιμόταν πάντοτε σε Chanel υφάσματα.

Πριν από ένα χρόνο σε συνέντευξή του, ο Lagerfeld είχε πει ότι όταν πεθάνει, θα αφήσει ένα μέρος της τεράστιας περιουσίας του, που εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, στη γάτα του. Σύμφωνα με το γερμανικό νόμο κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αν τα χρήματα διαχειριστεί κάποια οργάνωση ή σωματείο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο