Μια άγνωστη ιστορία: Τι είχε συμβεί και ο Paul McCartney έσωσε μια αγελάδα από ευθανασία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Mια συγκινητική ιστορία, που σε κάποιους ίσως να φανεί αστεία ή ασήμαντη, δείχνει σε όσους έχουν ενσυναίσθηση το μεγαλείο της ψυχής πολλών ανθρώπων.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής, που συνέβη πριν από ένα χρόνο, ήταν ο Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης, από τα ιδρυτικά μέλη των Beatles, Paul McCartney, ο οποίος έσωσε μια αγελάδα, την Penka, από ευθανασία.

Η 5 ετών εγκυμονούσα Penka ζούσε με το κοπάδι της στο χωριό Mazarachevo της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Κάποια στιγμή όμως χάθηκε σε μια βόλτα της, περπάτησε, πέρασε τα σύνορα της χώρας και βρέθηκε στη Σερβία, χώρα που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγες μέρες μετά επέστρεψε στη Βουλγαρία, όπου “συνελήφθη”. Δε γύρισε όμως στο κοπάδι της καθώς αποφασίστηκε να οδηγηθεί σε ευθανασία. Ο λόγος; Οι διαφορετικοί νόμοι των δυο χωρών, Βουλγαρίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες όταν πρόκειται κάποιο ζώο να μπει σε ευρωπαϊκό έδαφος (Βουλγαρία) από χώρα εκτός Ένωσης (Σερβίας). Και ο κανόνας σε αυτήν την περίπτωση (για λόγους υγείας) έλεγε ότι το συγκεκριμένο ζώο, αφού επέστρεφε από τη Σερβία θα έπρεπε να ευθανατωθεί.

Η υπόθεση έγινε γνωστή στα social media όπου πολλοί έθεταν το ερώτημα αν είχαν γίνει εξετάσεις στο ζώο ώστε να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Κάτι απολύτως λογικό.

Έτσι πληροφορήθηκε το συμβάν και ο Paul McCartney, γνωστός για τη φιλοζωία του και τον αγώνα που συνέχεια δίνει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Μαζί με άλλους δημιούργησε ένα διαδικτυακό ψήφισμα όπου ζητούσε να δοθεί χάρη στην Penka. “Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο να δοθεί χάρη στην αγελάδα. Δεν έκανε τίποτα κακό”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η Penka τελικά στάθηκε τυχερή. Το ψήφισμα συγκέντρωσε πάνω από 30 χιλιάδες υπογραφές και η βουλγαρική κυβέρνηση, μετά από αυτήν την πίεση, αποφάσισε να της κάνει εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι χαίρει άκρας υγείας. Έτσι επέστρεψε και πάλι στο κοπάδι της.

Κείμενο: Ρέα Σταθοπούλου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο