Ο εκπαιδευτής των σκύλων των σταρ μιλάει για το πώς καταφέρνει να σταματήσει το γάβγισμά τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα μυστικά της καλής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης ενός σκύλου αποκαλύπτει στην εφημερίδα Dailymail ο εκπαιδευτής των σκύλων των επωνύμων Nigel Reed, ο οποίος ζει στη Μεγάλη Βρετανία αλλά ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο λόγω της δουλειάς του.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ο Reed πιστεύει ότι ακόμα και το πιο δύσκολο σκυλί μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά. Απλά χρειάζεται τον τρόπο του. Πολλοί μάλιστα ιδιοκτήτες σκύλων έχουν απευθυνθεί σε εκείνον απελπισμένοι και έτοιμοι να εγκαταλείψουν το τετράποδό τους λόγω γαβγίσματος, κάτι που είναι συχνά μεγάλο πρόβλημα.

Ο Reed, ο οποίος μελετάει τα σκυλιά πάνω από 15 χρόνια, θεωρεί ότι πρώτα από όλα πρέπει κανείς να καταλάβει γιατί ο σκύλος έχει κακή συμπεριφορά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή εκπαίδευση.

Ανάμεσα στις δύσκολες περιπτώσεις που συνάντησε ήταν και η Jazz, ένα γερμανικό Shepherd, της οποίας ο ιδιοκτήτης ήταν στην κυριολεξία ένα βήμα πριν την αφήσει λόγω του γαβγίσματός της. Το τεράστιο αυτό σκυλί κάθε φορά που άκουγε άνθρωπο να περνάει έξω από το σπίτι του, έτρεχε στο παράθυρο και γάβγιζε θυμωμένο. Όταν το είχαν στην αυλή συμπεριφερόταν επιθετικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε τα παιδιά της οικογένειας να το πλησιάσουν αλλά ούτε και τα άλλα σκυλιά. Στις βόλτες του επίσης ήταν πολύ δύσκολο καθώς γάβγιζε σε όλους που περνούσαν από δίπλα του.

Μετά από πολλές ώρες που έμεινε μαζί του ο Reed ώστε να “γνωριστούν” καλύτερα, κατάφερε να μειώσει το γάβγισμα της Jazz με το να το κάνει να νιώσει ασφάλεια και προστασία, κάτι που ήταν πολύ βασικό για αυτήν. Το γάβγισμά για αυτήν ήταν για να προστατευτεί, ακόμα και αν δεν κινδύνευε. Με σιγανή φωνή και χωρίς να φωνάζει ή να νευριάζει κάθε φορά που εκείνη γάβγιζε, της μιλούσε γλυκά λέγοντάς της “καλό κορίτσι”, “καλό κορίτσι” (good girl, good girl). Αν δε συνέχιζε να κάνει φασαρία, την περιόριζε σε έναν απομονωμένο χώρο που ήταν ο ίδιος κάθε φορά.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να προσπαθήσει να την κάνει να μη γαβγίζει στα άλλα σκυλιά στο δρόμο. Παρατήρησε ακριβώς τη συμπεριφορά της όταν συναντούσε σκυλιά και κατάλαβε πολλά πράγματα. Η πρώτη του κίνηση ήταν να της αλλάζει δρόμο όταν έβλεπε ότι κάποιος σκύλος ερχόταν προς το μέρος της. Έχοντας ήδη καταφέρει να την κάνει να τον εμπιστεύεται, το σκυλί τον ακολουθούσε χωρίς να τραβάει το λουρί του όπως έκανε στο παρελθόν. Τον ακολουθούσε δηλαδή έχοντάς του πλήρη εμπιστοσύνη.

Στη συνέχεια την έφερνε σε επαφή με κάποιο σκυλί γνωστού του και όταν την έβλεπε να αρχίζει να πανικοβάλλεται, την πήγαινε σιγά σιγά αλλού και την κάλμαρε για να της φύγει το στρες της “γνωριμίας”. Στη συνέχεια έφερνε τα δυο σκυλιά ξανά σε επαφή. Και αυτό ήταν κάτι που λειτούργησε καθώς με τη δεύτερη συνάντηση το στρες της πρώτης φορά είχε φύγει. Και τη θέση του την είχε πάρει η περιέργεια. Η επιθετικότητα είχε γίνει περιέργεια.

Το κλειδί ήταν να νιώσει το ζώο ασφαλές και να προστατευτεί από τον άνθρωπο που ήταν κατά κάποιον τρόπο ο leader της και να εμπιστευτεί τις αποφάσεις του. Στο τέλος βγαίνει και το λουρί και το ζώο είναι ελεύθερο. “Ούτε αλυσίδες ούτε τίποτα. Μόνο ξεκάθαρη γλώσσα. Αυτό είναι το μότο μου” θα πει ο Reed.

Σύμφωνα με τον αυτόν το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι τα μαλώνουν και να τα τιμωρούν για την κακή τους συμπεριφορά. Γιατί αντί να τα τιμωρούν θα πρέπει να καταλάβουν πρώτα, και αυτό είναι το βασικό, γιατί ο σκύλος τους συμπεριφέρεται έτσι. Κανείς σκύλος δεν συμπεριφέρεται αναίτια έτσι.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αγνοούμε τις ανάγκες των ζώων μας, τις οποίες συχνά καταλαβαίνουμε λάθος. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε τις σωστές τεχνικές στο να λύνουμε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να μη λύνεται. Και η προβληματική συμπεριφορά να συνεχίζεται. Αλλά αυτό δυστυχώς συμβαίνει λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής με τα παιδιά μας, να μην κατανοούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, δεν θα συνέβαινε με τα ζώα μας”, θα πει ο Reed.

https://www.youtube.com/watch?v=IUPWRs9JmUQ

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο