Οι γατόφιλοι παίρνουν το αίμα τους πίσω με μια έρευνα που λέει ότι οι γάτες είναι το ίδιο έξυπνες με τους σκύλους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι ιδιοκτήτες γάτων, οι γατόφιλοι στη γλώσσα των ιδιοκτητών κατοικίδιων, το γνωρίζουν καλά. Όμως τώρα είναι η σειρά της επιστήμης να το επιβεβαιώσει. Μια νέα έρευνα έχει μελετήσει τα πονηρά αυτά και ανέξαρτητα τετράποδα και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι το ίδιο έξυπνα με τον σκύλο. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι έρευνες μέχρι τώρα είχαν δείξει το αντίθετο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής την ψυχολόγο Saho Takagi, πραγματοποίησαν πολλά πειράματα, μνήμης κυρίως, σε 48 οικόσιτες γάτες και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ψυχολογίας “Behavioural Processes”. Οι γάτες αυτές για παράδειγμα έπρεπε να θυμηθούν από ποιο μπολ έφαγαν την τροφή τους και από ποιο δεν έφαγαν καθόλου. Και αυτό 15 λεπτά μετά το φαγητό. Και τα κατάφεραν. Το πείραμα συνεχίστηκε και σε άλλους τομείς. Οι γάτες θυμήθηκαν όχι μόνο από πού έφαγαν και από πού όχι αλλά και τι έφαγαν και τι ώρα το έφαγαν. Οι επιστήμονες μάλιστα βρήκαν και κάτι άλλο ότι οι γάτες ανταποκρίνονται στις χειρονομίες, στις εκφράσεις του προσώπου και στα συναισθήματα των ανθρώπων.

Τι μας λέει το συμπέρασμα; Ότι οι γάτες τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο και οι σκύλοι σε ανάλογα πειράματα, πράγμα που ενισχύει την άποψη ότι είναι εξίσου έξυπνες με τους σκύλους, κάτι που μέχρι τώρα απέκλειαν οι επιστήμονες.

Οι γάτες και οι σκύλοι χρησιμοποιούν αναμνήσεις από μία εμπειρία του παρελθόντος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι έχουν επεισοδιακή μνήμη, παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων. Επεισοδιακή μνήμη ή αυτοβιογραφική μνήμη είναι ρητή μνήμη από τα γεγονότα. Περιλαμβάνει χρόνο, θέση, και συγκινήσεις.

Αυτοβιογραφική μνήμη έχουν βασικά οι άνθρωποι, οι οποίοι συχνά συνειδητά προσπαθούν να ανασκευάσουν γεγονότα του παρελθόντος, που τους έχουν συμβεί, όπως, ας πούμε, τι έφαγαν για πρωινό, την πρώτη μέρα σε μια νέα δουλειά ή έναν γάμο στην οικογένεια.

Στο ίδιο μήκος πνεύματος κινείται και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Yale, Laurie Santos, η οποία αναφέρει ότι αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική καθώς ανοίγει ένα παράθυρο στο να καταλάβουμε πόσο διαρκεί η μνήμη στις γάτες και κατά πόσο θυμούνται σύνθετα πράγμα όπως οι άνθρωποι.

Συμπερασματικά εμείς που ναι μεν λατρεύουμε όλα τα ζώα αλλά είμαστε ορκισμένοι γατόφιλοι ένα έχουμε να πούμε. Αν αυτό δεν είναι αυτό που λέμε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, τι είναι; 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο