Διαβάστε την εμπειρία μιας εθελόντριας σε πάρκο που ζουν κακοποιημένοι ελέφαντες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η Gaile Juknyte είναι φωτογράφος από τη Λιθουανία και ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Τα ταξίδια είναι το μεγάλο της πάθος. Μέσα σε λίγους μήνες έχει επισκεφτεί 7 χώρες και έχει αφήσει το Λονδίνο για να ταξιδέψει στη Νοτιοδυτική Ασία και την Ινδονησία για να εργαστεί ως εθελόντρια σε οργανισμούς που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων.

Ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια της ήταν αυτό στη Βόρεια Ταϊλάνδη, όπου εργάστηκε ως εθελόντρια στο Elephant Nature Park, ένα πάρκο όπου ζουν ελέφαντες που έχουν διασωθεί από την κακοποίηση. Η εμπειρία της, όπως η ίδια τη μετέφερε στο διαδικτυακό boredpanda, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: ” Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως δεν γνωρίζουν ότι οι ελέφαντες είναι ένα βήμα πριν μπουν στη λίστα με τα ζώα του πλανήτη μας που είναι υπό εξαφάνιση. Στην Ασία συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ από τη μία όλα τα σπίτια έχουν σουβενίρ ή διακοσμητικά με θέμα τον ελέφαντα, επειδή πιστεύουν ότι φέρνει τύχη, από την άλλη ο ελέφαντας εκεί είναι το ζώο που υφίσταται της μεγαλύτερη κακοποίηση από τον άνθρωπο”, θα πει η ίδια τονίζοντας ότι το καταφύγιο ελεφάντων που βρίσκεται στη Βόρεια Ταϊλάνδη είναι μια πραγματική όαση και ένας παράδεισος για αυτά τα ζώα.

“Εδώ ζουν 77 ελέφαντες που έχουν σωθεί από το να είναι ατραξιόν στους τουρίστες. Η εμπειρία μας ως εθελοντές στο πάρκο είναι συγκλονιστική. Η μέρα στο Elephant Nature Park ξεκινάει πολύ νωρίς, περίπου στις 6 το πρωί. Δεν χρειάζεται όμως να βάλεις ξυπνητήρι καθώς σε ξυπνούν οι ελέφαντες που κάνουν σαν τρομπέτα. Οι εθελοντές χωρίζονται σε γκρουπ και επισκέπτονται τους ελέφαντες. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πρώτα από όλα να τους καθαρίσεις. Στη συνέχεια τους κάνεις μπάνιο και μαζεύεις τα απαραίτητα, μπανάνες, κολοκύθες, καρπούζια και άλλα για να φτιάξεις το φαγητό”

Η Juknyte λέει ότι η συγκεκριμένη εθελοντική εργασία δεν είναι πάντα αποδεκτή από τους ντόπιους, λόγω του μεγάλου αριθμού αναλφάβητων και φυσικά της έλλειψης σωστής παιδείας: “Αν μια οικογένεια προσληφθεί να εργαστεί στο πάρκο, τα παιδιά υποστηρίζονται με το να πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι βασικό ο κόσμος να μάθει να προστατεύει τη φύση και τα ζώα, μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση”.

Σκληρές αλήθειες

-Οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν. Αυτό είναι κάτι που αποδίδει χρήματα. Μια βόλτα για εκείνον είναι κάτι πολύ σκληρό γιατί εκτός από τους αναβάτες και τον οδηγό, πρέπει να σηκώσει στην πλάτη του και την πολυθρόνα που ζυγίζει 80 κιλά.

-Τα υπέροχα αυτά ζώα, με την απίστευτη νοημοσύνη, είναι υποχρεωμένα να “εργάζονται” τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, συχνά κάτω από καυτό ήλιο.

-Τα μωρά που γεννιούνται είναι αναγκασμένα να κάνουν πολύ σκληρά πράγματα, είτε στο δρόμο, είτε σε σόου είτε σε τσίρκο.

-Οι περισσότεροι ελέφαντες που σώζονται και περιθάλπτονται στο πάρκο είναι καταθλιπτικοί και δύσκολα επιβιώνουν.

-Το 80% των ελεφάντων που έρχονται στο πάρκο είναι τυφλοί ή κουφοί από την κακοποίηση.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο