Σκύλοι από καταφύγια βοηθάνε τους επιστήμονες στην προστασία των άγριων ζώων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πριν από 10 περίπου χρόνια, η Aimee Hurt, βιολόγος άγριας ζωής, επισκέφτηκε ένα καταφύγιο αδέσποτων στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα από τα σκυλάκια που της κίνησαν το ενδιαφέρον ήταν ο Wicket, ένας ημίαιμος γερμανικός ποιμενικός, που, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καταφυγίου, δεν ήταν για εκείνη. “Δεν θα τον θέλατε γιατί είναι τρελός”, ήταν τα λόγια του.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Μετά από λίγη ώρα παιχνίδι μαζί του η Hurt παρατήρησε το πώς εκείνος παίζει με ένα μπαλάκι του τένις και πόσο συνεπαρμένος αλλά και συγκεντρωμένος ήταν στο παιχνίδι αυτό. Και αποφάσισε να τον υιοθετήσει καθώς σκέφτηκε ότι ναι μεν έχει τρέλα, αλλά, σύμφωνα με εκείνη, τη σωστή τρέλα.

Η Hurt έχει αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της σπουδάζοντας τα πάντα γύρω από τα άγρια σαρκοφάγα ζώα, όπως τα λιοντάρια βουνού και τις αρκούδες. Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς αυτά τα ζώα ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δύσκολα τα εντοπίζει κάποιος. Και εδώ θα ερχόταν η συμβολή του Wicket.

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εκπαιδεύσει σκύλους για διάφορες αποστολές. Για τον εντοπισμό επιζώντων σε καταστροφές, για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών σε περιοχές με πόλεμο, για τον εντοπισμό ναρκωτικών και  για άλλα πολλά πράγματα. Η Hurt και η ομάδα των βιολόγων που συνεργάζεται σκέφτηκαν ότι τα τετράποδα αυτά θα μπορούσαν με τη σωστή εκπαίδευση να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα, βοηθώντας τους στη μελέτη και προστασία της άγριας ζωής.

Έτσι δημιούργησαν το 2000, το Working Dogs for Conservation (WD4C), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση όπου εκπαιδεύει σκυλιά για το σκοπό αυτό. Τα 17 αυτά χρόνια από τη μέρα ίδρυσή της η οργάνωση αυτή έχει εργαστεί και στις 5 ηπείρους με πρόγραμμα να βρει σπάνια αλλά και λιγότερο σπάνια άγρια ζώα, να μελετήσει τις συνήθειές τους ώστε να εκπονήσει σχέδιο για την προστασία τους από την ανθρώπινη παρέμβαση. Εντυπωσιακό θα λέγαμε, αν σκεφτεί κανείς ότι τα σκυλιά-ντετέκτιβ ζούσαν πριν από αυτό σε κλουβί καταφυγίου.

Ο υπεύθυνος του WD4C, Pete Coppolillo, μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για όλο αυτό το πρότζεκτ: ” Τα σκυλιά αυτά πλέον εντοπίζουν τα πάντα. Από σπάνια είδη ζώων μέχρι όπλα που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι οι λαθροθήρες. Έτσι μπορούμε να προστατέψουμε και την άγρια πανίδα αλλά και τη φύση”.

Τι όμως πρέπει να έχει ένα σκύλος για να μπορεί να βρίσκει τα παραπάνω;” Σαφώς όχι μόνο καλή όσφρηση. Ένας καλός σκύλος-ντετέκτιβ χρειάζεται βασικά ένα παιχνίδι- οδηγό, όπως ήταν το μπαλάκι του τένις που η Hurt είχε δώσει στον Wicket. Είναι σκυλιά που, για παράδειγμα, αν στο παιχνίδι τους πάρεις την μπάλα, θα σου φέρουν πέτρα, αν πάρεις την πέτρα θα σου φέρουν φύλο, οτιδήποτε μπορούν να το φέρουν θα το φέρουν. Είναι απίστευτα ενεργητικά και ομολογουμένως κουραστικά για τον άνθρωπο. Με λίγα λόγια είναι σκυλιά που, μετά από λίγο καιρό σε σπίτι, εγκαταλείπονται σε καταφύγιο. Και είναι πολύ σημαντικό και για εμάς και για την επιστήμη αλλά και για τα ίδια όλο αυτό καθώς από τη μοναξιά ενός κυνοκομείου τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή κάνοντας πράγματα που είναι στη φύση τους”, λέει ο Coppolillo.

Εκτός από την οργάνωση Working Dogs for Conservation, η συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων δημιούργησε άλλη μία, τη Rescues 2the Rescue, ένα πρόγραμμα όπου βοηθάει σκυλάκια που ζουν σε κυνοκομεία στο να εκπαιδευτούν σε σκύλους- ντετέκτιβ, ζώντας σε σπίτι και ξεκινώντας μια… καριέρα στον τομέα της επιστήμης. “Έχουμε πλέον σκυλιά από όλα τα μέρη του κόσμου, από τον Καναδά, τη Ζάμπια, το Μαλάουι, το Κιργιστάν, την Τανζανία. Τα σκυλιά αυτά μας έχουν βοηθήσει να συγκεντρώσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τις μαύρες αρκούδες, τα λιοντάρια των βουνών και τους λύκους στο Αϊντάχο και της Μοντάνα αλλά και για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή δέντρων από ένα είδος σκαθαριού που κατέστρεψε εκατομμύρια δέντρα στην Αμερική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δουλειά που κάνουν αυτά τα σκυλιά στην Αφρική καθώς καταφέρνουν και εντοπίζουν τα κρυμμένα όπλα των λαθροθήρων. Με τους λαθροθήρες συμβαίνει το εξής: Συχνά χρησιμοποιούν ένα όπλο. Το παίρνει ένας, κυνηγάει ο ίδιος και μετά το κρύβει για να το βρει ο άλλος. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό που τα σκυλιά εντοπίζουν τα όπλα εκεί.” συμπληρώνει ο Coppolillo.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο