Γιατί οι γάτες έχουν καλύτερη σχέση με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Για πολλούς ανθρώπους οι γάτες είναι το καλύτερο κατοικίδιο. Πανέξυπνες, υπερβολικά ανεξάρτητες, ήρεμες και καθαρές αποτελούν έναν τέλειο σύντροφο σε όλες τις ηλικίες. Από την άλλη αρκετοί σκυλό-φιλοι δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα. Τις θεωρούν ψυχρές, τους πειράζει η τόση ανεξαρτησία τους, θεωρούν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Ποια είναι όμως η πραγματική φύση της κατοικίδιας γάτας;

Οι περισσότερες γάτες ράτσας που υπάρχουν στα σπίτια είναι απόγονοι της αφρικανικής αγριόγατας. Από την άλλη οι αδέσποτες γατούλες που συχνά υιοθετούμε είναι γάτες που οι πρόγονοί τους έχουν ζήσει σε ομάδες και κοινωνίες, τις οποίες διέπουν οι νόμοι της φιλίας και των στενών σχέσεων. Αυτή η ικανότητά τους να ζουν ομαδικά ήταν και ο λόγος που αυτά τα ζώα εξημερώθηκαν εύκολα από τον άνθρωπο.

Οι γάτες αυτήν τη στιγμή αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στον κόσμο. Μόνο στη Βρετανία ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια γάτες στα σπίτια. Με άλλα λόγια το 25% των σπιτιών της χώρας έχει γατούλα.

Τα ζώα αυτά δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους και τους “στηρίζουν” συναισθηματικά. Τους βοηθούν να γίνουν κοινωνικοί και τους μεταδίδουν μια απίστευτη ηρεμία. Το γεγονός ότι συχνά έχουν κατηγορηθεί για ανεπιθύμητες συμπεριφορές (από την οπτική των ανθρώπων πάντα), όπως το κυνήγι, δείχνει ότι οι δεσμοί που μπορούν να αναπτύξουν είναι ισχυροί. Tα αποτέλεσματα λοιπόν των περισσότερων ερευνών έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια αυτά δημιουργούν γερούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που ζουν μαζί.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η ποιότητα, θα λέγαμε, μια σχέσης ανάμεσα σε γάτα και τον κηδεμόνα της έχει να κάνει με την ηλικία εκείνου και το φύλο του. Οι γάτες λοιπόν εμφανίζονται να έχουν καλύτερη σχέση με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Νιώθουν πιο ασφαλείς δίπλα τους και ηρεμούν. Οι γάτες βασικά δεν θέλουν να ταράζονται και να ενοχλούνται. Θέλουν να κοιμούνται ατελείωτες ώρες χωρίς ενόχληση. Μια μεγαλύτερη γυναίκα σε ηλικία είναι μάλλον απίθανο να κάνει πράγματα που θα ταράξουν τη ζεν κατάσταση μια γάτας. Άλλωστε η εικόνας μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας με τη γάτα της δίπλα είναι κλασική.

Από την άλλη δεν επικοινωνούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο με τις γάτες μας. Η επικοινωνία των αντρών με τα ζώα αυτά είναι όταν εκείνοι βρίσκονται σε ψηλότερο επίπεδο από αυτές (πχ άνθρωπος σε καρέκλα και γάτα κάτω) ενώ οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα με τις γατούλες όταν και οι δυο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (στο πάτωμα για παράδειγμα).

Η συγκεκριμένη έρευνα πήγε ένα βήμα πιο πέρα μελετώντας τη συμπεριφορά των γάτων που είχαν θετικές εμπειρίες από τον άνθρωπο στην αρχή της ζωής τους και τη συμπεριφορά στις περιπτώσεις που οι εμπειρίες τους δεν ήταν τόσο καλές. Με άλλα λόγια μια γατούλα που τους πρώτους μήνες της ζωή της, δηλαδή πριν γίνει 6-7 εβδομάδων, “πέσει” σε άνθρωπο που θα της φερθεί καλά,  όταν μεγαλώσει θα είναι περισσότερο φιλική και κοινωνική από μια άλλη που κακοποιήθηκε ή δεν πέρασε καλά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένα καλό ή κακό κατοικίδιο είναι δικό μας αποτέλεσμα, τη δικής καλής ή κακής συμπεριφοράς. Όπως γίνεται δηλαδή και με τον άνθρωπο, του οποίου η παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά τις ράτσες, η γάτα του Σιάμ και η περσική θεωρούνται οι πιο τρυφερές και συναισθηματικές με τον άνθρωπο γάτες.

Αν λοιπόν χρειάζεται να απαντήσουμε στο αν τελικά οι γάτες δένονται με τον άνθρωπο που ζουν μαζί, η απάντηση είναι μια: Εξαρτάται από δυο πράγματα. Το ένα είναι το πώς πέρασαν τους πρώτους μήνες της ηλικίας τους και το δεύτερο το κληρονομικό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο