Σας ξυπνάει η γάτα σας την ίδια πάντα ώρα κάθε πρωί; Αυτοί είναι οι 5 λόγοι

από Μυρτώ Τζώρτζου
γάτα πρωινό ξύπνημα

Για πολλά χρόνια είχα μια απορία που οι περισσότεροι γατόφιλοι έχουμε. Πώς είναι δυνατόν οι γάτες μας να μας ξυπνάνε ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αναρωτιόμουν αν έχουν βιολογικό ρολόι ή γίνεται τυχαία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, που εργαζόμουν μέχρι αργά το βράδυ, σηκωνόμουν στις 11 το πρωί. Ο γάτος μου σιγά σιγά έμαθε και εκείνος να σηκώνεται μαζί μου. Το αστείο μάλιστα ήταν ότι αν κάποιο Σαββατοκύριακο έμενα παραπάνω στο κρεβάτι, εκείνος ξεκινούσε να διαμαρτύρεται. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να τον κλείσω έξω από το δωμάτιο. Όμως και πάλι δεν τα κατάφερα. Όταν ερχόταν η γνωστή ώρα, προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα ή έπεφτε πάνω της. Το αποτέλεσμα ήταν να σηκώνομαι και να του ανοίγω. Και να ξυπνάω.

Ένα άλλο διάστημα έπρεπε να ξυπνάω νωρίτερα. Περνώντας οι μέρες άρχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Εννέα ξυπνούσα, 9 παρά κάτι ήταν εκείνος όρθιος. Και φυσικά δεν είχε κανένα νόημα να προσπαθήσω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω. Εκείνος θα άρχιζε τη γκρίνια λες και είχε ρολόι μέσα του.

Και όμως τίποτα δε συμβαίνει χωρίς να έχει εξήγηση. Ψάχνοντας και διαβάζοντας έπεσα πάνω σε ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο της JaneA Kelley, η οποία διατηρεί στήλη με θέματα για τις γάτες στο διαδικτυακό ιστότοπο Paws and Effect. Και μου λύθηκαν όλες οι απορίες.

Πέντε λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι που γατούλα σας σάς ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε μέρα

 

  1. Μπαίνει και εκείνη σε ρουτίνα

Μετά από κάποιες μέρες ο οργανισμός της αγαπημένης σας γάτας μπαίνει και αυτός σε ρουτίνα. Και κάνει το ίδιο με εσάς. Μαθαίνει τις συνήθειές σας. ‘Ετσι όταν έρχεται η ώρα να ξυπνήσετε, ξυπνάει και εκείνη. Όχι επειδή διαβάζει κάποιο ρολόι μέσα της αλλά επειδή διαβάζει και ξέρει εσάς.

2. …Και ρουτίνα σημαίνει 7 ημέρες την εβδομάδα 

Μπορεί εσείς να θέλετε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα, όμως άντε να το εξηγήσετε αυτό στη γάτα σας. Όπως και να’χει, ακόμα και αυτό μπορεί να το μάθει. Με τον καιρό θα καταλάβει ότι κάποιες μέρες δεν πηγαίνετε στη δουλειά και είστε περισσότερο στο κρεβάτι και θα προσαρμοστεί. Θα δυσκολευτεί αλλά δεν έχει και άλλη επιλογή.

3. Ξέρει πότε πρέπει να ξυπνήσετε

Ο κύκλος ύπνου του ανθρώπου έχει πέντε στάδια. Ξεκινάει από τον ελαφρύ ύπνο μέχρι τον βαθύ που δύσκολα σας ξυπνάει κάτι. Η αναπνοή σας και η καρδιακοί σας παλμοί μεταβάλλονται στη διάρκεια του καθενός από αυτά τα στάδια. Όταν βρίσκεστε στο 5ο στάδιο, το REM, τα μάτια σας πεταρίζουν γρήγορα, η αναπνοή σας γίνεται γρήγορη και ο ρυθμός της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται. Τότε αισθάνεστε τη γάτα σας δίπλα σας, που ήδη έχει ξυπνήσει και έχει αισθανθεί ότι θα ξυπνήσετε. Και κάνει τα πάντα για αυτό γιατί απλά ήρθε η ώρα.

4. Πεινάει και εκείνη το πρωί

Οι περισσότεροι άνθρωποι πεινάνε πολύ το πρωί. Αν δε έχουν κοιμηθεί και νωρίς την προηγούμενη μέρα, η πείνα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γατούλα σας. Όταν μάλιστα της δίνετε φαγητό αμέσως μόλις σηκώνεστε, τότε αυτό θα το περιμένει κάθε μέρα. Αν λοιπόν εκείνη αρχίσει να πεινάει, θα σας το δείξει προσπαθώντας να σας ξυπνήσει. Ε, τότε πρέπει να σηκωθείτε και εσείς.

5. Είναι πιο πολύ δραστήρια όταν είναι η ώρα να ξυπνήσετε

Οι γάτες είναι ζώα που δρουν το σούρουπο ή την αυγή. Τότε είναι που κυνηγούν, που παίζουν, που επικοινωνούν καλύτερα με τις άλλες γάτες. Έτσι είναι φτιαγμένα αυτά τα ιδιαίτερα και μυστήρια πλάσματα. Οπότε είναι λογικό να αρχίζουν να “παίρνουν μπροστά” τις ώρες που ξημερώνει, που είναι και οι ώρες που ξυπνάτε. Αν ξυπνάτε αρκετά μετά την Ανατολή του ήλιου, θα προσαρμοστούν, δεν έχουν και άλλη επιλογή. Όμως η μεγάλη τους όρεξη θα παραμένει νωρίς το πρωί.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο