petpet.newsRead This5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι έχουν κατοικίδιο

Υγεία

5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι έχουν κατοικίδιο

Καλή υγεία του ζώου σημαίνει περισσότερα χρόνια δίπλα μας

Είναι γεγονός ότι όσοι έχουμε κατοικίδιο συχνά αμελούμε τα θέματα της υγείας του. Παίζουμε μαζί του, χαιρόμαστε και μεταθέτουμε κάποια θέματα που αφορούν την καλοζωία του για το μέλλον. Ή λέμε το κλασικό όταν του δίνουμε κάτι που απαγορεύεται “δεν πειράζει μια φορά”. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι από τη στιγμή που υιοθετούμε ένα ζωάκι είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε να περνάει καλά και να έχει υγεία. Διαφορετικά να μην το πάρουμε. Τα λάθη που κάνουμε σχετικά με την υγεία του είναι πολλά. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πολύ επικίνδυνα για εκείνο. Παραθέτουμε τα 5 πιο επικίνδυνα.

  1. Δίνουμε γάλα στη γάτα μας

Όλοι το έχουμε κάνει αυτό. Είτε γιατί δεν ξέρουμε είτε λέμε το γνωστό “έλα μωρέ, για μια φορά μόνο”. Και η μια φορά γίνεται δυο και πάει λέγοντας. Η αλήθεια είναι ότι το γάλα μπορεί να γίνει βλαβερό για πολλές γάτες που έχουν αλλεργία στη λακτόζη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ποιο σημαντικό από το να της κάνετε το χατίρι όταν το ζητάει. Η αδυναμία να απορροφηθεί η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με διάρροια. Η αδιαθεσία της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί άμεσα κτηνίατρο.

2. Δίνουμε κόκαλα στο σκύλο μας

Κάτι ανάλογο και επικίνδυνο με το γάλα στη γάτα είναι και το κόκαλο στο σκύλο. Ξέρουμε καλά πόσο τα σκυλιά τρελαίνονται για κόκαλα, με τα οποία μπορούν να ασχολούνται ώρες. Όμως μασώντας τα μπορεί να πληγωθούν στο στόμα ενώ συχνά μπορεί να φράξει το έντερο. Αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και χρειάζεται αμέσως κτηνίατρο. Στα δε αδέσποτα απαγορεύεται δυο φορές καθώς αν πάθουν κάτι πιθανόν να μην το πάρετε χαμπάρι.

3. Ταϊζουμε τα ζώα μας με το φαγητό που τρώτε εμείς

Τα περισσότερα ανθρώπινα φαγητά δεν είναι καλά για την υγεία των τετράποδων φίλων μας. Υπάρχουν δε απαγορευμένες τροφές που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις δώσετε. Για όσους δεν γνωρίζουν απαγορεύεται να δίνουμε σταφύλια, σταφίδες, σκόρδο, σοκολάτα, κρεμμύδια, καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά, καθώς μπορεί να πειράξουν τα νεφρά τους και να κινδυνέψει η υγεία τους.

4. Δεν τα στειρώνουμε

Ζούμε στο 2017 και δεν νοείται να υπάρχει κάποιος που δε θέλει ή νομίζει ότι δεν πρέπει να στειρώσει το κατοικίδιό του. Η στείρωση ενός ζώου βοηθάει στο να μην πολλαπλασιάζονται τα αμέτρητα αδέσποτα που ζουν στους δρόμους. Ξέρετε ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής ενός ζώου στο δρόμο; Δυο χρόνια. Όσο για το θάνατο του; Αυτοκίνητα, κακοποιήσεις, αρρώστιες, φόλες. Θέλετε και άλλα;

Η στείρωση από την άλλη κάνει καλό και στην υγεία του δικού σας ζώου. Μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου του στήθους στα θηλυκά και στα αρσενικά τον καρκίνο των όρχεων. Επίσης τα ζώα ηρεμούν και είναι λιγότερο επιθετικά.

5. Δεν καταπολεμούμε τα παράσιτα έγκαιρα

Σκουλήκια, παράσιτα, όλα αυτά προκαλούν στομαχικά προβλήματα, εμετούς, διάρροιες και άλλες σοβαρές ασθένειες. Οι ψύλλοι, πέρα από την απομύζηση του αίματος μεταδίδουν στη γάτα πολλά νοσήματα. Επίσης, αποτελούν τον φορέα που μολύνει τη γάτα από μια συχνή «ταινία» του εντέρου της, το Dipyllidium caninum. Ορισμένα παράσιτα και βακτήρια είναι πιθανόν να μεταδοθούν και σε εμάς.

SHARE
MORE READ THIS