Μήπως η νέα μόδα να πηγαίνεις στα πάρτι με το σκύλο σου δεν είναι μόδα;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Φανταστείτε την εικόνα. Μια επαγγελματική πρόσκληση όπου συμμετέχει κόσμος για να ενημερωθεί για ένα νέο διαδικτυακό προϊόν. Καλοντυμένες κυρίες, φωτογράφοι και υπεύθυνοι Τύπου. Και ένας σκύλος. Ντυμένος και αυτός με κάτι chic να περιφέρεται ανάμεσα στον κόσμο συνοδεύοντας την κυρία που τον έχει. Και σας έχω και άλλο. Ο σκύλος αυτός έχει Twitter και ενημερώνει τον κόσμο για το event. Σας φαίνεται παράξενο; Δεν είναι καθόλου.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη εικόνα σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, καθώς μια νέα μόδα γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτή η νέα μόδα, που θα ήταν αδιανόητη πριν από μια δεκαετία, θέλει πολλές κυρίες να εμφανίζονται παντού με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Και φυσικά πίσω από αυτή βρίσκονται επώνυμες κυρίες, οι οποίες έκαναν την αρχή.

Μια από αυτές, για παράδειγμα, είναι η Lisa Vanderpump, γνωστή για τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό ριάλιτι “The Real Housewives of Beverly Hills” αλλά και για την προσφορά της στα ζώα, η οποία εμφανίζεται στα περισσότερα events με το αγαπημένο της σκυλάκι, τον Giggy. Και δεν είναι η μόνη.

Η ερώτηση όμως που αναμφισβήτητα προκύπτει είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μήπως είναι πραγματικά μια υπερβολή; Η σχεδιάστρια και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Casey D. Sibley από τη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, λάτρης των ζώων και περήφανη μητέρα δυο σκύλων, θεωρεί ότι όσο και να αγαπάμε τα ζωάκια μας, το να τα παίρνουμε παντού μαζί μας είναι ένα θέμα: ” Έχω δει σε πάρτι πολλά ζώα που είναι κακομαθημένα να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους άλλους. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε εκείνα καθώς μια δεξίωση με τόσους πολλούς ανθρώπους δεν είναι ο φυσικός τους χώρους. Ένα σκυλάκι μπορεί να είναι νευρικό, άρρωστο ή φοβικό και να αντιδράσει άσχημα σε μια τέτοια φασαρία”.

Σύμφωνα με τη Sibley δεν είναι λίγοι αυτοί που μεγαλώνουν τα κατοικίδιά τους περισσότερο σαν παιδιά και λιγότερο σαν ζώα: ” Το να φέρνει κάποιος το κατοικίδιό του σε ένα event μου κάνει…σαν να φέρνει το παιδί του. Έτσι το βλέπει δηλαδή, σαν παιδί του. Επομένως το θεωρεί λογικό να έρθει με αυτό. Φυσικά και υπάρχουν σκυλάκια που η συμπεριφορά τους είναι άποψη και γίνονται αμέσως αγαπητά, όμως επιμένω στην άποψη ότι το έρθεις με το ζώο σου δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Στις περιπτώσεις που το event είναι σχετικό με τα ζώα, τά σκυλάκια φυσικά και είναι καλοδεχούμενα, κάτι που γράφει και η πρόσκληση άλλωστε. Όμως στις άλλες περιπτώσεις;”

Την ίδια γνώμη έχει και η συμπεριφεριολόγος Diane Gottsman: “Θεωρώ ότι η μόνη περίπτωση στην οποία μπορεί κάποιος να έρθει με το κατοικίδιό του είναι όταν το ζώο συμπεριλαμβάνεται στην guest list. Έτσι επιβάλλει η σωστή συμπεριφορά. Διαφορετικά μόνο σε φιλοζωικό event ή σε pet show είναι σωστό να το πάρεις. Αλλιώς είναι αγένεια. Μπορεί κάποιος καλεσμένος να είναι αλλεργικός ή να μη νιώθει άνετα σε κάτι τέτοιο. Οφείλεις να το σεβαστείς”.

Από την άλλη η Kimberly Gauthier, διατροφολόγος σκύλων και blogger, αναφέρει ότι οι περισσότερες προσκλήσεις πουν παίρνει επιτρέπουν και τα 4 σκυλάκια της στο event. Αλλά και αυτή συμφωνεί στα βασικά: “Ένα από τα σκυλάκια μου, ο Rodrigo, έρχεται συχνά μαζί μου σε διάφορες εκδηλώσεις. Έχει τέλειους τρόπους και η συμπεριφορά του είναι πάντοτε σωστή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν τον παίρνω μαζί. Αν, για παράδειγμα, το event πρόκειται να συγκεντρώσει πολύ κόσμο, αν γνωρίζω ότι κάποιος δεν θα νιώσει άνετα. Για να μπορεί ένα σκύλος να είναι άνετος σε μια εκδήλωση και να συμπεριφερθεί καλά, χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν είναι εύκολο. Η κοινωνικοποίηση του σκύλου άλλωστε είναι δύσκολο κομμάτι. Και φυσικά δεν νοείται εμφάνιση που να μην είναι ο σκύλος με το λουρί”.

Είτε είναι είτε δεν είναι μόδα, αυτό που ένα κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτεί είναι αν είναι πραγματικά καλό να πάει μαζί με το σκύλο του σε έναν τέτοιο χώρο. Ο Andrew Horan, εκπαιδευτής σκύλων και ειδικός στη συμπεριφορά τους, θα πει όχι: “Σε καμιά περίπτωση. Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να σε ωθήσουν στο να τους δώσεις όσα περισσότερα γίνεται. Ένα σκυλί που του συμπεριφέρεσαι σαν μωρό, κοιμάται μαζί σου, τρώει μαζί σου, είναι συνέχεια μαζί σου, είναι γενικώς κακομαθημένο, έχει περισσότερες πιθανότητες να δείξει κυριαρχική και επιθετική συμπεριφορά, να γίνει ανασφαλές ή να αρχίσει να αγχώνεται σε όταν βρεθεί σε μια εκδήλωση με πολύ άγνωστο κόσμο.”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο