5 -μη παθολογικοί- λόγοι που η γάτα σας ουρεί στο κρεβάτι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι από τα πιο καθαρά ζώα που δίνουν μεγάλη σημασία στην τουαλέτα τους. Οι περισσότερες είναι αδύνατον να κάνουν την ανάγκη τους έξω από την αμμοδόχο τους, την οποία στην κυριολεξία λατρεύουν.

Όσοι έχουμε γάτα ξέρουμε καλά την κλασική αντίδρασή της την ώρα που καθαρίζουμε τη λεκάνη με την άμμο της. Ταράζεται, δεν της αρέσει καθόλου που ασχολούμαστε με αυτή και υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στο βλέμμα της. Και όταν βάζουμε την καινούργια άμμο και τοποθετούμε την αμμοδόχο στη θέση της, τότε κάνει το επίσης κλασικό: Τρέχει σαν τρελή μέσα και αρχίζει να σκάβει πετώντας εδώ και εκεί άμμο. Ναι, οι γάτες γιορτάζουν τη νέα καθαρή άμμο τους. Πολλές δε κάνουν και την ανάγκη τους, που θα παίρναμε όρκο ότι δεν ήταν και πολύ ανάγκη τους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μια μέρα ανακαλύψουμε ούρα της γάτας μας εκτός αμμοδόχου; Είτε σε ένα χαλί είτε σε κάποια γωνιά ενός δωματίου είτε, στη χειρότερη περίπτωση, στο κρεβάτι μας;

Το να βρούμε ούρα της γατούλας μας εκτός της λεκάνης της, γεγονός που δεν έχει συμβεί ξανά, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί μπορεί να είναι κάτι όχι πολύ σοβαρό, μπορεί όμως να είναι και κάτι ιδιαίτερα σοβαρά.

Στα σοβαρά προβλήματα είναι οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, που προκαλούν φλεγμονές, οι κυστίτιδες ή κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά. Το χειρότερο δε από όλα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, κάτι σύνηθες σε ηλικιωμένες γάτες. Το πιο γνωστό βέβαια πρόβλημα από αυτά είναι η ουρολοίμωξη, ιδιαίτερα σε θηλυκές γάτες, μακρύτριχες γάτες ή διαβητικές γάτες. Επίσης η κρυσταλλουρία που είναι η δημιουργία κρυστάλλων στα ούρα που ερεθίζουν τα ευαίσθητα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης προκαλώντας φλεγμονή. Πίσω όμως από μια απλή κυστίτιδα μπορεί να κρύβεται κάποιος όγκος, ευτυχώς σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Τα ζώα λοιπόν με κάποιο από αυτά τα προβλήματα στρεσάρονται τόσο πολύ που ουρούν εκτός λεκάνης. Και τις περισσότερες φορές προτιμούν το κρεβάτι μας ή τον καναπέ.

Οι περισσότεροι που θα δούμε ούρα εκτός λεκάνης θα μαλώσουμε το γατάκι μας, κάτι που είναι μεγάλο λάθος. Γιατί συνήθως δεν πάει το μυαλό μας σε κάτι κακό αλλά το αποδίδουμε στην κακή του συμπεριφορά. Και όμως αντί να το μαλώσετε, σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι και καλό που συνέβη αυτό σαν ένα καμπανάκι προσοχής. Οπότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο θα πρέπει να είναι άμεση.

Αφού τώρα επισκεφτούμε τον κτηνίατρο και μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα αίτια πέρα από αυτά. Τα 5 πιο συνηθισμένα είναι:

  1.    Η αμμοδόχος τους δεν είναι σε καλό μέρος

Σκεφτείτε τον εαυτό σας. Πηγαίνετε σε μια τουαλέτα που είναι σε θέση όπου περνάει κόσμος. Μπορείτε να κάνετε άνετα τη δουλειά σας; Όχι βέβαια. Ε, το ίδιο συμβαίνει και με τη γάτα σας. Είπαμε, είναι μυστήρια ζώα όταν πρόκειται για την ανάγκη τους.

Αν λοιπόν η άμμο τους είναι σε ένα μέρος που δεν είναι προφυλαγμένο ή σε μέρος που βρίσκεται και κάποιο άλλο ζώο, όπως ένας σκύλος, απλά δεν θα πάνε εκεί. Και θα πάνε σε άλλο σημείο, όπως στο ωραίο σας κρεβάτι.

Επίσης μπορεί η αμμοδόχος τους ναι μεν να είναι σε καλό μέρος όμως μπορεί να βρίσκεται πλέον σε δύσκολο μέρος. Όσο περνάνε τα χρόνια οι γατούλες θέλουν πιο εύκολη πρόσβαση στην άμμο τους και συχνά δεν τους βολεύει στο αρχικό σημείο. Γιατί άλλο όταν είναι μικρές και άλλο όταν έχουν γεράσει. Που μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα υγείας. Οπότε σκεφτείτε ένα άλλο μέρος, το ίδιο ασφαλές με το προηγούμενο, αλλά ευκολότερο σε πρόσβαση και βάλτε την άμμο τους εκεί.

2.  Μήπως πρέπει να βάλετε παραπάνω από μία αμμοδόχο;

Υπάρχουν γατούλες που δεν τους αρέσει να μοιράζονται την αμμολεκάνη τους με άλλες γάτες. Θα νευριάσουν, θα τσακωθούν με την άλλη γάτα και στο τέλος θα πάνε αλλού να ουρήσουν. Για αυτό βάλτε παραπάνω από μια λεκάνη και ανάλογα με πόσες γάτες έχετε. Γιατί αν στο σπίτι σας ζουν 5-6 γατούλες, ίσως χρειαστούν 3 ή και 4 αμμολεκάνες ώστες να είναι όλες ικανοποιημένες. Επίσης αν το σπίτι σας έχει πάνω από δυο επίπεδα και οι γάτες πηγαινοέρχονται, τότε πρέπει να βάλετε αμμολεκάνες σε όλα τα επίπεδα.

3. Μήπως η γατούλα σας δεν θέλει με τίποτα τη συγκεκριμένη αμμολεκάνη;

Μπορεί να συμβεί και αυτό. Υπάρχουν αρκετά είδη αμμολεκάνης που σίγουρα δεν θα αρέσουν στη γάτα σας. Μπορεί να συμβεί αυτό. Και να μη θέλει να πάει εκεί για την ανάγκη της. Για παράδειγμα, πολλές γάτες δεν θέλουν με τίποτα τις κλειστές λεκάνες γιατί δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα ώστε να είναι άνετες και στρεσάρονται. Οι μεγάλες επίσης σε ηλικία γατούλες δεν θέλουν τις ψηλές λεκάνες γιατί είναι δύσκολο να μπουν σε αυτές.

4. Ή μπορεί να μην της αρέσει η άμμος.

Συμβαίνει και αυτό. Υπάρχουν πολλά είδη άμμων που σίγουρα κάποια δεν θα θέλει η γατούλα σας. Τα τελευταία χρόνια για λόγους οικονομίας πολλοί ιδιοκτήτες γάτων χρησιμοποιούν αντί για άμμο, τα ξύλα πέλετ, που είναι για το τζάκι. Δεν τα θέλουν όλες οι γάτες επειδή στην αρχή είναι σκληρά και μετά διαλύονται και γίνονται σαν σκόνη. Αν βρείτε μια άμμο που τη θέλει η γάτα σας, μείνετε πιστοί  σε αυτή και μην πειραματίζεστε. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να είναι απορροφητική ώστε να απορροφάει τις μυρωδιές. Οι γάτες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους την κίνηση που προσπαθούν να κρύψουν τις ακαθαρσίες τους. Και αυτό γιατί στα παλιά χρόνια έκρυβαν τις ακαθαρσίες τους για να εξαφανίσουν τις μυρωδιές και να μη τις πάρουν χαμπάρι τα μεγάλα ζώα. Το έκαναν δηλαδή για λόγους προφύλαξης.

5. Μήπως υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα του σπιτιού; 

Άλλος ένας λόγος που ταράζει ή αγχώνει τις γάτες. Μια αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Έχει έρθει άλλο ζώο στο σπίτι; Ή ένα μωράκι; Και ζηλεύουν; Μήπως η νέα σας δουλειά σας σας κρατάει περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού; Οι γάτες θέλουν σταθερότητα στη ρουτίνα τους. Δεν μπορούν τις αλλαγές και για αυτό αντιδρούν έτσι. Μια από αυτές τις αντιδράσεις είναι και η ούρηση στο κρεβάτι σας ή κάπου αλλού εκτός λεκάνης τους.

Με άλλα λόγια

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα ζώο χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια και αγάπη στη ζωή του. Διαφορετικά αγχώνεται και αρχίζει να αντιδράει άσχημα. Αντί λοιπόν να το μαλώσετε και να κάνετε χειρότερη την κατάσταση, θα πρέπει να βρείτε τους λόγους που το ωθούν να αντιδράει έτσι και να το βοηθήσετε. Το να το μαλώσετε δε κοντά στην άμμο του είναι δυο φορές άσχημο καθώς θα τη συνδέσει με κάτι δυσάρεστο.

Επίσης ένα λάθος που κάνουμε είναι να βρίσκουμε ευκαιρία όταν η γάτα μας πηγαίνει στην άμμο της να κάνουμε διάφορα πράγματα, όπως να της δώσουμε το φάρμακο, να της κόψουμε τα νύχια ή να τη βάλουμε στο σπιτάκι μεταφοράς. Και σε αυτήν την περίπτωση θα συνδέσει την άμμο υγιεινής με κάτι δυσάρεστο ή κάτι που την αγχώνει και δεν θα πηγαίνει σε αυτή. Και το επόμενο πιο βολικό, ζεστό και ασφαλές σημείο είναι το κρεβάτι σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο