Αυτά είναι τα 6 βασικά πράγματα που μπορείτε να δώσετε σε ένα καταφύγιο αδέσποτων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κάποιος τα αδέσποτα ζωάκια. Ένας από αυτούς είναι να επισκεφτεί κάποιο από τα πολλά καταφύγια που υπάρχουν στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από αυτά τα καταφύγια. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι τα ζώα εκεί δεν χρειάζονται κάτι γιατί κάποιοι φροντίζουν για αυτά. Το κάποιοι είναι μεγάλη κουβέντα καθώς συχνά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Και όμως αυτά τα ζωάκια έχουν μεγάλη ανάγκη από πολλά πράγματα. Φυσικά το πρώτο είναι μια αγκαλιά, ένα χάδι, μια βόλτα μακριά από το κλουβί που ζουν. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε τη ζωή τους εκεί λίγο καλύτερη, κάντε τους μια επίσκεψη.

Έχετε επίσης σκεφτεί τι ανάγκες έχει ένας τέτοιος χώρος; Εμείς θα σας πούμε πολλές. Και ναι, η συντήρηση αυτών των χώρων είναι δουλειά του Κράτους, όμως γνωρίζοντας ότι αυτό δεν κάνει τίποτα, αποφασίστε να κάνετε κάτι εσείς. Δείτε ποιες είναι οι 6 βασικές ανάγκες ενός καταφυγίου.

  1. Προϊόντα καθαρισμού

Αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι σκεφτόμαστε. Και όμως είναι από τα πιο βασικά. Γάντια, απορρυπαντικά, σφουγγαρίστρες, πανιά και όλα τα σχετικά. Αν ο χώρος είναι μεγάλος και τα ζωάκια πολλά, η κατανάλωση αυτών των πραγμάτων είναι μεγάλη.

2.  Σεντόνια, κουβέρτες

Υπάρχουν πράγματα που για εσάς είναι άχρηστα, για έναν όμως τέτοιο χώρο είναι πολύ χρήσιμα. Παλιές κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, χαλάκια, ακόμα και παλιά ρούχα είναι πολύ σημαντικά και για να παραμένουν τα ζωάκια καθαρά αλλά και για να ζεσταίνονται. Τα καταφύγια δεν θερμαίνονται και τα ζώα παγώνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

3. Τροφές

Ποτέ δεν είναι αρκετές. Δυστυχώς σε πολλά κυνοκομεία τα ζώα υποσιτίζονται καθώς οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται και αναγκάζονται οι εθελοντές να επιβαρύνονται οι ίδιοι αυτό το κόστος. Επίσης μερικές λιχουδιές θα ήταν το καλύτερο δωράκι για αυτά. Πόσο συχνά νομίζετε ότι τρώνε κάτι ωραίο εκτός της τροφής τους;

4. Παιχνίδια

Τα ζωάκια δυστυχώς περνούν την περισσότερη ώρα μέσα σε αυτά τα άθλια κλουβιά και μαραζώνουν από την πλήξη. Μερικές χαζομαρούλες, που δεν θα σας στοιχίσουν σχεδόν τίποτα, θα ήταν κάτι για αυτά.

5. Πιατάκια φαγητού, νερού

Πάντα χρειάζονται. Είναι κρίμα να τρώνε και να πίνουν από παμπάλαια σκουριασμένα πράγματα.

6. Χρήματα

Κακά τα ψέματα και για να μην κρυβόμαστε αυτό είναι το πιο βασικό. Αν δεν μπορείτε να πάτε να αγοράσετε κάτι, κάντε μια μικρή δωρεά. Έτσι για να πάρουν ένα τσουβάλι με τροφή.

Όλες οι φιλοζωικές έχουν σελίδα στο facebook. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πού βρίσκονται αυτοί οι χώροι και το ωράριο επίσκεψης. Και μην ξεχνάτε τρία πράγματα: Οι εθελοντές των φιλοζωικών δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν. Ούτε δεν έχουν τι να κάνουν. Ούτε τα χρήματα τους περισσεύουν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο