Αρμόδιος περιβάλλοντος προτείνει τη vegan διατροφή για τα ζώα των καταφυγίων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η χορτοφαγία στα κατοικίδια είναι μια τάση που τα τελευταία χρόνια βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχει πολλά οφέλη και για τα ζώα αλλά και για το περιβάλλον.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ένας επίτροπος περιβάλλοντος της πολιτείας της Καλιφόρνια, o Roger Wolfson, ο οποίος πρότεινε επίσημα  να αλλάξουν τα ζώα στα καταφύγια διατροφικές συνήθειες. Σύμφωνα με αυτόν αν αυτά τα ζώα που βρίσκονται στα καταφύγια αδέσποτων στο Λος Άντζελες, τα οποία ξεπερνούν τις 33 χιλιάδες κάθε χρόνο, γίνουν vegan (ούτε κρέας, ούτε ζωικά παράγωγα), το κέρδος για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα θα είναι τεράστιο.

Την πρότασή του αυτή βρίσκει σύμφωνο τον Moby, DJ και μουσικό, ο οποίος είναι ένθερμος οπαδός των δικαιωμάτων των ζώων και ο ίδιος vegan. O ίδιος μάλιστα σε μια ομιλία του ανέφερε: “Αν υιοθετήσουμε αυτήν την πρόταση, θα δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι το Λος Άντζελες είναι πραγματικά μια προοδευτική πόλη”.

Σε αυτήν την πρόταση η μεγαλύτερη μερίδα των κτηνιάτρων αντιδράει λέγοντας ότι χωρίς ζωικές πρωτεϊνες μια διατροφή είναι φτωχή και αυτό είναι κάτι που θα στοιχίσει στην υγεία των ζώων, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα τρελή και επικίνδυνη. Ένας από αυτούς τους κτηνιάτρους, ο Dr. Jeremy Prupas, εξηγώντας το πόσο λάθος είναι αυτό ανέφερε ότι η κατάσταση των ζώων που έρχονται στα καταφύγια συχνά είναι πολύ άσχημη, καθώς είναι άρρωστα και υποσιτισμένα. Σαν αποτέλεσμα αυτού έχουν την ανάγκη να τραφούν με ζωικές πρωτεϊνες, οι οποίες είναι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, απαραίτητες και στα θηλυκά μετά τη γέννα. Ένα επιπλέον μείον είναι η διαφορά του κόστους της vegan διατροφής που είναι τριπλάσιο της κανονικής διατροφής.

Ποιο είναι όμως ακριβώς το θέμα αυτών που είναι υπέρ της vegan διατροφής στα ζώα; Εκτός από τα οφέλη στην υγεία τους, η αρνητική επίδραση στο περιβάλλον το οποίο μολύνεται με τη ζωική διατροφή. Και αυτό γιατί για να παραχθούν όλα τα ζωικά προϊόντα, οι κτηνοτροφικές μονάδες χρειάζονται πολύ νερό, ενέργεια, περισσότερη γη. Μια vegan διατροφή,χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να εκτρέφουμε και να σκοτώνουμε ζώα για τη διατροφή, δεν θα επιβαρύνει το ήδη μολυσμένο περιβάλλον.

Από την άλλη η Dr. Lisa M. Freeman, κτηνίατρος και διατροφολόγος, αναφέρει σε συνέντευξή της στους “New York Times”: ” Δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν τα θετικά μιας vegan διατροφής τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί, αν φανεί, σε βάθος χρόνου. Καταλαβαίνω το ζήτημα της ηθικής αλλά κανένας δεν μπορεί να τραφεί σωστά χωρίς κρέας. Εναλλακτικά ίσως θα πρότεινα μια διατροφή που θα έχει βάση το ψάρι.”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο