Φέρνουν τα μουστάκια της γάτας τύχη;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα μουστάκια είναι το σύστημα GPS και το ραντάρ μιας γάτας. Είναι ουσιαστικά ένα ισχυρό και σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο το ζώο αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Οι τρίχες αυτές είναι γεμάτες με μικροσκοπικά υπερευαίσθητα νεύρα που βοηθούν τη γάτα να μετρήσει τις αποστάσεις στο χώρο και να κινηθεί ανάλογα. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζει τι συμβαίνει γύρω της. Οι γάτες που είναι τυφλές μπορούν να περιηγηθούν στα δωμάτια πολύ καλά, αφήνοντας τα μουστάκια τους να πάρουν μια αίσθηση για το πού βρίσκονται χωροταξικά. Κατά μέσο όρο η γάτα έχει 12 μουστάκια σε κάθε τμήμα του προσώπου της. Μουστάκια μπορούν να βρεθούν και σε άλλα τμήματα του σώματος της γάτας όπως τα μάγουλα, πάνω από τα μάτια, το πηγούνι, το πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών.

Πολλοί γατο-γονείς σε διάφορα μέρη του κόσμου κρατάνε κάποιο (ή κάποια) από τα μουστάκια της γάτας τους κάπου είτε για γούρι είτε για ενθύμιο. Όπως κάνουμε δηλαδή και με τα πρώτα δοντάκια του μωρού. Γενικώς υπάρχουν διάφοροι μύθοι για τα μουστάκια μιας γάτας. Εμείς βρήκαμε 5 από αυτούς. Ισχύουν όμως ή όχι;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Μύθος 1: Φέρνουν τα μουστάκια της γάτας τύχη γενικά;

Όπως είπαμε πιο πάνω ένας από τους μύθους που συνοδεύουν τα μουστάκια μιας γάτας είναι ότι φέρνουν τύχη σε αυτόν που τα φυλάει. Επειδή αυτά δεν πέφτουν συχνά όπως οι υπόλοιπες τρίχες (αν συμβαίνει το αντίθετο, πρέπει να δείτε τον κτηνίατρό σας), το να βρεις ένα αποτελεί καλό σημάδι. Πού συνήθως φυλάσσονται; Σε πορτοφόλια, συρτάρια, κουτιά αλλά και κρεμασμένα κάπου σαν ένδειξη καλής τύχης.

Αλήθεια: Οτιδήποτε μας θυμίζει τα λατρεμένα μας ζωάκια είναι καλό και μας φέρνει χαρά. Και γιατί όχι και τύχη. Οπότε ναι.

Μύθος 2: Φέρνουν τύχη όταν οδηγούμε (προσεκτική οδήγηση, αποφυγή ατυχημάτων);

Σε κάποιες χώρες ο μύθος θέλει να φυλάσσεται ένα μουστάκι γάτας στο αυτοκίνητο, μέσα σε λευκή τσάντα, για πρόληψη όχι μόνο ατυχήματος αλλά και ενάντια σε κλέφτες, αποφυγή μηχανικών προβλημάτων κτλ. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι πήγε να γίνει κάτι κακό αλλά δεν έγινε (παρά τρίχα, που λέμε).

Αλήθεια: Αν με το να βάλουμε ένα μουστάκι μέσα στο αυτοκίνητο σημαίνει και πιο προσεκτική οδήγηση, τότε ναι.

Μύθος 3: Τα μουστάκια όλων των ζώων φέρνουν τύχη

Οι γάτες συνδέονται στους αιώνες με ένα σωρό μύθους (μάγισσες, Θεές, τύχη), οπότε είναι λογικό κάποιοι να θεωρούν τύχη τα μουστάκια τους.

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν οι ανάλογες θεωρίες για άλλα ζώα, οπότε όχι. Οι γάτες παραμένουν μοναδικές.

Μύθος 4: “Η φράση to be the cat’s whiskers”

H συγκεκριμένη φράση στα αγγλικά είναι από το 1920 και σημαίνει το να είσαι άριστος σε κάτι ή ο καλύτερος από άλλους.

Αλήθεια: Τα μουστάκια είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας γάτας, οπότε ναι, είναι απολύτως λογικό η φράση αυτή να σημαίνει αυτό.

Μύθος 5: “Τα μουστάκια γάτας πρέπει να είναι ομοιόμορφα 

Μια γάτα με κομμένα ή ανόμοια μουστάκια χάνει την ισορροπία της και φέρεται παράξενα, οπότε πρέπει να τα φροντίσουμε, να τα “φτιάξουμε”, έτσι δεν είναι;

Λάθος: Δεν βγάζουμε ποτέ και για κανένα λόγο τα μουστάκια της γάτας μας. Διαφορετικά είναι σαν να την τυφλώνουμε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο