petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ11 ράτσες σκύλων και τα θέματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν

Υγεία

11 ράτσες σκύλων και τα θέματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες που συνδέονται με συγκεκριμένες ράτσες σκύλων καθώς τα ποσοστά εμφάνισης αυτών στις συγκεκριμένες ράτσες είναι αρκετά υψηλά. Γνωρίζοντας την προδιάθεση σε κάποια ασθένεια που μπορεί να έχει ο σκύλος μας, είναι πιο εύκολο να τον προστατέψουμε και να τον βοηθήσουμε να ζήσει καλά.

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται 11 γνωστές και δημοφιλείς ράτσες σκύλων και τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν.

Dachshund, καρδιακά προβλήματα

Τα Dachshund είναι η δεύτερη σε συχνότητα φυλή εμφάνισης εκφύλισης της μιτροειδούς βαλβίδας (DMVD) που εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικία μεταξύ 8 και 10 ετών. Οι τακτικοί ετήσιοι καρδιολογικοί έλεγχοι μπορεί να αποβούν σωτήριοι, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία του μικρού σας φίλου οι έλεγχοι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο. Πέραν του καρδιολογικού τσεκ-απ ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δώσει εξειδικευμένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες.

Ντόπερμαν Πίντσερ, καρδιακά προβλήματα

Τα όμορφα αυτά σκυλιά είναι γνωστά για το θάρρος και την υπακοή τους. Σύμφωνα όμως με το Pet Health Network είναι επιρρεπή στη διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μια κατάσταση κατά την οποία, το τοίχωμα της καρδιάς είναι λεπτό και εύθραυστο με αποτέλεσμα μια μεγάλη αλλά αδύναμη καρδιά που δεν μπορεί να πρεσάρει το αίμα. Με άλλα λόγια η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αποτελεσματικά το αίμα προς τους ιστούς. Το ζώο γίνεται αδύναμο και υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες και στην κοιλιά του.

Γερμανικός Ποιμενικός, δυσπλασία ισχίων

Αρκετά μεγαλόσωμα σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν δυσπλασία του ισχίου, κάτι που είναι όταν μια άρθρωση δεν ταιριάζει καλά στην υποδοχή της, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος αλλά και να εμφανίζονται προβλήματα αρθρίτιδας. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί επίσης είναι, σύμφωνα με το The Official Shepherd Resource Guide, επιρρεπείς στο μελάνωμα και τις καρδιακές παθήσεις.

Ροτβάιλερ, προβλήματα στις αρθρώσεις 

Εκτός από δυσπλασία ισχίου τα σκυλιά αυτά μπορεί να εμφανίσουν δυσπλασία στους αγκώνες και αρθρίτιδα. Η γεμάτη αυτοπεποίθηση αυτή ράτσα υποφέρει και από ένα άλλο είδος κακής άρθρωσης που λέγεται διαχωριστική οστεοαρθρίτιδα, μια αρρώστια όπου ο χόνδρος στην άρθρωση δεν σχηματίζεται σωστά.

Δαλματίας, πρόβλημα με τα αυτιά

Ήταν το αγαπημένο σκυλί, κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, της αγγλικής αριστοκρατίας και έχει γίνει η μασκότ σε πυροσβεστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, όπως στην Αμερική. Η εκ γενετής κώφωση είναι το συνηθέστερο πρόβλημα. Περίπου το 10-12% των κουταβιών είναι κωφά. Επίσης πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι συχνό φαινόμενο, αλλά μπορούν να αποτραπούν με καλή και σωστή διατροφή.

Μπουλντόγκ, αναπνευστικά προβλήματα

Από τα πιο δημοφιλή σκυλιά, τα μπουλντόγκ είναι αξιολάτρευτα και ιδιαίτερα χαριτωμένα. Όμως, σύμφωνα με το WebMD  ο συνδυασμός μικρών ρουθουνιών, μακρόστενου ουρανίσκου και στενής τραχείας, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο το ροχαλητό αλλά και αναπνευστικά προβλήματατα. Τα μπουλντόγκ υποφέρουν και από δυσπλασία. Χρειάζεται επίσης να καθαρίζονται οι πτυχές του δέρματος για να αποφεύγονται δερματικά προβλήματα. Επίσης, είναι ευαίσθητα στον καύσωνα.

Golden Retriever, δερματικά 

Αφοσιωμένα, πανέξυπνα και φιλικά, τα σκυλιά αυτά δεν μπορεί να μη σου κλέψουν την καρδιά. Υποφέρουν όμως από φαγούρες στο δέρμα, με αποτέλεσμα να γλείφονται συχνά. Όπως ξέρουμε τα σκυλιά δεν φταρνίζονται όταν έχουν αλλεργία. Έτσι όταν έχουν φαγούρα στο δέρμα, γλείφονται, ξύνονται και δαγκώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κοκκινίλες και πληγές. Για να ελαττωθεί η φαγούρα, κάντε τους μπάνιο με σαμπουάν βρώμης και προσθέστε ωμέγα 3 στη διατροφή τους.

Μπιγκλ, Επιληψία

Η πλέον συχνή νόσος που αναπτύσσουν τα Μπιγκλ είναι η επιληψία. Η επιληψία είναι μία νευρολογική ανωμαλία του εγκεφάλου. Η πρώτη επιληπτική κρίση εμφανίζεται μεταξύ ηλικίας 6 μηνών και 3 ετών. Συνήθως, η επιληψία δεν θεραπεύεται, αλλά αν οι επιληπτικές κρίσεις είναι περισσότερες από μία κάθε μήνα, τότε ο σκύλος χρήζει αντιεπιληπτικής αγωγής.

Μπόξερ, καρκίνος

Ο καρκίνος είναι το νούμερο ένα θέμα υγείας σε αυτήν τη φυλή, με τους όγκους στον εγκέφαλο να αποτελούν την πιο συχνή μορφή.
Όσον αφορά τον καρκίνο του εγκεφάλου, αν αυτός εμφανιστεί σε ένα μπόξερ, αυτό γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 8. Ο καρκίνος του δέρματος είναι λιγότερο συχνός και εμφανίζεται κυρίως στα λευκά μπόξερ ή σε εκείνα με μεγάλες επιφάνειες λευκού στο τρίχωμα.

Cocker Spaniel, μολύνσεις ματιών, αυτιών

Το Κόκερ Σπάνιελ είναι επιρρεπές σε προβλήματα των ματιών όπως καταρράκτη και γλαύκωμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των αυτιών καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων. Το τρίχωμα επίσης των συγκεκριμένων σκυλιών πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα.

Μαλτέζ, μετατόπιση επιγονατίδας 

Είναι αρκετά διαδεδομένη η μετατόπιση επιγονατίδας στα Μαλτέζ και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να σηκώνουμε το σκύλο ξαφνικά από τα πίσω πόδια, ούτε να τον αφήνουμε να πηδάει από ψηλά. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής δοντιών μπορούν να παρατηρηθούν λιποθυμίες που οφείλονται σε χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα. Τα μάτια πολλές φορές δακρύζουν υπερβολικά και λεκιάζουν το τρίχωμα, σημάδι πως οι δακρυϊκοί αδένες χρειάζονται απόφραξη από τον κτηνίατρο. Τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται συχνά και τα νύχια να κόβονται κάθε εβδομάδα.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ