Στείρωση γάτας: Αυτές είναι οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η οικογένειά σας μόλις απέκτησε ένα νέο χνουδωτό μέλος. Τέλεια! Όταν το γατάκι σας είναι ακόμη πολύ μικρό και χαριτωμένο, μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστείτε με δικά του γατάκια.

Ωστόσο, πλησιάζοντας στην ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας, από τον τέταρτο μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής του, μπορεί δυνητικά να αποκτήσει γατάκια, ενώ είναι ακόμη γατάκι και το ίδιο! Επομένως, ως νέος κηδεμόνας γάτας, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε το θέμα της στείρωσης αρκετά νωρίς.

Η στείρωση μιας γάτας αποτρέπει την περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να την προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες.

Τι είναι η στείρωση;

Η στείρωση είναι μια συνηθισμένη επέμβαση ρουτίνας, κατά την οποία αφαιρούνται τα όργανα αναπαραγωγής της γάτας. Στις αρσενικές γάτες είναι γνωστή και ως «ευνουχισμός».

Στις θηλυκές γάτες, κατά τη στείρωση, αφαιρούνται οι ωοθήκες και η μήτρα, αν και ορισμένες φορές αφαιρούνται μόνο οι ωοθήκες. Αυτό γίνεται συνήθως με μια μικρή τομή στην αριστερή πλευρά του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να γίνει στο κάτω μέρος στο μέσο.

Στις αρσενικές γάτες αφαιρούνται οι όρχεις. Η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή για τα αρσενικά και δε χρειάζονται ράμματα.

Θα πονέσει με τη στείρωση η γάτα μου;

Η στείρωση είναι μια πολύ απλή επέμβαση, η οποία γίνεται με αναισθησία, για να μην πονέσει καθόλου το ζωάκι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μετά την επέμβαση, ο κτηνίατρος θα κάνει στη γάτα σας ενέσεις με παυσίπονο για να τη βοηθήσει αν έχει μετεγχειρητικές ενοχλήσεις. Θα πρέπει επίσης να σας δώσει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα για να δίνετε στη γάτα σας στο σπίτι.

Στα αρσενικά, επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική, θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή μόνο για μία μέρα. Τα θηλυκά θα πρέπει να πάρουν αγωγή για περίπου τρεις ημέρες για να μπορέσουν να αναρρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Γιατί πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου;

Η στείρωση έχει πολλά οφέλη για τη γάτα σας. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθεί από ορισμένες ασθένειες και θα αποφύγει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Άλλα πλεονεκτήματα του ευνουχισμού ή της στείρωσης μιας γάτας είναι:

Ο περιορισμός ανεπιθύμητων συμπεριφορών που εμφανίζονται με τη σεξουαλική ωρίμανση, όπως το μαρκάρισμα του χώρου με ούρα.

Οι στειρωμένες γάτες είναι λιγότερο πιθανό να περιπλανιούνται μακριά από το σπίτι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο από τροχαία ατυχήματα και καβγάδες με άλλες γάτες.

Το κατοικίδιό σας μπορεί να γίνει πιο τρυφερό. Τα θηλυκά συχνά γίνονται πιο ήρεμα.

Μειώνεται ο κίνδυνος να προσβληθούν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η λευχαιμία και το Aids της γάτας.

Στα θηλυκά μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονών της μήτρας.

Όταν οι θηλυκές γάτες στειρώνονται σε μικρή ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στους μαστούς.

Πότε πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου;

Είναι καλύτερο να στειρώσετε το γατάκι σας πριν φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα και μπορεί να αποκτήσει γατάκια και το ίδιο. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους τέσσερις με έξι μήνες της ζωής του. Θα καταλάβετε ότι η γάτα σας μπαίνει στην εφηβεία όταν αρχίσει να νιαουρίζει δυνατά, αν είναι θηλυκή, ή όταν αρχίσει να μαρκάρει με ούρα τον χώρο της, αν είναι αρσενική.

Κάποια κέντρα περίθαλψης και ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν η στείρωση της γάτας να γίνεται νωρίς, από 12 εβδομάδων, ή και νωρίτερα.

Για να προστατεύσετε τη γάτα σας από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (της ίδιας ή μιας άλλης γάτας αν έχετε αρσενικό), κρατήστε τη μέσα στο σπίτι μέχρι να τη στειρώσετε.

Μύθος

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι καλό οι γάτες να έχουν γεννήσει μία φορά πριν στειρωθούν, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Πώς κανονίζω να στειρώσω τη γάτα μου;

Για να στειρώσετε τη γάτα σας, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας ζητήσει να του φέρετε τη γάτα σας για προαναισθητική εκτίμηση πριν γίνει η επέμβαση.

Ο κτηνίατρος θα σας ζητήσει να μην ταΐσετε τη γάτα σας το βράδυ πριν από την αναισθησία. Θα της έχετε νερό κανονικά, αλλά θα το πάρετε το πρωί που θα γίνει η επέμβαση για να μην πιει πριν από το χειρουργείο.

Συνήθως αφήνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο το πρωί και την παίρνετε αργότερα, την ίδια μέρα.

Τι μετεγχειρητική φροντίδα θα χρειαστεί μετά τη στείρωση;

Όλες οι γάτες νυστάζουν μετά την επέμβαση, αλλά ξαναβρίσκουν τον κανονικό, ζωηρό εαυτό τους πολύ σύντομα.

Πέραν αυτού, η ανάρρωση εξαρτάται από το φύλο, αφού η επέμβαση δεν είναι ίδια για τα αρσενικά και τα θηλυκά.

Πάντως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το χνουδωτό αγοράκι ή κοριτσάκι σας να γιατρευτεί μετά τη στείρωση.

Αρσενικές γάτες

Στα αρσενικά, οι παρενέργειες της στείρωσης είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Προληπτικά, μείνετε μαζί ή κοντά τους την πρώτη νύχτα μετά τη στείρωση.

Ο κτηνίατρος θα σας δώσει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα – λογικά θα τα χρειαστούν μόνο για μία μέρα.

Μπορούν να βγουν ξανά έξω, όπως συνήθως, την επόμενη μέρα.

Θηλυκές γάτες

Επειδή η επέμβαση της στείρωσης είναι πιο επεμβατική στην περίπτωσή τους, τα θηλυκά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν.

Προληπτικά, μείνετε μαζί ή κοντά τους την πρώτη νύχτα μετά τη στείρωση.

Ο κτηνίατρος θα σας δώσει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα για τη γάτα σας – θα πρέπει να τα παίρνει για περίπου τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.

Η γάτα σας θα πρέπει να φορέσει κολάρο, για να μην μπορεί να πλυθεί και να μη δαγκώσει τα ράμματα.

Ο κτηνίατρος θα σας κλείσει ραντεβού για να την ξαναδεί την τρίτη και τη δέκατη μέρα μετά την επέμβαση. Κρατήστε τη μέσα στο σπίτι μέχρι να σας δώσει «πράσινο φως» για να βγει έξω, περίπου δέκα ημέρες μετά, οπότε θα μπορεί να παίξει έξω κανονικά.

Αν χρησιμοποίησε μη απορροφήσιμα ράμματα, ο κτηνίατρός σας θα σας πει πότε θα τον ξαναδείτε για να τα αφαιρέσει. Αυτό γίνεται συνήθως 7-10 ημέρες μετά την εγχείρηση.

Προβλήματα ουροποιητικού

Μετά τη στείρωση, το κατοικίδιό σας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες της γάτας σας, π.χ. να πηγαίνει πιο συχνά τουαλέτα, να δοκιμάζει αλλά να μη βγάζει ούρα ή να βγάζει αίμα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Πρόσληψη βάρους

Κάποιες φορές, η στείρωση συνοδεύεται από πρόσληψη βάρους. Αν και η επέμβαση δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτήν για την πρόσληψη βάρους, η γάτα μπορεί να σταματήσει να περιπλανιέται για να βρει ταίρι. Καθώς θα κινείται λιγότερο, μπορεί να πάρει λίγο βάρος.

Αν τη δείτε να παίρνει βάρος, μπορείτε να τη βοηθήσετε να ασκείται παίζοντας μαζί της ή βγάζοντάς τη βόλτα με λουράκι.

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη διατροφή της, επιλέγοντας τροφές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για στειρωμένες γάτες.

Τι πρέπει να έχω κατά νου αν δε στειρώσω τη γάτα μου;

Η θηλυκή γάτα, από τη στιγμή που θα φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα, έχει οίστρο περίπου κάθε τρεις εβδομάδες. Την περίοδο του οίστρου μπορεί να «φωνάζει» δυνατά και να είναι πολύ ανήσυχη, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή στο σπίτι.

Όταν μία θηλυκή γάτα έχει οίστρο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να την προστατεύσετε από τα ερωτοχτυπημένα αρσενικά που μπορεί να κυκλοφορούν στην περιοχή.

Η γάτα σας μπορεί να γεννά έως τρεις φορές τον χρόνο, μέχρι και έξι γατάκια κάθε φορά.

Μπορεί επίσης να έχει την τάση να περιπλανιέται μακριά από το σπίτι περισσότερο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει περισσότερο να τη χτυπήσει κάποιο όχημα.

Επειδή οι αρσενικές, μη στειρωμένες, γάτες τείνουν να είναι πιο επιθετικές, είναι πιο πιθανό να καβγαδίζουν με άλλες γάτες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή και να κολλήσουν κάποια ασθένεια.

Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν όγκους στους μαστούς γύρω στα 6-7 χρόνια της ζωής τους. Να ελέγχετε τακτικά τη γάτα σας για τυχόν όγκους στην περιοχή των μαστών και, αν τυχόν βρείτε κάτι που σας ανησυχεί, μιλήστε στον κτηνίατρό σας.

Τι γίνεται αν νομίζω ότι η γάτα μου είναι ήδη έγκυος;

Συνήθως, οι γάτες δεν έχουν εμφανή σωματικά συμπτώματα μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Αν νομίζετε ότι η γάτα σας θα μπορούσε να είναι έγκυος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για επιβεβαίωση το συντομότερο δυνατό.

Η γάτα σας μπορεί να στειρωθεί ακόμη κι αν είναι έγκυος, βάζοντας τέλος στην εγκυμοσύνη της και αποτρέποντας την πιθανότητα να μείνει ξανά έγκυος στο μέλλον.

Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί λογικά να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη στείρωση μιας γάτας που είναι έγκυος, για να σας βοηθήσετε να πάρετε μια απόφαση.

Η στείρωση μιας μικρής ή μεγαλύτερης σε ηλικία γάτας εξαρτάται από προσωπικούς παράγοντες. Πριν αποφασίσετε τι θα κάνετε, παρακαλούμε σκεφτείτε τι είναι το καλύτερο για εσάς και τη γάτα σας.

Πηγή: www.purina.gr/

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΥΖΑΚΟΣ 6 Δεκεμβρίου, 2020 - 4:26 μμ

ΣΤΑΥΡΟΣ.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ,ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ.
ΚΑΝΕ Η ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΞΩ.
ΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΜΟΥ ΣΤΑ 4 ΤΟΥ, ΑΠΟ AIDS.

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 7 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:54 πμ

Κρίμα για τον Ερμή. Πολλά ζωάκια πεθαίνουν από λοιμώδες νόσημα. Δυστυχώς. Και μικρά στην ηλικία. Είναι απαραίτητη η στείρωση τόσο των μέσα όσο και των έξω ζώων. Σώζουμε ζωές και συμβάλλουμε στο να μειωθεί το τεράστιο θέμα των αδέσποτων. Ούτε που να το σκέπτεστε.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο