Λοιμώδης Περιτονίτιδα γάτας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τι είναι λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP);

Η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP) είναι μια θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που προκαλείται από ένα στέλεχος του κορωναϊού (coronavirus, FCoV) που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο ιός στην πραγματικότητα μεταφέρεται από γάτα σε γάτα, κυρίως σε σπίτια με μεγάλο αριθμό γατών, καταφύγια καθώς και εκτροφεία.

Η μορφή του κορωναϊού που φέρεται από τις περισσότερες γάτες είναι του εντερικού κορωναϊού (FECV) που σπάνια προκαλεί ασθένεια από μόνη της. Η λοιμώδης περιτονίτιδα είναι μια ανοσολογική νόσος που εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό γατών που έχουν μολυνθεί από τον εντερικό κορωναϊό ο οποίος αποκτά την ικανότητα να μεταλλαχτεί.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσες γάτες μεταφέρουν τον κορωναϊό, είναι ευτυχές το γεγονός ότι η μετάλλαξη συμβαίνει σπάνια.

Πώς μεταδίδεται η λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP);

Όλοι οι κοροναϊοί αποβάλλονται κυρίως στα περιττώματα και σπανιότερα στο σάλιο ή άλλα σωματικά υγρά. Οι γάτες μολύνονται μετά τη λήψη του ιού κατά τη διάρκεια της αυτοπεριποίησής τους, με το φαγητό και γενικότερα με τη στοματορινική οδό όταν έρθει σε επαφή με μολυσμένα υλικά.

Δύο μορφές εκδήλωσης της λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP)

Υγρός τύπος: Η υγρή μορφή της FIP έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού σε κοιλότητες του σώματος όπως η κοιλιά και ο θώρακας, προκαλώντας διάταση της κοιλίας ή / και δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά συνυπάρχουν ανορεξία, κατάπτωση και απώλεια βάρους. Η υγρή μορφή έχει σχετικά οξεία διαδρομή, με διάρκεια επιβίωσης περί τους δύο μήνες, ενώ τα νεαρά γατάκια μόνο λίγων ημερών.

Ξηρός τύπος: Στην ξηρά μορφή FIP οι φλεγμονώδεις βλάβες εντοπίζονται σε όλο το σώμα της γάτας όπως οι οφθαλμοί , οι νεφροί, το ήπαρ, τα λεμφογάγγλια και το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το όργανο που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια. Η ξηρή ή άτυπη μορφή έχει επιβίωση αρκετούς μήνες ή και χρόνια.

Συμπτώματα

Δεν υπάρχουν συμπτώματα που είναι ειδικά για τη λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP). Ωστόσο, με οποιαδήποτε μορφή FIP, οι γάτες θα δείξουν συχνά ασαφή συμπτώματα όπως:

Απώλεια της όρεξης
Απώλεια βάρους
Κατάπτωση
Διόγκωση της κοιλιάς
Δύσπνοια
Οφθαλμολογικά προβλήματα
Νευρολογικά προβλήματα
Πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη γάτα μου από το να εκδηλώσει λοιμώδη περιτονίτιδα;

Η πρόληψη της λοιμώδους περιτονίτιδας είναι δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η έρευνα έχει δείξει ότι μερικές γάτες έχουν μια γενετική προδιάθεση που τις κάνει να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη FIP.

Επιλεκτική εκτροφή με υγιείς γάτες (σε εκτροφές), και η προσπάθεια για τη μείωση του στρες και της καταπόνησης έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Ελαχιστοποίηση της έκθεσης της γάτας σας σε μολυσματικές ασθένειες κρατώντας την σε εσωτερικό προστατευμένο χώρο μακριά από γάτες που μπορεί να νοσούν.

Οι αμμολεκάνες θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να βρίσκονται μακριά από τα πιάτα φαγητού και νερού.

Διάγνωση

Η διάγνωση προκύπτει από τη συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων και των εργαστηριακών δοκιμών. Η ορολογική (αιματολογική και βιοχημική) εξέταση για την ανίχνευση αντισωμάτων του κορωναϊού (τεστ FIP από το εργαστήριο) σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να τεθεί η διάγνωση της λοιμώδους περιτονίτιδας. Αυτό γιατί θετικές σε αυτή την εξέταση είναι και γάτες που έχουν προσβληθεί από το κορωναϊό της γάτας που προκαλεί εντερίτιδα (FECV) και ο οποίος δεν είναι θανατηφόρος ούτε προκαλεί τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Εμβολιασμός

Ήδη είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο που χορηγείται ενδορινικώς για την πρόληψη της FIP, αλλά είναι αμφιλεγόμενο και δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα η αποτελεσματικότητά του

Θεραπεία
Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για γάτες με FIP αλλά υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τη γάτα που έχει προσβληθεί από την ασθένεια να αισθάνεται το δυνατόν καλά και να μην έχει πόνο.

Ταΐστε τη γάτα σας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά ή την υγεία της, καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως.

Οι καθαρόαιμες γάτες ράτσας φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη.

Πηγή: https://www.ailouros.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο