petpet.newsRead ThisΜήπως κρίνεις μια γάτα από το χρώμα της; Μια πρόσφατη έρευνα λέει ναι.

Οι αριθμοί είναι σκληροί

Μήπως κρίνεις μια γάτα από το χρώμα της; Μια πρόσφατη έρευνα λέει ναι.

Ποια χρώματα οδηγούνται πρώτα στην ευθανασία;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του International Society for Anthrozoology, “Anthrozoos”, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν γάτες που τις κρίνουμε από το χρώμα και όχι από το χαρακτήρα τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα αφορά τις μαύρες γάτες. Πόσοι άνθρωποι τις αποφεύγουν καθώς τις θεωρούν κακότυχες;

Η έρευνα αυτή έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, όπου πήραν μέρος άνθρωποι που αγαπούν τις γάτες και συναναστρέφονται με αυτές. Τους ζητήθηκε λοιπόν να κατατάξουν μαύρες, λευκές, δίχρωμες, τρίχρωμες (ταρταρούγες ή calico) και πορτοκαλί γάτες με βάση τις προσωπικότητές τους. Με άλλα λόγια ποιες είναι δραστήριες, φιλικές, υπομονετικές, παράξενες, απόμακρες, ήσυχες, ντροπαλές, επίμονες, τολμηρές και εύκολες στην εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα; Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αν και αναμενόμενα.

Οι πορτοκαλί και οι δίχρωμες γατούλες χαρακτηρίστηκαν ως φιλικές ενώ οι μαύρες, οι λευκές και οι τρίχρωμες αντικοινωνικές. Οι λευκές επίσης ντροπαλές, τεμπέλες και ήσυχες ενώ οι ταρταρούγες ανυπόμονες μεν αλλά και πιο εύκολες στην εκπαίδευσή τους δε.

Το επίσης ενδιαφέρον σε όλο αυτό είναι το ότι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι κατηγοριοποιούν τις γάτες με βάση το χαρακτήρα τους και τίποτα άλλο. Οι ερευνητές όμως είχαν αντίθετη γνώμη και ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς οι απαντήσεις τους φαίνεται να έχουν βασιστεί-συνειδητά ή ασυνείδητα- στο χρώμα των ζώων.

Δυστυχώς το χρώμα είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι είναι ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει πολλούς στο να υιοθετήσουν μια γάτα. “Ο παράγοντας χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υιοθεσία μιας γάτας είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Κάποιοι πιστεύουν ότι συγκεκριμένα χρώματα είναι πιο φιλικά από ό,τι άλλα”, θα πουν οι επικεφαλής της έρευνας.

Όσο όμως εμείς είμαστε προκατειλημμένοι τόσο διαιωνίζουμε μια άσχημη κατάσταση που λέει, σύμφωνα με τον οργανισμό Human Society of the United States, ότι 8 εκατομμύρια γάτες και σκυλιά οδηγούνται κάθε χρόνο σε ευθανασία στα διάφορα καταφύγια της Αμερικής. Τα περισσότερα από αυτά; Είναι μαύρα. Το μαύρο χρώμα, σύμφωνα με τις έρευνες αλλά και με τις φιλοζωικές οργανώσεις, είναι το λιγότερο υιοθετήσιμο χρώμα. Τα μαύρα ζώα είναι τα τελευταία που υιοθετούνται και τα πρώτα που πάνε για ευθανασία.

Για αυτό όταν πρόκειται να υιοθετήσετε ένα ζώο, το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να σκεφτείτε είναι το χρώμα του. Ένα μαύρο ζωάκι είναι πανέμορφο, ιδιαίτερο και μοναδικό. Ξεχωρίζει από τα άλλα και θα σας φέρει αγάπη και ευτυχία. Όλα τα άλλα είναι βλακείες.

SHARE
MORE READ THIS

TOP LINE

Ο “Σκύλος” της Φωκίωνος Νέγρη στολίστηκε και μας εύχεται Καλές Γιορτές
Καλαζάρ: Μάθετε τα πάντα και φροντίστε το σκύλο σας
Πού είναι σήμερα, 11 χρόνια μετά, η σκυλίτσα που έπαιξε με τον Will Smith στο “I am Legend”;
Θα φορούσατε μαγιό με τη φωτογραφία του σκύλου ή της γάτας σας;
Βγάζοντας τη γάτα βόλτα με λουρί: Είναι τόσο καλό όσο φαίνεται;
Πότε κοιμόμαστε καλύτερα; Με το σκύλο στο κρεβάτι μας ή όταν αυτός κοιμάται αλλού;
Κρήτη: Ο δράστης του εγκλήματος πυροβολούσε αδέσποτα και κακοποιούσε τον σκύλο του
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο στις γάτες
Πώς τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορούν να βοηθήσουν τα γέρικα σκυλάκια
Ελάτε στη διαμαρτυρία ευρωπαϊκών οργανώσεων για την αιχμαλωσία δελφινιών στο Αττικό Πάρκο
8 υπέροχα κοκτέιλ με ονόματα εμπνευσμένα από τους… σκύλους
Έρχεται η ταινία κινουμένων σχεδίων για τα σκυλάκια Corgis της βασίλισσας Ελισάβετ