Οι 10 λόγοι που μια γάτα νιαουρίζει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Γιατί η γάτα νιαουρίζει; Ένα ερώτημα που επιδέχεται αρκετές και διαφορετικές απαντήσεις. Δείτε τους 10 συνηθέστερους λόγους όπως αυτοί έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες αλλά και κηδεμόνες.

1) Πόνος – Νοσολογικό πρόβλημα – Ο πόνος ή κάποια παθολογική κατάσταση της γάτας αποτελούν από τους πιο συχνούς λόγους νιαουρίσματος ειδικά όταν έχει αιφνίδια εμφάνιση. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση που μπορεί να αποκαλύψει και μια σειρά νοσολογικών προβλημάτων.

2) Απλώς χαιρετισμός – Συχνά οι γάτες νιαουρίζουν θέλοντας απλώς να χαιρετήσουν τον άνθρωπό τους είτε όταν αυτός γυρίζει στο σπίτι είτε όταν έχουν μια απλή οπτική επαφή.

3) Ώρα φαγητού – Όταν μια γάτα νιώσει το αίσθημα της πείνας ή φτάσει η ώρα που της προσφέρεται το γεύμα, τότε το νιαούρισμα είναι συνεχόμενο και μέχρι να πετύχει το σκοπό της.

4) Θέλει να αποσπάσει την προσοχή – Έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές η γάτα νιαουρίζει απλώς και μόνο για να δηλώσει την παρουσία της στο χώρo ή έστω να αποσπάσει λίγο την προσοχή από τους κηδεμόνες της. Μετά επιστρέφει στις άλλες της ασχολίες.

5) Δε θέλει τις πόρτες κλειστές – Πολλές φορές οι γάτες και ειδικά αυτές που περνούν το μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο σπίτι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κλείνονται έξω από αυτό. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες προτιμούν και τις πόρτες εντός σπιτιού να τις βλέπουν ανοιχτές και νιαουρίζουν όταν κάποιος κλείνει μία από αυτές.

6) Περίοδος ζευγαρώματος – Ίσως το πιο έντονο και πιο ενοχλητικό νιαούρισμα, ειδικά από τις θηλυκές γάτες.

7) Έντονο στρες – Σύμφωνα με ειδικούς, οι γάτες που υπόκεινται σε στρεσογόνες καταστάσεις νιαουρίζουν περισσότερο από το φυσιολογικό. Ένα παράδειγμα όταν η γάτα αντιλαμβάνεται ότι οδηγείται στον κτηνίατρο!

8) Εκνευρισμός– Μια γάτα εκνευρισμένη ή έτοιμη να επιτεθεί βγάζει ένα χαρακτηριστικό νιαουρητό προσπαθώντας να προειδοποιήσει για τις προθέσεις της.

9) Δεν θέλει να μείνει μόνη – Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, όταν μια γάτα αφήνεται μόνη της στο σπίτι, αναπτύσσει μια έντονη νευρικότητα ή στρες με αποτέλεσμα το συνεχόμενο νιαουρητό.

10) Γερνάει – Οι γνωστικές δυσλειτουργίες στις γάτες μεγάλης ηλικίας συχνά συνοδεύονται και από συχνό νιαούρισμα χωρίς απαραίτητα να συνδέονται μεταξύ τους.

Βέβαια πολλές φορές τις απαντήσεις για το νιαουρητό της γάτας να μπορεί να απαντήσει μόνο ο κηδεμόνας της που την ξέρει καλύτερα από τον καθένα και εντοπίζει πιο εύκολα τι είναι αυτό που ευχαριστεί αλλά και ενοχλεί το αγαπημένο του κατοικίδιο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο