Πώς να κάνω το σκύλο μου να μη γαβγίζει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο έλεγχος του γαβγίσματος του σκύλου σας είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και δείχνει πόσος καλός είστε σαν ιδιοκτήτης. Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους γείτονές σας.

Προς τι όλη αυτή η φασαρία

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε το πρόβλημα είναι το να κατανοήσετε γιατί γαβγίζει ο σκύλος σας. Κάποιοι σκύλοι θα γαβγίσουν για να σας ενημερώσουν ότι θέλουν κάτι. Μπορεί να πεινάνε, να διψάνε ή απλά να θέλουν να παίξουν. Όταν αυτό ξεπερνά τα λογικά όρια, είναι ώρα να τον διδάξετε άλλους τρόπους για να τραβά την προσοχή σας, να σας αγγίζει με το πόδι ή να περιμένει δίπλα στην πόρτα ή το μπολ του.

Πολλοί σκύλοι επίσης γαβγίζουν όταν βλέπουν άλλους σκύλους, για να τους προσκαλέσουν να έρθουν και να παίξουν. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό.

Μόνος στο σπίτι

Ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίζει εάν τον αφήσετε μόνο του. Δοκιμάστε να αφήσετε ανοικτή τη μουσική ή το ράδιο να παίζει, για να ακούει οικείους ανθρώπινους θορύβους. Μπορείτε επίσης να του δώσετε κάποια παιχνίδια που απαιτούν πολύωρη απασχόληση και προσοχή για να τον κρατήσετε απασχολημένο όσο θα λείπετε.

Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος είναι να δώσετε στο σκύλο σας ένα παλιό άπλυτο ρούχο ή κάτι που θα φέρει έντονα τη μυρωδιά σας.

Όταν γυρίσετε σπίτι, παίξτε αρκετά και να ασχοληθείτε μαζί του. Θα του έχετε λείψει και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να έρθετε και πάλι κοντά.


Σε επιφυλακή

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους γαβγίζει ένας σκύλος είναι για να προειδοποιήσει για κάποιον ξένο. Αν δει κάποιον να πλησιάζει το σπίτι, θα γαβγίσει για να σας προειδοποιήσει. Από τη στιγμή που σας θεωρεί τον αρχηγό της αγέλης, θα αναμένει μέχρι να πάτε να δείτε.

Κάποιοι σκύλοι έχουν εκτραφεί για να προειδοποιούν και αυτή είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να θέλετε. Αφήστε τον να γαβγίσει για να τραβήξει την προσοχή σας αλλά κάντε τον να σιωπήσει όταν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει εισβολέας.

Επιμείνετε σε ένα σύστημα

Σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης του ζώου σας θα πρέπει να έχετε ένα σταθερό σύστημα. Οι σκύλοι ανταποκρίνονται στην επανάληψη και τη ρουτίνα και αυτά τα δυο θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Και κάτι που πρέπει να ξέρετε: Ποτέ δεν είναι αργά να μάθετε σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα, όπως λέει και το ρητό.

Σιωπή

Ένας τρόπος για να διδάξουμε στο σκύλο μας την εντολή “σιωπή” είναι να τον ησυχάσουμε ή να του αποσπάσουμε την προσοχή κάθε φορά που γαβγίζει. Χρησιμοποιήστε κάτι που κάνει δυνατό θόρυβο, όπως ένα κουτί γεμάτο με νομίσματα, για να αποσπάσετε την προσοχή του και μετά δώστε την εντολή “σιωπή” με αποφασιστικότητα.

Όταν ο σκύλος σας σταματήσει να γαβγίζει, επικροτήστε και ανταμείψτε τον. Ποτέ μη φωνάζετε όταν θέλετε να σταματήσει, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και να υπονομεύσει ότι έχει μάθει μέχρι τότε. Επίσης, μπορείτε εύκολα να τον μπερδέψετε εάν πιστεύει ότι και εσείς γαβγίζετε επίσης. Οι φωνές το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη συνήθεια του γαβγίσματος.

Συνοψίζοντας

Η εκπαίδευση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Θυμηθείτε όμως ότι το γάβγισμα συνήθως αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του. Δεν θα πρέπει να αναλάβετε δράση μόνο όταν γίνεται υπερβολικό ή ενοχλητικό.

Εάν το γάβγισμα επιμένει, ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει επιπλέον συμβουλές ή ακόμα και να συστήσει κάποιες άλλες τεχνικές.

Πηγή: https://www.hillspet.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο