Φάκελος Αδέσποτα: Όλοι αυτοί που ήταν πριν τις Εκλογές;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ανάμεσα στις αμέτρητες προεκλογικές υποσχέσεις που πάνε και έρχονται αυτές τις μέρες από όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους τους έχει εμφανιστεί και ένα νέο φαινόμενο που πραγματικά μας φέρνει γέλιο. Ποιο είναι αυτό; Η ανακάλυψη από μέρους των υποψηφίων και των κομμάτων της ύπαρξης των αδέσποτων. Ναι, αυτών των δύστυχων πλασμάτων που ζουν δεκαετίες στη χώρα μας και καμιά κυβέρνηση δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά.

από τη ΜΥΡΤΩ ΤΖΩΡΤΖΟΥ, petpetmag@gmail.com

Οι υποψήφιοι ξαφνικά τα είδαν. Και είδαν ότι βασανίζονται στους δρόμους από τη πείνα και τις ασθένειες. Και τα λυπήθηκαν. Και υπόσχονται διάφορα. Όπερ σημαίνει ότι σήμερα λένε, αύριο ξελένε. Έτσι δεν γίνεται στην ωραία και ηλιόλουστη χώρα μας;

Τα κόμματα λοιπόν δεν έχασαν ευκαιρία πέφτοντας πάνω στους φιλόζωους σαν κοράκια, να τους εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους. Όχι βέβαια ότι θα τους πάρουν ποτέ στα σοβαρά. Τις φιλοζωικές τους…ψήφους θέλουν. Και μετά μην το είδατε τον Παναγή.

Από την άλλη, οι φιλόζωοι, αφελείς και ονειροπόλοι, νομίζουν ότι θα κάνουν κάτι. Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία. Τι θα γίνει όμως μετά τις εκλογές; Τίποτα απολύτως. Αν δεν πιστεύεις σε κάτι, δεν παλεύεις και για αυτό. Και οι Έλληνες πολιτικοί μας έχουν αποδείξει ότι δεν δίνουν στην κυριολεξία δεκάρα για τα αδέσποτα. Άσε που μερικοί, σε δήμους κυρίως, κάνουν τα πάντα για να δυσκολέψουν το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων. Για να μη δείξουν δηλαδή πόσο άχρηστοι είναι.

Οι δήμοι βέβαια ξέρουν να σκορπούν χρήματα. Υπάρχει δήμος στην Αττική που ξόδεψε 8 χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει παλιό ρολόι σε μια πλατεία. Δεν γνωρίζουμε πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα, όμως όταν είσαι άνθρωπος, κοιτάς πρώτα τις ψυχές και μετά τα ρολόγια. Είπαμε, όταν είσαι άνθρωπος.

Η απίστευτη δε ειρωνία είναι η άρνηση των περισσότερων βουλετών να ψηφίσουν το άρθρο 24 για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων, το οποίο ήρθε πριν από τρεις περίπου μήνες στη Βουλή. Για την ιστορία οι μόνοι που ψήφισαν υπέρ του άρθρου ήταν 61-σε σύνολο 145- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε., 15 ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΔΗΣΥ και ο Γ. Σαρίσης από την Ένωση Κεντρώων.

Όλοι λοιπόν αυτοί που δεν ψήφισαν το άρθρο υπόσχονται ότι θα κάνουν μεριμνήσουν για τα ζώα. Μα έχουμε τελείως τρελαθεί; Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.

Ας δούμε λοιπόν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα παράνοιας:

1. Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Η κυρία Νοτοπούλου πριν από λίγες μέρες υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει δημοτικό ασθενοφόρο αδέσποτων ζώων. Με ποιους ακριβώς θα το φτιάξει; Με τους συντρόφους της που δεν ψήφισαν το άρθρο 24;

2. Πασχάλης Λύρατζης, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με το συνδυασμό Νέα Ξάνθη και Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Η πόλη της Ξάνθης έχει πάνω από 1000 αδέσποτα που ζουν σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο. Ο νομός υπολογίζεται πως έχει πάνω από 5 χιλιάδες αδέσποτα. Η καταγγελίες για τις πρακτικές του δήμου πολλές. Μεταξύ άλλων ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης (ΦΟΞ) είχε καταγγείλει το δήμο ότι ξεφορτώνεται τα αδέσποτα στο βουνό όπου κυκλοφορούν πεινασμένα, κάτι φυσικά που είναι παράνομο.

Το καλοκαίρι του 2018 υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανέγερση κυνοκομείου, ενός από τα μεγαλύτερα της χώρας. Τον Οκτώβριο έπεσαν τα μπετά. Από τότε μιλιά από το δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και ούτε από τον κ. Λύρατζη. Σημείωση: Η κοινωνία της Ξάνθης ακούει για το περιβόητο κυνοκομείο 5 χρόνια τώρα. Όλως τυχαίως αυτό έρχεται και πάλι αυτές τις μέρες στο προσκήνιο.

3. Γιώργος Γκιώνης, νυν δήμαρχος και υποψήφιος και πάλι για δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, με το συνδυασμό “Δημοτική Ανανεωτική Παρέμβαση των Πολιτών”. Απλά θυμίζουμε: Στην περιβόητη χωματερή Λουτρακίου ζουν σε άθλιες συνθήκες και τρώνε από τα σκουπίδια αμέτρητα αδέσποτα. Οι λίγοι φιλόζωοι εθελοντές προσπαθούν να σώσουν όσα μπορούν. Τι απάντησε ο Δήμος και συγκεκριμένα ο κ. Γκιώνης σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που προβλήθηκε 30 Μαρτίου στην εκπομπή Eco News; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

4. Γιάννης Γκαράνης, υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής της παράταξης της «Κοινωνίας Πολιτών». Ήταν στην ίδια παράταξη με τον απερχόμενο δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Κυνοκομείο Κομοτηνής: Ακατάλληλες υποδομές, υπερπληθώρα ζώων, ζώα εκτεθειμένα σε μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλα τραγικά.

5. Ευάγγελος Βαλιώτης, δήμαρχος Σπάρτης και εκ νέου υποψήφιος και επικεφαλής της “Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης”. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ άλλων έχει αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όσα αδέσποτα δεν υιοθετούνται θα πρέπει να οδηγούνται σε ευθανασία.

Οι καταγγελίες επίσης εναντίον του έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας αφού γύρω από το κυνοκομείο της πόλης αυτό είχε στηθεί πάρτι με δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Στα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί από φιλοζωικές οργανώσεις φαίνονται ξεκάθαρα εκατοντάδες ζώα να ζουν είτε μέσα σε υποτυπώδη αυτοσχέδια κλουβιά, για τα οποία το τελευταίο ποσό που δόθηκε για την κατασκευή τους ανέρχεται στα 1.628,69 ευρώ ενώ διαχρονικά έχουν δοθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ, είτε αλυσοδεμένα με μοναδικό τους στέγαστρο κάδους σκουπιδιών, χαλασμένα ψυγεία, κτλ. Όμως ο Δήμος Σπάρτης από τις 30/7/2018 μέχρι και τις 21/9/2018 δίνει 9.977,49 για… σπιτάκια.

6. Νίκος Μελετίου, δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Ι. Μελετίου και επικεφαλής εκ νέου για δήμαρχος του Συνδυασμού Ασπρόπυργος – Ώρα Ευθύνης. Έχουμε και λέμε: Ο Ασπρόπυργος έχει περίπου 3-4 χιλιάδες αδέσποτα που ζουν σε άθλιες συνθήκες στις χωματερές, στο βουνό και στους καταυλισμούς των Ρομά. Τι έκανε μέχρι τώρα ο κ. Μελετίου; Εκτός από ελάχιστες στειρώσεις στο παρελθόν και με πίεση των φιλοζωικών τίποτα. Τη δουλειά του την κάνουν φιλοζωικές οργανώσεις με ιδιαίτερα γενναίους εθελοντές. Γιατί είναι γενναίο να βρίσκεις κοκαλιασμένα, έτοιμα να πεθάνουν, ζώα στα βουνά και να τα μεταφέρεις στα κτηνιατρεία. Το δε βανάκι που πρέπει να έχει, σύμφωνα με το νόμο, ο δήμος είναι μονίμως χαλασμένο. Τον καλείς για ένα σακατεμένο ζώο και ακούς για χιλιοστή φορά ότι το βανάκι είναι στο συνεργείο.

7. Θεόδωρος Αραμπατζής. Η «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων», δημοτική παράταξη που διοικεί το Δήμο Σερρών από το 2011, θα συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου για πέμπτη φορά.  Αυτή τη φορά με νέο υποψήφιο δήμαρχο τον Θ. Αραμπατζή, έναν άνθρωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της, διαδεχόμενος τον δήμαρχο Π. Αγγελίδη.

Έργα και ημέρες του κ. Αγγελίδη. Όλοι γνωρίζουμε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του marketnews.gr, ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το δημοτικό κυνοκομείο αλλά ο κ. Αγγελίδης προτείνει από το 2016 ευθανασία-η οποία είναι παράνομη- όλων των σκύλων, που δεν υιοθετούνται. Δηλαδή όλων γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πρόγραμμα υιοθεσιών. Θέλει κόπο αυτό.

8. Αχιλλέας Μπέος, 0 υποψήφιος εκ νέου για δήμαρχος υπόσχεται επέκταση του δημοτικού καταφυγίου στις Γλαφυρές και επίλυση του προβλήματος. Εδώ γελάμε. Ή μάλλον κλαίμε. Επί των ημερών του περισενέλεγε νύχτα τα αδέσποτα και τα εξαφάνιζε είτε πετώντας τα σε ένα άθλιο καταφύγιο, στην περιοχή των Γλαφυρών, στο πουθενά, είτε πετώντας τα στα βουνά να πεθάνουν από την πείνα. Το συγκεκριμένο δε καταφύγιο ήταν ένα κολαστήριο, με τα περίπου 70 σκυλιά να αργοπεθαίνουν από ασιτία και ασθένειες. Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος έχει παίξει ξύλο με φιλόζωους πολίτες, μιλάει για πρόγραμμα για τα αδέσποτα.

9. Πέτρος Ινιωτάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου. Από τo 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 διετέλεσε υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Ηρακλείου. Ο κύριος Ινιωτάκης είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ώστε όσα αδέσποτα δεν υιοθετούνται, να ευθανατώνονται. Ναι, ήθελε να αλλάξει η νομοθεσία. Τόσο απλά.

10. Χρήστος Παππούς, δήμαρχος Ιλίου και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Εποχής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν σαφές: το υπουργείο κατηγορούσε το Δήμο Φυλής ότι βρίσκεται μεταξύ των Δήμων που παρουσιάζουν ελλιπή ανταπόκριση στην αποστολή στοιχείων με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Κοινώς, που αδιαφορεί για τα ζώα που ζουν στα όριά του.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φυλής αλλά και δεκάδες φιλόζωοι της περιοχής δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταγγέλλουν διαρκώς την αδιαφορία των υπευθύνων, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από το Δήμο Φυλής να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα, όπως είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να πράξει.

Τα ονόματα, όπως είπαμε, είναι ενδεικτικά. Ήταν αδύνατο να παραθέσουμε όλους τους δημάρχους που υπόσχονται ότι θα ξανά- σώσουν τα αδέσποτα.

Για αυτό μην κοιτάξετε κόμματα. Θα γυρίσουμε στα ίδια. Μαυρίστε τους ψεύτες. Και αν ξέρετε κάποιον από τους υποψήφιους που αγαπάει τα ζώα και ίσως κάνει κάτι, ψηφίστε τον. Σε όποιο κόμμα και αν ανήκει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο