petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΠοιος φέρει την ευθύνη για τροχαία με αδέσποτα ζώα εντός Αυτοκινητοδρόμου;

Σημαντικό

Ποιος φέρει την ευθύνη για τροχαία με αδέσποτα ζώα εντός Αυτοκινητοδρόμου;

Δείτε ποιος φταίει σε κάθε περίπτωση

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ενημερωτικό άρθρο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το https://www.asfalisinet.gr/ποιος-φέρει-την-ευθύνη-για-τροχαία-με-α/ το οποίο εξηγεί ποιος έχει την ευθύνη για ένα τροχαίο με αδέσποτο ζώο όταν κινείται εντός αυτοκινητόδρομου.

Δείτε τι γράφει:

Ευθύνη της δικαιοπαρόχου εταιρείας κατασκευής συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου

Το όχημά του, κινούμενο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας κλειστού αυτοκινητόδρομου, συγκρούστηκε με σφοδρότητα με αδέσποτο σκύλο, ο οποίος είχε εισέλθει εντός αυτής και κινείτο ανεξέλεγκτα, εντός του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημίες στο εμπρόσθιο τμήμα του.

Στην εναγομένη και ήδη εκκαλούσα δικαιοπαρόχου εταιρείας κατασκευής συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου έχει παραχωρηθεί η συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου από την παραχωρησιούχο εταιρία.

Κρίθηκε ότι το παραπάνω συμβάν οφείλεται σε αμέλεια της εναγομένης, η οποία έχει την ευθύνη για την συντήρηση της οδού, στην οποία έχει παραχωρηθεί αυτή και η οποία έχει την εκμετάλλευση του τμήματος της οδού αυτή.

Ειδικότερα όφειλε να εποπτεύει την οδό διενεργώντας περιπολίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, να εντοπίσει το ζώο και να επισημάνει τον κίνδυνο στους διερχόμενους οδηγούς χρήστες της οδού, να τους προειδοποιεί και να απομακρύνει το σκύλο από το οδόστρωμα με δικά της μέσα στο πλαίσιο της αυτοτέλειας που τη διέπει, ειδοποιώντας εν συνεχεία τους αρμόδιους φορείς για την περισυλλογή του, εξασφαλίζοντας την ομαλή και ανεμπόδιστη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στην οδό.

Οι σοβαρές ζημίες που υπέστη το όχημα, καταδεικνύουν την μεγάλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός, γεγονός που συνέτεινε στην αδυναμία αποφυγής του ζώου, κριθείς συνυπαίτιος σε ποσοστό 30%.

Υπαιτιότητα 70% της εναγομένης και ήδη εκκαλούσας λόγω της αμέλειας των προστιθέντων οργάνων της.

Δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Τεύχος Ιανουάριος 2019

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  1. Τροχαία με αδέσποτα Ζώα (σκύλο) εντός Αυτοκινητοδρόμου – Ευθύνη της δικαιοπαρόχου εταιρείας κατασκευής συντήρησης και εκμετάλλευσης του Αυτοκινητοδρόμου.
  2. Βλ. Ομοίως και Μον.Πρ.Αθ. 7983/2018 ΕΣυγκΔ 2018/409 που έκρινε υπαιτιότητα 70% της εκκαλούσας παραχωρησιούχου εταιρίας, επειδή τα προστιθέντα υπ’ αυτής όργανα δεν εξασφάλισαν την ασφαλή λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου και υπαιτιότητα 30% του οδηγού του οχήματος, επειδή δεν είχε την ταχύτητα που θα του επέτρεπε να εκτελεί τους απαιτούμενους χειρισμούς προς αποφυγή του ατυχήματος (άρθ. 19 παρ 1 και 2 του Ν. 2696/99).

Εκτροπή Οχήματος λόγω συσσωρευμένων ομβρίων υδάτων– Ευθύνη της κυρίας του έργου – Εγνατίας Οδού ΑΕ και της παραχωρησιούχου κατασκευάστριας εταιρείας υπεύθυνης και για τη συντήρηση – αστυνόμευση.

ΑΠ. 2030/2017, ΕΣυγκΔ 2018/293.

Πρόσκρουση ΙΧΕ οχήματος εντός αυτοκινητοδρόμου σε εμπόδιο στην αριστερή λωρίδα, (εγκαταλελειμμένο κομμάτι σίδερο μήκους 1.5μ, τμήμα του οποίου προεξείχε από το επίπεδο του δρόμου, έχοντας καμπύλο σχήμα), με αποτέλεσμα να σκάσουν και τα δύο λάστιχα. Ευθύνη Αναδόχου παραχωρησιούχου Εταιρείας εκμετάλλευσης Εθνικής Οδού. Ειρ. Αθ.422/2013, ΕΣγυκΔ2014/197

Με πληροφορίες από https://www.esd.gr/

SHARE

Περισσότερα

MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Ροτβάιλερ, επίθεση: Ας αφήσουμε τις σάχλες και ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους
Μια άγνωστη ιστορία: Τι είχε συμβεί και ο Paul McCartney έσωσε μια αγελάδα από ευθανασία
Δέκα υγιεινές ανθρώπινες τροφές που θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας
Αυτό είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο γάτων στον κόσμο που δεν γίνονται ευθανασίες σε ζώα που δεν υιοθετούνται
Ο Γιώργος Μαυρίδης μας λέει σε βίντεο ότι υιοθέτησε τη σκυλίτσα που πετσόκοψαν στην Ξάνθη
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα του κουνελιού
4 τρόποι για να μυρίζει ο σκύλος μας πιο όμορφα
7 τρόποι για να μη φεύγει ο σκύλος μας από το σπίτι
Ο πορτοκαλένιος γάτος μου κοιμάται με το κουκλάκι του. Ο δικός σας;
Δαγκώνει το γατάκι σας; 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε
Βρήκατε ορφανά γατάκια; Τι κάνετε και πώς τα φροντίζετε
Οι φωτογραφίες από ένα σπάνιο λευκό μωρό καγκουράκι θα σας φτιάξουν τη μέρα