petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΔείτε πώς πρέπει να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας με λεωφορείο, με τρένο ή άλλο μέσο

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Δείτε πώς πρέπει να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας με λεωφορείο, με τρένο ή άλλο μέσο

Για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τη μεταφορά των ζώων στα Μέσα Μεταφοράς δημοσιεύει το site https://troxoikaitir.gr/article/374/pos-prepei-na-metafereis-katoikidio-soy-me-leoforeio-me-treno-i-allo-meso, το οποίο αναφέρει:

“Καθημερινό φαινόμενο προστριβών και ανταλλαγής φραστικών αντιπαραθέσεων αποτελεί η μεταφορά κατοικίδιων ή ζώων συντροφιάς, όπως επίσης λέγονται, με λεωφορεία ή τρένα ή άλλα μέσα.

Πριν, λοιπόν, αποπειραθείτε να συνταξιδέψετε με το σκύλο ή τη γάτα σας, διαβάστε παρακάτω τι ορίζει ο κανονισμός που διέπει τα δικαιώματα των επιβατών και ειδικότερα, όταν μετακινούνται με ζώα:

Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

-Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου δια− στάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών.

-Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.

-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας− διαβατήριο του ζώου.

-Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνεί για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

-Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου− εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.

Στην περίπτωση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και πάντως σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών (περιλαμβανομένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέματα).

Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:

Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/ συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/ συρμού.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Υπογράφουμε όλοι για να μη θανατωθεί το ροτβάιλερ των Γλυκών Νερών-Αττικής
Άντρας που έχασε το πόδι του υιοθέτησε σκυλίτσα που είχε χάσει και αυτή το πόδι της
Στην Πάρο η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τα παστουρωμένα ζώα
Για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε φιλοζωική ερώτηση σε πρωθυπουργό
Mickey Rourke: “Περνούσα δύσκολα. Πήρα το όπλο να αυτοκτονήσω και ο σκύλος μου μου έσωσε τη ζωή”
Η κυρία αυτή προτρέπει να ρίχνουμε φόλες. Ας την καταγγείλουμε στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Ιωάννα Μάνδρου>Δεν συμμερίζομαι την άποψη, ότι τα ζώα πρέπει να είναι ράτσα
Εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία έχει λεωφορεία όπου μπορείς να πας βόλτες μαζί με το σκύλο σου
Πρέπει να μιλάμε στο σκύλο μας; Και πώς;
Το νέο σκυλάκι των Kardashian λέγεται Honey
Θέλεις σκυλάκι τσέπης; Δες γιατί δεν πρέπει να πάρεις
Αυτή είναι η μικρότερη γάτα στον κόσμο