Προστατέψτε τα οικόσιτα αλλά και τα αδέσποτα ζώα από το κρύο

από Μυρτώ Τζώρτζου

ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Σε μεγάλο μέρος της χώρας επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πάγος και χιόνι.
Θα πρέπει να διατηρείτε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά αυτό το χειμώνα και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί.

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Είδατε αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Επικοινωνήστε άμεσα με το Δήμο και τη Φιλοζωική της περιοχής σας. Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα. Επειδή όμως στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάντε εσείς ό,τι μπορείτε. Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας να φιλοξενήσετε κάποιο σκυλάκι του δρόμου, μπορείτε να του φτιάξετε ένα σπιτάκι, έστω χάρτινο, και να βάλετε μέσα μια παλιά σας κουβέρτα.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα. Ο κάθε Δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στη περιοχή ευθύνης του.
Μην αφήνετε ανενόχλητους σε βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στην κάθε περιοχή. Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη Φιλοζωική της περιοχής σας. Αν δεν υπάρχει, τότε επικοινωνήστε με τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ
1. Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι μπορεί να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας.
2. Διατηρήστε τις πατούσες ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.
3. Βάλτε παπουτσάκια στις πατούσες του για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο πάγου.

NAI και OXI

1. OXI
Μη κουρεύετε πάρα πολύ το σκύλο το χειμώνα. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.
2. ΝΑΙ
Στα κοντότριχα σκυλιά βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται απο τη βάση της ουράς και την κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ

Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο, ρωτήστε τον κτηνίατρο, Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του σκύλου σας όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ, με το συχνό πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία.

Πηγή: https://www.aspca.org/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο