Δημιούργησαν τεχνητή μύτη σκύλου για την ανίχνευση εκρηκτικών

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πρόσφατες συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών μπορούν να βελτιωθούν με τη μέθοδο της “ενεργής μύτης”, κατά την οποία επιστήμονες μιμήθηκαν την ικανότητα των σκύλων να αντιλαμβάνονται οσμές στον περιβάλλοντα χώρο σε ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Με μία μελέτη που διεξήγαγαν αμερικανοί ερευνητές προσάρμοσαν σε έναν ανιχνευτή εκρηκτικών που ήταν διαθέσιμος στο εμπόριο μία συσκευή, η οποία προσομοίαζε την όσφρηση των σκύλων. Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι η τεχνητή μύτη βοηθά στη βελτίωση της ανίχνευσης οσμών μέχρι και 18 φορές.

Ο Matthew Staymates, μηχανολόγος μηχανικός ειδικευμένος στη δυναμική των υγρών του National Institute of Standards and Technology (NIST), εξηγεί ότι ο σκύλος είναι ένα δείγμα ενεργού αεροδυναμικού συστήματος, το οποίο κυριολεκτικά αναρροφά τις οσμές εντός ενός ευρύ δακτυλίου και τις επιστρέφει στους οσφρητικούς υποδοχείς. Δηλαδή χρησιμοποιεί την αεροδυναμική των υγρών για να αυξήσει την αεροδυναμική του εμβέλεια προκειμένου να ανιχνεύει μικροποσότητες πτητικών ουσιών σε μεγάλες αποστάσεις. Εάν εφαρμοστεί αυτή η αρχή, που είναι εμπνευσμένη από τη φύση, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας σημαντικά βελτιωμένης συσκευής, η οποία θα ανιχνεύει εκρηκτικά, ναρκωτικά, παθογόνα ίσως και νεοπλάσματα.

Σε συνεργασία ερευνητών του NIST, του Ιnstitute of Technology’s Lincoln Laboratory της Μασαχουσέτης και του FDA συνεχίζεται η μελέτη για να αποκαλυφθούν τα στοιχεία, με τα οποία θα βελτιωθεί η ικανότητα ανίχνευσης ουσιών που βρίσκονται σε μικροποσότητες.

Έτσι απευθύνθηκαν σε έναν από τους καλύτερους ανιχνευτές της φύσης, το σκύλο, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία της όσφρησης. Κάθε πέντε δευτερόλεπτα, ο σκύλος εκπνέει για να αποκτήσει την κατάλληλη οσφρητική εμβέλεια, ώστε να “τραβήξει” και να εισπνεύσει τα πτητικά μόρια του περιβάλλοντα χώρου. Εν συνεχεία, τα οσφρητικά ερεθίσματα λαμβάνονται από 300 εκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν τους οσφρητικούς υποδοχείς για περαιτέρω επεξεργασία αυτών στο φλοιό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Η ομάδα χρησιμοποίησε 3d printers για να αντιγράψουν τα χαρακτηριστικά της μύτης ενός θηλυκού Λαμπραντόρ, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος και του μεγέθους των μυκτήρων. Με την εισπνοή και την εκπνοή αέρα μέσω της τεχνητής μύτης με ρυθμό παρόμοιου μοτίβου με το σκύλο, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να μιμηθεί ολοκληρωμένα τη διαδικασία της όσφρησης του.

Ο Stalemates προσθέτει ότι η μεγάλη αποτελεσματικότητα της συσκευής έγκειται στο γεγονός ότι ο σκύλος αποτελεί ένα από τα αποδοτικότερα μοντέλα συλλογής πτητικών μορίων. Μολαταύτα απαιτείται ακόμα περισσότερος χρόνος προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθησία, η ειδικότητα και η ταχύτητα ανίχνευσης των αντίστοιχων συσκευών.

Πηγή: http://www.petsonly.gr/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο