Η απίστευτη ιστορία της Janey Lowes που μετακόμισε στη Σρι Λάνκα για να βοηθήσει τα άρρωστα αδέσποτα εκεί

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια όμορφη κτηνίατρος από τη Μεγάλη Βρετανία πριν από δύο περίπου χρόνια εγκατέλειψε τη ζωή της στη χώρα της για να βοηθήσει τα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλάκια που ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Σρι Λάνκα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Η ιστορία της 28χρονης Janey Lowes είναι από αυτές που μας εμπνέουν και μας κάνουν να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας ότι μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Στη Σρι Λάνκα ζουν περίπου 3 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι άρρωστα. Το 60% των κουταβιών που γεννιούνται στους δρόμους δεν καταφέρνουν να ενηλικιωθούν. Η κατάσταση, σύμφωνα με γνωστές φιλοζωικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο, είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Η φτώχεια, η ανέχεια και η έλλειψη παιδείας του κόσμου είναι οι βασικοί παράγοντες για αυτήν την κατάσταση.

Η Lowes, μια ιδιαίτερα έξυπνη και τολμηρή κτηνίατρος, έζησε για δυο χρόνια στη Σρι Λάνκα και το έργο της εκεί βραβεύτηκε από πολλούς οργανισμούς. Παράλληλα δημιούργησε μια μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση, την WECare Worldwide, η οποία κάνει σπουδαία δουλειά στη βοήθεια των αδέσποτων και έχει πλέον πολλούς εθελοντές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Lowes αποφάσισε να μείνει για δυο χρόνια στη Σρι Λάνκα το 2014. Είχε προηγηθεί ένα ταξίδι αναψυχής, όπου όσα είδε τη σόκαραν. Η άθλια κατάσταση των αδέσποτων ζώων εκεί ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Και αποφάσισε να κάνει κάτι. Να επιστρέψει σε αυτόν τον άγριο τόπο για να τα βοηθήσει. Η απόφαση ήταν δύσκολη, καθώς θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη ζωή της, στο Newcastle, τη δουλειά της  αλλά και τον επί 12 χρόνια σύντροφό της. Αλλά την πήρε.

Αρχικά ήταν τελείως μόνη της. Πάλευε στην κυριολεξία με τα πάντα. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, συχνά αξεπέραστες. Τα μέσα που είχε ελάχιστα. Εργαζόταν 14 ώρες τη μέρα, ξεκινώντας από τις 6 το πρωί. Ζούσε από τα χρήματα που η ίδια είχε μέχρι τότε μαζέψει. Κάποια στιγμή χώρισε και με το σύντροφό της που είχε μείνει πίσω. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε ένα παλιό σχολείο, το οποίο μετέτρεψε σε κτηνιατρείο. Εκεί γίνονταν όλες οι επεμβάσεις. Εκεί οι εμβολιασμοί και οι στειρώσεις. Ο κόσμος σιγά σιγά είδε τη δουλειά της και άρχισε να τη βοηθάει. Σήμερα η ομάδα της έχει 20 ενεργά μέλη.

Όταν άρχισε να γίνεται γνωστή αυτή η σημαντική προσφορά της, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήθελαν να τη στηρίξουν οικονομικά. Σήμερα όλα γίνονται από χορηγίες από όλον τον κόσμο, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για να συνεχιστεί το τεράστιο αυτό έργο.

Η ίδια, όταν αναφέρεται σε όλο αυτό νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένη: ” Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες που υπάρχουν αδέσποτα αλλά εδώ είναι το κάτι άλλο. Είναι τόσα πολλά και τόσο άρρωστα. Ζουν σε άθλιες συνθήκες, υποσιτισμένα και ξεχασμένα από όλους. Κάθε μέρα έκανα με τη βοήθεια εθελοντών πολλά χειρουργεία. Το βασικό όμως, εκτός από αυτό, είναι να τους δείξεις λίγη αγάπη και λίγη συμπόνοια. Νιώθω ότι όλα αυτά τα σκυλάκια είναι δικά μου και ότι έχω ευθύνη για αυτά. Πολλά είναι χτυπημένα από αυτοκίνητα και ζουν με πόνους και πληγές που μολύνονται. Άλλα είναι χτυπημένα από ανθρώπους. Πολλά είναι μάλιστα μαχαιρωμένα ή καμένα σε διάφορα σημεία του σώματός τους”.

Το 2015 η Janey και η ομάδα της στείρωσαν 900 σκύλους και γάτες, εμβολίασαν πάνω από 1300 σκυλιά, γάτες και μαϊμούδες και περιέθαλψαν πάνω από 400 άρρωστα. Ήταν μάλιστα και η χρονιά που έλαβε το βραβείο Points of Light για αυτή την προσφορά της. Την βράβευσε ο τότε Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, σε ειδική εκδήλωση και ήταν η πρώτη που πήρε αυτό το βραβείο. “Δεν περίμενα ότι κάποιος θα έβλεπε τι κάναμε εκεί. Ειδικά όταν αυτό είναι κάτι που γίνεται εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά είναι σημαντικό να μαθευτεί σε όλον τον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν σε ανεπτυγμένες χώρες. Όταν πάνε εκεί, δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Θέλουν να βοηθήσουν αυτά τα δύστυχα ζώα. Χαίρομαι που είμαι κτηνίατρος και μπορώ να το κάνω αυτό”, θα πει η ίδια.

Η ιστορία της Janey έχει προβληθεί από τα μεγαλύτερα Μέσα όλου του κόσμου. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο BBC, η 28χρονη είπε: “Πολλά σκυλάκια εκεί τα έχουν για φύλακες. Είναι δεμένα 24 ώρες το 24ωρο με αλυσίδες και δεν μπορούν να κουνηθούν. Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε πρώτα από όλα τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δούλευα με δάκρυα στα μάτια και πολλή θλίψη από αυτά που ζούσα αλλά υπάρχει αναγνώριση και αυτό είναι σημαντικό “.

Η Janey έχει προσωρινά επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία για να δει τους γονείς, τους φίλους της και να οργανώσει τον κόσμο που τη βοηθάει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται εθελοντικά για να κρατάνε ζωντανή την οργάνωση εκεί και να τη μάθουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται από όλον τον κόσμο. Με συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, μπαζάρ και άλλες δραστηριότητες, το WECare Worldwide συνεχίζει να βοηθάει τα ταλαιπωρημένα αδέσποτα της Σρι Λάνκα που έχουν ακόμα τόση ανάγκη. Δεν βλέπει μάλιστα την ώρα να βρεθεί πάλι εκεί.

Η όμορφη Janey έχει χαρακτηριστεί ηρωίδα. Ίσως πραγματικά είναι ο πιο σωστός χαρακτηρισμός που της έχει δοθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο