Οι περισσότεροι κηδεμόνες ζώων δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την υγεία των κατοικίδιων τους, με αποτέλεσμα όταν επισκέπτονται τον κτηνίατρο, να είναι συχνά αργά για αυτό. Αυτό φυσικά είναι κάτι λογικό, καθώς δεν έχουμε ούτε την πείρα αλλά ούτε και τις γνώσεις για να εντοπίζουμε όλα τα ανησυχητικά σημάδια ώστε να τρέξουμε έγκαιρα. Βέβαια μετά το πρώτο ζώο είμαστε πιο “ψιλιασμένοι” και δεν χάνουμε χρόνο όταν καταλάβουμε ότι κάτι κακό συμβαίνει στο ζώο μας. Ποια όμως είναι τα σημάδια που θα μας κάνουν να αναζητήσουμε κτηνίατρο;
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Όταν τα βλέφαρα της γάτας μας είναι κολλημένα με ξερό πύον, η μύτη σκεπασμένη με κρούστα από βλέννες, πρησμένη και τρέχουν βλεννώδη σάλια από το στόμα. Η γάτα σας είναι γριπιασμένη.
Όταν η γάτα σας χάσει την όρεξή της για φαγητό ή και το αντίθετο. Μπορεί βέβαια να χάσει την όρεξή της, επειδή έχει στο νου της το ζευγάρωμα.
Συχνοί έμετοι, σοβαρή δυσκοιλιότητα, ή βαρυστομαχιά μπορεί να μην είναι σοβαρά. Οι μακρύτριχες γάτες συχνά καταπίνουν τρίχες που πάνε στο στομάχι και σχηματίζουν γούνινη μπαλίτσα. Αν η γάτα δεν καταφέρει μόνη της να απαλλαχτεί από τις τρίχες κάνοντας εμετό, μπορείτε να της δώσετε λάδι στο φαγητό, ή υγρή παραφίνη.
Αν η γάτα γλείφει και ξεροκαταπίνει, μπορεί να οφείλεται ή σε αμυγδαλίτιδα, που είναι πολύ συχνά το πρώτο σημάδι γρίπης, ή έχει πληγωμένο στόμα. Πιθανόν το νεαρό γατάκι να δοκίμασε απορρυπαντικό ή χλωρίνη και έχει κάψιμο στα χείλη. Τις περισσότερες φορές ένα τέτοιο έγκαυμα θεραπεύεται μόνο του.
Ένα πληγωμένο στόμα μπορεί να έχει σαν αιτία τα χαλασμένα δόντια. Το πρόβλημα είναι ότι σχηματίζεται πουρί στα δόντια. Τα βακτηρίδια από το στόμα και την τροφή πολλαπλασιάζονται εύκολα και αποτέλεσμα είναι η κακοσμία. Ερεθίζονται τα ούλα, τραβιούνται προς τα μέσα και τα δόντια μπορεί να πέσουν.
Τα πολλά σάλια μαζί με γλείψιμο και ξεροκατάπημα είναι σημάδια πως η γάτα μπορεί να υποφέρει από γλωσσικό έλκος. Οφείλεται σε μικρόβιο, παρόμοιο με αυτό που προκαλεί τη γρίπη στη γάτα. Κοιτάξτε μέσα στο στόμα και αν δείτε πάνω στη γλώσσα σημάδια σαν μισοφέγγαρα ή πέταλα, πρέπει να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.
Η εμφάνιση ενός μικρού γυαλιστερού σημαδιού στο πάνω χείλος, ή και στη γλώσσα και η έντονη την ανάγκη του ζώου σας να γλειφτεί, δείχνουν πως μπορεί η γάτα σας να υποφέρει από ένα μοναδικό έλκος στο πάνω χείλος που ονομάζεται” “κοκκίωμα”. Μην χάσετε χρόνο και επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
Όχι μόνο οι αρρώστιες αλλά και τα ατυχήματα θα πρέπει να σας οδηγούν στο γιατρό. Στη γάτα αρέσει το παιχνίδι με κλωστές και κουβάρια. Το παιχνίδι κάποιες φορές καταλήγει σε ατύχημα, αν καταπιεί βελόνα με κλωστή και σφηνώσει στο λαιμό. Μην προσπαθήσετε μόνοι σας να τη βγάλετε.
Αν χρειαστεί να κόψετε τα νύχια της γάτας σας, να καθαρίσετε τα αυτιά της ή να βγάλετε ξένο σώμα από την πατούσα της, θα τα καταφέρετε μόνοι σας αν το ζώο σας είναι καλότροπο. Διαφορετικά πηγαίνετε στο γιατρό για να αποφύγετε τις γρατζουνιές. Ο γιατρός έχει στη διάθεσή του αναισθητικά και αντιβιοτικά που είναι χρήσιμα και απαραίτητα.
Προσοχή: Η γάτα συνήθως κρύβεται όταν έχει πρόβλημα. Μάθετε να παρατηρείτε τις αντιδράσεις της και ψαχουλεύετε το σώμα της μήπως αντιληφτείτε εσείς κάποιο πρόβλημα.
Πηγή: http://petzoo.gr