Το πιο σημαντικό λάθος που κάνουμε όταν πάμε βόλτα με το σκύλο μας είναι ότι τελικά δεν πάμε βόλτα μαζί του. Με άλλα λόγια αυτός πάει βόλτα και εμείς απλά υπάρχουμε. Και από τα πέντε πρώτα λεπτά ήδη έχουμε αρχίσει να βαριόμαστε. Μήπως να μην πηγαίναμε καθόλου;
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
H βόλτα με το κατοικίδιό μας είναι κάτι παραπάνω από βόλτα. Σκεφτείτε το αλλιώς. Έχετε μεγάλη ανάγκη για έναν περίπατο, για να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε και να γυμναστείτε. Μαζί σας έρχεται και η καλύτερή σας φίλη. Μετά από λίγη ώρα αρχίζει να βαριέται και να δυσφορεί. Σας μεταδίδει το στρες της και τελικά δεν απολαμβάνετε τη βόλτα σας ούτε κάνετε αυτά για τα οποία βγήκατε. Αλλάξτε τώρα τους ρόλους, βάζοντας το σκύλο σας στη θέση της δική σας. Νομίζουμε ότι έχετε καταλάβει τι θέλουμε να πούμε.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα δείτε τα 5 βασικά λάθη που κάνουμε όταν βγαίνουμε βόλτα με το σκύλο μας, ο οποίος, αν ζει σε διαμέρισμα, έχει μεγάλη ανάγκη να πάρει καθαρό αέρα και να ζήσει για λίγο τον έξω κόσμο.
- Δεν τον αφήνετε να μυρίσει
Οι περισσότεροι από εμάς νευριάζουμε όταν βλέπουμε το σκύλο μας να κατευθύνεται προς κάτι για να το μυρίσει. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό σας απωθεί καθώς δεν θέλετε να πάει σε ακαθαρσίες και να χώσει τη μυτούλα του, όμως θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να σκεφτείτε ότι αυτό που κάνει είναι στη φύση του. Και δεν πρέπει να πάμε κόντρα στη φύση του ζώου αν θέλουμε να κρατήσει λίγο την ταυτότητα του ζώου.
Το να πάει ο σκύλος μας να μυρίσει κάτι σημαίνει δυο πράγματα:
α. ότι νιώθει χαλαρός (ιδιαίτερα σημαντικό για τα σκυλιά με νεύρο και ένταση και τα νεαρά σκυλιά).
και β. ότι βρίσκει κατά κάποιον τρόπο, θα λέγαμε, τον προσανατολισμό του (με το να μυρίσει τα ούρα των άλλων σκύλων είναι σαν να πληροφορείται για τα θηλυκά και αρσενικά σκυλιά που ζουν στη γειτονιά του τοποθετώντας μέσα σε εκείνα τον εαυτό του).
Τι συμβαίνει όμως αν ο σκύλος μας δεν νιώθει επιθυμία να μυρίσει κάτι;
Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Αν δεν πλησιάζει να μυρίσει ούτε ούρα άλλων ζώων, ούτε λουλούδια ούτε γενικώς τις γωνιές των δρόμων, τότε σημαίνει ότι είναι στρεσαρισμένος. Παρατηρήστε τον και θα το καταλάβετε. Για να τον βοηθήσετε μπορείτε να τον πάτε σε ένα πιο σίγουρο μέρος για βόλτα που θα είναι πιο κοντά στη φύση του, όπως ένα πάρκο ή ένα δάσος. Ή να πάρετε μαζί σας λίγο από το φαγητό του και να το βάλετε κάπου ώστε να πάει να το μυρίσει.
2. Τραβάτε απότομα το λουρί όταν και εκείνος το τραβάει
Άλλο ένα λάθος που το κάνουμε σχεδόν όλοι. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταφέρετε απολύτως τίποτα. Το να τραβάμε ξαφνικά απότομα το λουρί και το κολάρο προκαλούμε στρες και πανικό στο σκύλο μας. Και μπορεί να του κάνουμε και ζημιά στο λαιμό.
Τι κάνουμε όμως αν ο σκύλος μας τραβάει;
Αρχικά προμηθεύεστε ένα στηθόλουρο σαν αυτό της φωτογραφίας. Είναι απολύτως σίγουρο για την υγεία του και έχετε και καλύτερο έλεγχο του ζώου. Στη συνέχεια ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή κάποιον εκπαιδευτή για το πώς να μην τραβάει. Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και θέλει το δικό του χειρισμό.
3. Του φωνάζετε ή τον χτυπάτε αν έρθει αντιμέτωπος με άλλο σκύλο
Η αντίδραση αυτή από μέρους σας είναι εντελώς λάθος. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να σκεφτείτε να χτυπήσετε το σκύλο σας. Ποτέ δεν τον χτυπάμε. Αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι επιθετικός ή αν ξαφνικά ανακαλύψετε ότι πλησιάζοντας τα σκυλιά ή κάποια σκυλιά αρχίζει να ξεφεύγει, πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή. Μόνο έτσι θα δείτε αποτελέσματα. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να διαθέσετε χρήματα, ενημερωθείτε από το διαδίκτυο για κάποια πράγματα.
Είναι πολύ βασικό να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητα ή το φόβο ενός σκυλιού που μπορεί να έχει όταν συναντάει άλλα ζώα. Με επιθετικές και άγριες μεθόδους έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν θέλουμε να ηρεμήσει κάποιος και να νιώσει ασφάλεια, είμαστε εμείς πρώτα από όλα ήρεμοι.
4. Δεν τον αφήνετε να έρθει σε επαφή με άλλα ζώα
Αν εξαιρέσουμε τα πολύ επιθετικά σκυλιά, τα υπόλοιπα έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή με τα άλλα και να γίνονται κοινωνικά. Δεν αρκεί μόνο η επαφή με εμάς. Όλα τα σκυλάκια έχουν μεγάλη ανάγκη να βρεθούν με άλλα σκυλιά. Μην τους στερήσετε μια τέτοια χαρά.
5. Κάνετε πολύ μεγάλη βόλτα ή πολύ μικρή
Αν πείτε όχι θα είναι ψέμα. Γενικώς με το χρόνο της βόλτας του σκύλου μας δεν τα έχουμε καλά. Το κάθε φυσικά ζώο έχει τις δικές του ανάγκες. Κάποια χρειάζονται περισσότερη ώρα έξω ενώ κάποια άλλα λιγότερη. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιδανικός χρόνος μιας βόλτας είναι 20 με 30 λεπτά και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ακόμα δυο με τρεις φορές τη μέρα. Σίγουρα θα σας φανεί πολύ όμως έτσι λένε αυτοί που ξέρουν. Αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε είναι να αμελείτε τη βόλτα του. Όσο κουρασμένοι και αν είστε. Όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να βγαίνουν καθημερινά βόλτα με το σκύλο τους, θα τους συμβουλεύαμε να υιοθετήσουν μια γάτα.
Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com