3 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν έχεις γάτα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι γάτες θεωρούνται πιο εύκολες από τους σκύλους ως κατοικίδια. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται να τις βγάζεις καθημερινά βόλτα. Αυτό είναι σημαντικό για αυτούς που δουλεύουν όλη μέρα και για τους τεμπέληδες. Τη γάτα μπορείς να την αφήσεις και δυο τρεις μέρες μόνη της, που λέει ο λόγος, αν συμβεί κάτι έκτακτο. Με το σκύλο αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σε καμιά όμως περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε μια γατούλα και… αυτό ήταν. Ζωντανό πλάσμα είναι και έχει και αυτό τις ανάγκες του. Θέλει εκπαίδευση, παρέα, παιχνίδια, χάδια, αγκαλιές, να ασχολούμαστε μαζί της. Γιατί μπορεί να είναι μοναχική και ανεξάρτητη, όμως έχει μεγάλη ανάγκη από την παρουσία μας. Εκτός λοιπόν από την αμμολεκάνη της, τη σωστή διατροφή και το νεράκι της, τα τρία απαραίτητα για την καθημερινή ζωή της, υπάρχουν και τρία άλλα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος που ζει με γατούλα. Αυτά είναι:

Πώς φροντίζουμε τα νύχια της 

Το να φροντίζουμε τα νύχια της γατούλας μας είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της. Οι περισσότερες γάτες έχουν 18 νύχια – πέντε σε κάθε μπροστινό πόδι και τέσσερα σε κάθε πίσω πόδι. Πάντα προσέχουμε το μήκος των νυχιών της να φθάνει περίπου μέχρι το σημείο που τελειώνει το μαξιλαράκι στο δάχτυλο και να μη γυρίζει προς τα μέσα γιατί θα δημιουργήσει πληγές στο ζώο και δυσκολία στη βάδιση.

Προμηθευόμαστε λοιπόν τον ειδικό νυχοκόπτη (όχι το δικό μας) και φροντίζουμε η γάτα μας να βρίσκεται σε σημείο που να βλέπουμε καλά ώστε να μην την τραυματίσουμε.

Ξεκινάμε πιέζοντας ελαφρά το κέντρο της πατούσας της μέχρι να βγουν ολόκληρα τα νύχια στα δάχτυλα. Βλέπουμε το διάφανο μέρος του νυχιού και το κόβουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν κόβουμε πιο μέσα από αυτό το σημείο γιατί το ζώο θα πονέσει πολύ. Συνήθως τα μπροστινά πόδια είναι εκείνα που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα αφού στα πίσω τα νύχια διατηρούνται σε μικρότερο μήκος λόγω πιο έντονης τριβής με το έδαφος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πιέζουμε τη γατούλα μας γιατί σίγουρα θα γίνει ατύχημα. Αν δείτε ότι αντιδράει, χαλαρώστε τη με χάδια ώστε να νιώσει άνετα. Καλό θα είναι να αρχίσετε να φροντίζετε τα νυχάκια της γάτας σας από την αρχή, όταν είναι μικρή,  ώστε να συνηθίσει τη διαδικασία αυτή.

Δεν πρέπει να κόψετε τα νύχια σε γατούλες που μένουν έξω ή μέσα-έξω γιατί έτσι τους στερείτε ένα σημαντικό όπλο. Τα κοντά νύχια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην άμυνά τους από άλλες γάτες ή σκύλους.

Πώς της δίνουμε ένα φάρμακο 

Αν είστε από τους τυχερούς που η γατούλα τους καταπίνει το φαρμακάκι της χωρίς κανένα πρόβλημα, τότε μπράβο σας. Δυστυχώς οι περισσότερες γάτες είναι δύσκολες σε αυτό και χρειάζεται να τις κυνηγάτε για ώρα μέσα στο σπίτι. Αν μάλιστα έχουν πάρει ξανά φάρμακο, τότε με τίποτα δεν μπορούμε να τις ξεγελάσουμε.

Οι περισσότερες αγωγές μπορούν να χορηγηθούν μαζί με το φαγητό. Μπορείτε λοιπόν να τους δώσετε το φάρμακο είτε μέσω pill pockets (treats που σχεδιάστηκαν για αυτό το λόγο) ή έχοντάς το διαλύσει μέσα στο φαγητό. Βέβαια επειδή τα φάρμακα έχουν άλλη γεύση, οι γάτες συχνά το καταλαβαίνουν και δεν τρώνε το φαγητό τους. Ή μπορεί να μην το φάνε όλο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν και τη σωστή δόση. Να ξέρετε ότι όταν το ζώο είναι πεινασμένο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το κάνετε να φάει το φάρμακο.

Τέλος υπάρχει στο εμπόριο και το pill gun, ένα εργαλείο σαν σύριγγα που είναι σχεδιασμένο ώστε να σπρώχνει βαθιά το χάπι μέσα στο στόμα της γάτας χωρίς να την τραυματίζει. Παρέχει επίσης και μία προστασία ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τα δόντια της γάτας σας.

Βασικό: Μην ξεχνάτε να την ανταμείβετε μετά από κάθε λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε με λιχουδιές είτε με παιχνίδια ή χάδια!

Πώς της παίρνουμε τη θερμοκρασία

Η κανονική θερμοκρασία μιας γάτας είναι μεταξύ 38 και 39 βαθμών Κελσίου. Καμιά γάτα δεν θέλει να της πάρουμε θερμοκρασία, κάτι που είναι απολύτως λογικό. Οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έχοντας λιπάνει με βαζελίνη το θερμόμετρο, ακινητοποιήστε τη γατούλα σας και κρατήστε τη σταθερά με το αριστερό σας χέρι έχοντας την ουρά της προς τα έξω και τη μύτη της δίπλα στον αγκώνα σας. Με το ίδιο χέρι κρατήστε ψηλά την ουρά της γάτα σας και βάλτε απαλά το θερμόμετρο στον πρωκτό της με το άλλο χέρι. Αφού το θερμόμετρο εισέλθει για 2-2.5 εκατοστά, πρέπει να το κρατήσετε για τρία λεπτά εφόσον έχετε τη δυνατότητα. Κατόπιν βγάλτε το απαλά, σκουπίστε το και σημειώστε τη θερμοκρασία που δείχνει, ώστε να την αναφέρετε στον κτηνίατρό σας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο