Αυτές τις μέρες, όπως οι περισσότεροι είδαμε στα δελτία ειδήσεων, έκανε την εμφάνισή του στον Κηφισό ένα λευκό ζωάκι μινκ. Οι εικόνες του κάνουν το γύρο του διαδικτύου και όλοι αναρωτιούνται πώς βρέθηκε εκεί και τι θα απογίνει.
Τα μινκ δεν ανήκουν στην ελληνική πανίδα. Αυτό σημαίνει ότι είτε κάποιος το είχε ως κατοικίδιο και το παράτησε είτε θα έφυγε από κάποια φάρμα εκτροφής.
Το μινκ ή βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό. Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος.
Την ώρα που εμείς θαυμάζουμε και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει το συγκεκριμένο ζώο στον Κηφισό, την ίδια στιγμή θανατώνονται με φριχτό τρόπο εκατομμύρια μινκ σε όλον τον κόσμο. Για τα οποία δεν μιλάμε ποτέ-αναφέρομαι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Το μινκ εκτρέφεται για τη γούνα του. Για τη ματαιοδοξία μας δηλαδή. Στην Ελλάδα εκτρεφεται σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.
Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ο τρόπος που σκοτώνονται τα ζώα αυτά. Θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα. Αυτό γίνεται με ηλεκτροπληξία, με χημικά αέρια και διάφορα.
Αυτά τα πλάσματα ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά άθλια κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες. Συχνά υποσιτισμένα και άρρωστα. Τα μικροσκοπικά κλουβιά σπάνια καθαρίζονται, με αποτέλεσμα να κοιμούνται πάνω στα περιτώμματά τους ή σε πτώματα, ενώ λόγω της ασιτίας μητέρες τρώνε τα νεογέννητα μωρά τους για να επιβιώσουν.Τα πόδια τους γεμίζουν με πληγές καθώς περπατάνε όλη τους τη ζωή πάνω σε σύρματα, ενώ ψεκάζονται με χημικά αέρια για να μην υποστεί φθορά η γούνα τους.
Τα μινκ γεννήθηκαν όχι για να ζήσουν αλλά για να πεθάνουν. Να βασανιστούν πρώτα και να πεθάνουν. Αμέτρητα εκτροφεία- Άουσβιτς σε όλον τον πλανήτη. Και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.
Πώς μπορείς να φοράς μια γούνα από μινκ; Πώς αντέχεις τόση βαρβαρότητα πάνω σου;
Στο θέμα της ενημέρωσης δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν νοείται άνθρωπος στο κατώφλι του 2023 να μην ξέρει το φριχτό τρόπο που σκοτώνονται τα ζώα (μινκ, αλεπού, κουνέλι) που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Και όμως η άγνοια είναι τεράστια.
Τα τελευταία χρόνια κάτι αρχίζει να κινείται. Τα social media συνέβαλαν σε αυτό. Η πληροφορία σου έρχεται πιο εύκολα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν προσπάθειες να ενημερωθούν οι άνθρωποι για αυτά τα βασανιστήρια, για αυτή τη φρίκη που ζουν τα ζώα. Πολλοί σχεδιαστές μόδας και οίκοι μόδας αποφάσισαν να καταργήσουν την αληθινή γούνα. Η ψεύτικη άλλωστε είναι καλύτερη.
Επίσης όλο και περισσότερα εκτροφεία μινκ κλείνουν. Στην Ευρώπη αυτό. Γιατί εμείς εδώ ακόμα τους επιδοτούμε με τεράστια ποσά κάθε χρόνο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον με λιγότερο αίμα, λιγότερο πόνο. Υπάρχουν εναλλακτικές. Και αυτό ευτυχώς έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να το βλέπουμε.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Φωτογραφίες: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
4 σχόλια
Όλα αυτά τα γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι. Το συγκεκριμένο ζωάκι τι θα απογίνει; πιάστηκε;
Θα μπορουσαν οι κυβερνησεις να βοηθουν τους γουναραδες να ασχοληθουν σε αλλο επαγγελματκκο χωρο οπως σε καποιες περιοχες της Ασιας.
Ο τι ναναι γράφετε κα Τζωρττζου. Χρησιμοποιείτε στοιχεία που δεν έχετε. Γιατί απλώς δεν ισχύουν. Η γούνα του μινκ, για να γίνει τέτοια, πρέπει το ζώο να περνάει “ζωή και κότα”..
Την ίδια ζωή και κότα περνούν και τα σκυλιά που εκτρέφονται στα εκτροφεία της Κίνας για φαγητό.