Το απίστευτο ταξίδι μιας σκυλίτσας ενός πρόσφυγα από τη Συρία στις Βρυξέλλες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η Stella είναι ένα υπέροχο σκυλί Husky, 6 ετών, που κουνάει χαρούμενη την ουρά της στο σπίτι του αγαπημένου της ιδιοκτήτη Bassel Abu Fakher, στις Βρυξέλλες. Απέναντι από το σπίτι βρίσκεται ένα μεγάλο πάρκο όπου πολλά σκυλιά κάνουν τη βόλτα τους. Η Stella απολαμβάνει την καθημερινή της ζωή στο σπίτι και την ηρεμία της βεράντας της. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται κάποιο αεροπλάνο στον ουρανό και κάνει το χαρακτηριστικό του θόρυβο. Τότε η Stella, απίστευτα φοβισμένη, τρέχει να κρυφτεί.

Ο Bassel αγκαλιάζει τη σκυλίτσα του και προσπαθεί να την ηρεμήσει από το θόρυβο του αεροπλάνου. “Η σκυλίτσα έχει ψυχολογικά τραύματα γιατί μεγάλωσε σε μια ατμόσφαιρα πολέμου, με βόμβες που έσκαγαν παντού και ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν”, λέει εκείνος σε συνέντευξή του.

Η ιστορία του Bassel και της Stella είναι σαν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας που δύσκολα την πιστεύεις. Είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή.

Πριν από ενάμιση χρόνο οι δυο τους ζούσαν στη Δαμασκό. Ο Bassel, ο οποίος είχε μάθει τσέλο από μικρός, σπούδαζε στο Damascus Conservatory, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά σχολεία της χώρας. Είχε επίσης δημιουργήσει μαζί με άλλους το Qotob Project, έναν οργανισμό που έφερνε σε επαφή νέους μουσικούς. Ο πόλεμος όμως τα κατέστρεψε όλα. Η γειτονιά του έγινε πεδίο μάχης και οι βόμβες έπεφταν καθημερινά εκεί που δεν το περίμενες. Πολλοί γνωστοί του σκοτώθηκαν. Άλλοι εγκατέλειψαν τα σπίτι τους.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011. Εκατομμύρια ανθρώπων εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για την Τουρκία, το Λίβανο και την Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους και τα κατοικίδια τους, των οποίων η ζωή έγινε κόλαση.

Η ζωή για τον Bassel έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Έπρεπε να φύγει από τη χώρα. Αλλά δεν μπορούσε να πάρει μαζί του την αγαπημένη του Stella. Ζήτησε από τους γονείς του να την προσέχουν και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη. Το ταξίδι μέσω Τουρκίας ήταν δύσκολο. Το ίδιο και το ταξίδι στη Μεσόγειο. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια του. Και φυσικά δεν υπήρχε καμιά περίπτωση, αν είχε πάρει μαζί του τη σκυλίτσα του, εκείνη να επιβίωνε.

Ο Bassel είχε κάποιες γνωριμίες στο Βέλγιο. Έτσι ο δρόμος του τον οδήγησε εκεί. Τον φιλοξένησε ο Joannes Vandermeulen, ένας Βέλγος που βοηθούσε πρόσφυγες. Λίγο καιρό μετά έμαθε ότι ο πατέρας του είχε τελείως εγκαταλείψει τη Stella και δεν ενδιαφερόταν για εκείνη. Και η περιπέτεια ξεκίνησε. Με την προτροπή του Joannes αποφάσισε να φέρει τη Stella στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο παράτολμο και πολύ επικίνδυνο.

Μέσω κάποιων ανθρώπων η Stella ταξίδεψε από τη Δαμασκό στη Βηρυττό του Λιβάνου. Εκεί την παρέλαβε ένα φίλος του Bassel, την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, και πέρασε 10 δύσκολα checkpoints. Η σκυλίτσα παραλίγο να πεθάνει από το φόβο της μέσα στο πορτ- μπαγκάζ. Με το αυτοκίνητο πέρασαν από επικίνδυνα μέρη του ισλαμικού κράτους και έφτασαν σε ένα αεροδρόμιο του Λιβάνου. Εκεί την περίμενε ο Vandermeulen, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέχρι εκεί για να την πάρει και να τη βάλει στο αεροπλάνο.

Στο αεροδρόμιο η Stella μπήκε σε ένα ειδικό κλουβί αλλά η περιπέτειά της δεν είχε τέλος καθώς οι λιβανέζικες αρχές δεν πίστευαν την όλη ιστορία.  Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και λίγες ώρες ταξίδι η σκυλίτσα προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες. “Το να φέρεις ένα σκυλί από τη Συρία στις Βρυξέλλες δεν είναι μια απλή ιστορία. Ποιος θα πίστευε κάτι τέτοιο;” λέει ο Vandermeulen.

Η πρώτη επαφή της Stella με τον Bassel δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς έδειχνε φοβισμένη, σοκαρισμένη και δεν τον αναγνώριζε. “Μου φάνηκε σαν να είχε χάσει τα μυαλά της. Η συμπεριφορά της ήταν παράξενη. Ήταν υπέρβαρη και δεν μπορούσε εύκολα να περπατήσει”, θα πει ο ίδιος.

Μετά από αρκετό καιρό και πολλή προσπάθεια η Stella άρχισε να θυμάται τον Bassel, κυρίως από τη φωνή του. Και τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά.

Σήμερα η σκυλίτσα ζει ευτυχισμένη, τρέχει στα πάρκα και περνάει μια υπέροχη ζωή μακριά από το φόβο και την κόλαση της Συρίας. Μπορεί ακόμα να φοβάται τα αεροπλάνα αλλά αυτά δεν βομβαρδίζουν. Απλά περνάνε και φεύγουν.

Και όσο για τον Bassel, αυτός καθημερινά δημοσιεύει χαρούμενος και περήφανος φωτογραφίες τους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και στο Instagram. Οι δυο τους έχουν ήδη μια νέα ζωή.

Κείμενο: Kasper Goethals, Απόδοση Μυρτώ Τζώρτζου

Φωτογραφίες: Johannes De Bruycker και από τον προσωπικό λογαριασμό του Bassel στο Facebook.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο