Υιοθετώντας ένα κουνελάκι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν σκέφτεστε να πάρε για κατοικίδιο ένα κουνελάκι, θα πρέπει να ξέρετε δυο βασικά πράγματα: ότι το ζωάκι αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση εποχικό ( πχ μόνο για το Πάσχα) αλλά θα το έχουμε δίπλα μας για όλη του τη ζωή και ότι ακόμα και αυτό το μικρό πλάσμα έχει καθημερινή φροντίδα. Επίσης δεν παίρνουμε ποτέ ένα ζώο για να το έχουμε σε κλουβί. Θα είναι σίγουρα δυστυχισμένο. Αν σκοπεύετε να το βάλετε σε κλουβί καλύτερα να μην το πάρετε. Το κουνελάκι χρειάζεται παρέα και άσκηση και λατρεύει να είναι δίπλα σας όσο είστε σπίτι. Παράλληλα όμως πρέπει να ”ασφαλίσετε” το σπίτι σας όπως θα κάνατε για οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο αλλά και για το ίδιο σας το παιδί. Για αυτό φροντίστε να μαζέψετε τα καλώδια και να τα καλύψετε με τα με ειδικά κουτιά (τα κουνελάκια λατρεύουν να τα μασουλάνε!). Σκεπάστε τρύπες και ανοίγματα σε έπιπλα όπου μπορεί να κρυφθεί το ζώο και τοποθετήστε παιχνίδια στο χώρο για να μπορεί να ασχολείται.
Όσον αφορά την τροφή μη φανταστείτε ότι θα πετάτε λίγα καρότα στο κλουβάκι του κουνελιού και αυτό θα είναι αρκετό. Επίσης το ξηρό έτοιμο φαγητό από pet shop δεν είναι πάντα αρκετό, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους. Οι τροφές αυτές είναι φτωχές σε ίνες που προτιμούν και χρειάζονται τα κουνέλια τα οποία θέλουν να τρώνε μέρη λαχανικών. Είναι σημαντικό, ακόμα και αν δίνουμε στο κουνελάκι έτοιμη ξηρά τροφή να του δίνουμε και φρέσκο γρασίδι ή κάποιο άλλο χορταρικό και μία ποικιλία φρέσκων λαχανικών ώστε να αυξήσουμε την ποσότητα ινών στην διατροφή του.
Στο θέμα τώρα της τουαλέτας ένα ευχάριστο νέο είναι ότι ακόμα και τα κουνελάκια μαθαίνουν να πηγαίνουν τουαλέτα. Είναι λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι τα κουνέλια είναι βρώμικα. Ναι, είναι βρώμικα αν τα έχουμε στο κλουβί, τα κάνουν μέσα και τα αφήσουμε για μέρες. Όταν λοιπόν αποκτήσετε ένα κουνελάκι βάλτε του σε ένα μέρος στο κλουβί το ειδικό υλικό για τις ανάγκες του (και όχι σε όλο το κλουβί). Βάλτε το εκεί και αυτό θα μάθει ότι εκεί κάνει κακά και τσίσα! Οι κτηνίατροι συστήνουν τη στείρωση του κουνελιού καθώς ένα αστείρωτο κουνέλι είναι λογικό να αφήνει παντού τις ανάγκες του, για να ”μαρκάρει” την περιοχή του.
Το κλουβάκι τώρα πρέπει να είναι ευρύχωρο ώστε να δημιουργήσετε δύο διαφορετικούς χώρους: έναν για ύπνο και έναν για παιχνίδι. Τα κλουβιά έχουν πλαστικό πάτο που αφαιρείται για να τον καθαρίζετε ενώ το πάνω μέρος τους είναι με κάγκελα για να βλέπει και να αναπνέει άνετα το ζώο. Θα πρέπει καθημερινά να αλλάζετε το άχυρο που έχει στον πάτο το κλουβάκι. Τα κουνελάκια μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια αν έχουν καλή φροντίδα. Παθαίνουν όμως εύκολα κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Θα πρέπει να πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο συχνά, όπως το σκύλο ή τη γάτα! Συχνότερες παθήσεις είναι τα παράσιτα του εντέρου, ψύλλοι και τσιμπούρια και προβλήματα στα αυτιά. Δεν υπάρχουν εμβόλια για κουνέλια αλλά η επίσκεψη στο κτηνίατρο μία φορά το χρόνο θα εξασφαλίζει την καλή του υγεία. Επίσης συχνές είναι και οι μολύνσεις του αναπνευστικού αλλά και τα υπερβολικά μεγάλα δόντια. Για αυτό απαραίτητο είναι να του προσφέρετε παιχνίδια μασουλήματος. Τέλος, ο καρκίνος απειλεί και τα κουνέλια, κυρίως λόγω όγκων στην ουρήθρα που είναι οι πιο κοινοί. Για αυτό επιβάλλεται να στειρώσετε το κουνελάκι σας.

different-ways-of-keeping-a-house-rabbit-53cf939dcf3dd

Small rabbit on shoulder of young girl

Is-a-Pet-Bunny-Rabbit-Right-For-Your-Family

Owning a Pet Rabbit

giving-up-your-rabbit-thinkstock-146883730-e1379426771974

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο