petpet.newsFamily Affairs7 πράγματα που υπάρχουν σπίτι και μπορεί να γίνουν το τέλειο παιχνίδι για τη γάτα σας

Ιδέες

7 πράγματα που υπάρχουν σπίτι και μπορεί να γίνουν το τέλειο παιχνίδι για τη γάτα σας

Βάλτε τα σε διάφορα σημεία

Η Marilyn Krieger, ειδική σύμβουλος συμπεριφοράς των γάτων και συγγραφέας του βιβλίου “Naughty No Μore! Unwanted Behaviors Through Positive Reinforcement”, λέει ότι το κυνήγι είναι στο DNA των γάτων. Όταν παίζουν, εξασκούν τις ικανότητές τους σε αυτό, κάτι που έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης το παιχνίδι τους κάνει καλό γιατί αντιδρούν ενστικτωδώς, και παράλληλα ενεργοποιείται και το σύστημα της ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που φέρνει χαρά και ικανοποίηση.

Το παιχνίδι επίσης μειώνει το στρες και βοηθάει τις γάτες να ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Η Ingrid Johnson, επίσης σύμβουλος συμπεριφοράς των γάτων, αναφέρει: “Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για παιχνίδι, είτε αυτό σημαίνει ότι θα παίξουν μαζί σας είτε ότι θα τους έχετε παιχνίδια και θα παίξουν μόνες τους. Διαφορετικά θα αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν θα το θέλατε, ούτε για εκείνες αλλά ούτε και για εσάς”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν έχετε πάρει στη γατούλα σας κάποια παιχνίδια, δεν πειράζει. Υπάρχουν πράγματα μέσα στο σπίτι που μπορούν να γίνουν παιχνίδια για εκείνες και θα τα χρησιμοποιούν και όταν θα λείπετε. Δείτε 8 έξυπνα πράγματα που, όλοι λίγο πολύ έχουμε σπίτι μας, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σαν γατο-παιχνίδια.

  1. Χαρτόκουτα 

Διαμορφώστε ένα χαρτόκουτο έτσι ώστε να μπορεί να μπαίνει το ζωάκι σας μέσα και να κάθεται. Η θερμοκρασία του σώματος της γάτας είναι περίπου 37-38 βαθμούς Κελσίου, κάτι που κάνει τα κουτιά αυτά ιδανικά για χαλάρωση και ύπνους. Γιατί και θα διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και θα νιώθουν προστατευμένα. Στις γάτες αρέσουν πολύ τα κουτιά γιατί μπαινοβγαίνουν μέσα σε αυτά και τα χρησιμοποιούν και ως κρυψώνα.

2. Φύλλα

Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά τα φύλλα των δέντρων αποτελούν ένα τέλειο παιχνίδι για το κατοικίδιό σας. Ένας βασικός λόγος είναι ότι το φύλλο μυρίζει δέντρο, λουλούδι, φύση. Είναι μια επαφή με τον έξω κόσμο. Αυτό αρέσει πολύ στη γάτα. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μερικά φύλλα μέσα στο χαρτόκουτο και να την αφήσετε να παίξει.

3. Χάρτινες τσάντες

Οι χάρτινες σακούλες μπορούν να γίνουν ένα καλό παιχνίδι. Καταρχήν κόψτε τα χερούλια γιατί μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τη γατούλα σας αν πιαστεί το κεφάλι ή το πόδι της. Μετά είτε τις αφήνετε έτσι είτε κόβετε και το κάτω μέρος ώστε η σακούλα να γίνει σαν τούνελ. Εντάξει, θα κάνει λίγο θόρυβο όταν παίζει με αυτές αλλά δεν πειράζει.

4. Λούτρινα παιχνίδια

Οι περισσότερες γατούλες μεγαλώνουν με διάφορα λούτρινα κουκλάκια που συχνά τα αγκαλιάζουν για να κοιμηθούν. Κάποιες μάλιστα δεν τα αποχωρίζονται ποτέ. Αν μάλιστα τους τα πάρετε, μπορεί να νιώσουν στρες. Κάποια άλλα τα θέλουν μεγαλώνοντας. Και εδώ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Να μην έχουν διάφορα πράγματα, όπως μάτια, κουμπιά, γιατί μπορεί να τα βγάλουν και να τα καταπιούν.

5. Μπαλάκια του πινγκ πονγκ

Όσοι έχετε σπίτι σας μπορείτε να τα δανείσετε ή να τα χαρίσετε, αν έχετε πολλά, στη γάτα σας. Οι ειδικοί τα θεωρούν κατάλληλα γιατί κινούνται γρήγορα και αυτό αρέσει στις γάτες. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να τις χτυπήσουν αλλά ούτε και εκείνες να τα καταπιούν καθώς είναι μεγάλα.

6. Κάλτσες

Αυτό δεν χρειάζεται να σας το πουν οι ειδικοί καθώς σίγουρα το γνωρίζετε από μόνοι σας. Αφήστε ένα ζευγάρι κάλτσες φεύγοντας για τη δουλειά και οι γάτες σας θα είναι ευτυχισμένες. Αν μάλιστα δεν έχετε προλάβει να τις πλύνετε, ακόμα καλύτερα για εκείνες. Τα ζώα έχουν ανάγκη όταν λείπουμε, να αισθάνονται ότι μας έχουν κοντά.

7. Παλιά τους παιχνίδια

Αν έχετε κρατήσει κάπου κάποιο παλιό παιχνίδι, είναι καιρός να της το δώσετε και πάλι. Οι γάτες συμπεριφέρονται σε αυτό το θέμα όπως τα παιδιά. Βαριούνται εύκολα κάτι αλλά μετά από καιρό αν το δουν, το καλοδέχονται. Οπότε μπαλώστε το, κολλήστε το και δώστε το. Μέχρι να το βαρεθεί και πάλι.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS