petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΓιατί οι γάτες τρελαίνονται να κάθονται στον υπολογιστή ή στα βιβλία μας;

CAT WORLD

Γιατί οι γάτες τρελαίνονται να κάθονται στον υπολογιστή ή στα βιβλία μας;

Τι βρέθηκε σε βιβλίο του 15ου αιώνα;

Όποιος έχει γάτα, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι αυτά τα ζώα είναι μυστήρια και έχουν παράξενες συνήθειες. Μια από αυτές είναι να ανεβαίνουν στον υπολογιστή σας την ώρα που κάνετε δουλειά και να ξαπλώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαβάζετε ένα βιβλίο. Αν το αφήσετε λίγο ανοιχτό και πάτε κάπου, μόλις επιστρέψετε θα δείτε τη γάτα σας να στρογγυλοκάθεται αμέριμνη πάνω χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Γνώριμα πράγματα, έτσι δεν είναι;

Και όμως όλα έχουν την εξήγησή τους. Αυτή λοιπόν τη συνήθεια οι γάτες την έχουν εδώ και αιώνες, κάτι που μας λέει ότι είναι στα γονίδιά τους. Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ένα βιβλίο του 15ου αιώνα που ανακάλυψε ο Emir O. Filipovic, ιστορικός της Μεσαιωνικής Ιστορίας, από την Κροατία, το οποίο είχε πάνω στις σελίδες του αποτυπώματα από πατούσες γάτας. Αυτό μαρτυράει ότι ο συγγραφέας του βιβλίου είχε γάτα.

Γιατί όμως οι γάτες μας το κάνουν αυτό;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι θέλουν να μας μυρίζουν. Η μυρωδιά μας, όπως γνωρίζουμε, υπάρχει στα πράγματα που χρησιμοποιούμε είτε αυτά είναι μαξιλάρια είτε βιβλία είτε υπολογιστές. Όπως άλλωστε και όλα τα ζώα έτσι και αυτές επηρεάζονται γενικά από τις μυρωδιές του περιβάλλοντος που ζουν. Αν βάλετε διάφορα βιβλία πάνω στα κρεβάτι σας, θα δείτε ότι η γατούλαψσας πηγαίνει να κάτσει σε εκείνο που διαβάζετε τον τελευταίο καιρό, το έχετε πιάσει στα χέρια σας πρόσφατα. Κάντε αυτό το πείραμα και θα το διαπιστώσετε.

Ένα άλλο στοιχείο που γνωρίζουμε για τις γάτες είναι ότι πρόκειται για ζώα πολύ κτητικά, που θέλουν να ελέγχουν το μέρος που ζουν και κινούνται. Το ότι μαρκάρουν με τα ούρα τους το μέρος τους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς. Όταν δε υπάρχουν και άλλα ζώα στο σπίτι, αυτό είναι έντονο. Αν μπορούσαν να μιλήσουν θα έλεγαν “ε, εγώ είμαι εδώ. Εγώ είμαι κυρίαρχος εδώ¨.

Οι γάτες επίσης διαφέρουν από τα άλλα ζώα στο ότι δείχνουν την κυριαρχία τους και με έναν άλλο τρόπο, με το να τρίβονται πάνω σε ένα πράγμα. Στον υπολογιστή ή στο βιβλίο σας, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πλησιάζουν και με το κεφάλι τους τρίβονται στην άκρη του βιβλίου ή στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις φερομόνες τους (ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα τους) πάνω σε αυτά. Αφού αφιερώνετε πολύ χρόνο σε αυτά, είναι σημαντικά για εσάς. Και θέλουν να εισχωρήσουν και αυτές.

Ένα άλλο πράγμα που καταλαβαίνουν τα πανέξυπνα αυτά τετράποδα είναι το ότι όταν διαβάζετε ή όταν ασχολείστε με τον υπολογιστή σας, είστε τελείως απορροφημένοι σε αυτά. Και αυτό είναι κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου γιατί θέλουν εκείνες και μόνο να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας. Το πόσο “παρτάκηδες” είναι οι γάτοι δεν χρειάζεται φυσικά να σας το πούμε εμείς. Επομένως τι κάνουν; Μόλις εσείς στρίψετε για λίγο τα μάτια σας αλλού, αυτές ξαπλώνουν ή στο βιβλίο ή στον υπολογιστή σας για να γίνουν το επίκεντρο και να ασχοληθείτε με αυτές. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ξεκάθαρο: “Κλείστε τον υπολογιστή ή το βιβλίο και ασχοληθείτε με εμάς”. Και πετυχαίνουν το σκοπό τους γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να τους πούμε όχι. Έτσι δεν είναι;

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης τοποθέτησε 6 νέες ταΐστρες -με φαγάκι- για τα αδέσποτα
Επιτρέπεται η σίτιση αδέσποτων ζώων και η μεταφορά στον κτηνίατρο – Ποιες οι προϋποθέσεις
Θυμάστε το σκύλο του Will Smith στο “I am Legend”; Δείτε τον 10 χρόνια μετά
4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια
“Διαβάστε” τη στάση του σώματος ενός σκύλου για να καταλάβετε τι θέλει
Συνάντηση Σακελλαροπούλου- Μητσοτάκη: Μίλησαν και για τα ζώα
Θέλεις σκυλάκι τσέπης; Δες γιατί δεν πρέπει να πάρεις
Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να πηγαίνει στην τουαλέτα σας
Είναι καλύτερα η γέρικη σκυλίτσα που παράτησαν σε πάρκο με σημείωμα ότι είναι “άρρωστη και μυρίζει”
Ο ηθοποιός Joaquin Phoenix μίλησε στο Τορόντο για τα δικαιώματα των ζώων
Γιατί πρέπει να στειρώνουμε και τους αρσενικούς γάτους
Υιοθετήθηκε ο σκυλάκος που βρέθηκε κοκαλιασμένος στην Καλαμάτα-Δείτε πόσο έχει αλλάξει