7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στο σκύλο μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι θα πρέπει τον πρώτο καιρό να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να του μάθουν τα βασικά, να το εκπαιδεύσουν με άλλα λόγια. Καλό θα ήταν να βοηθούσε ένας εκπαιδευτής σε αυτό. Αν όμως δεν θέλουμε να δώσουμε χρήματα, θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα μόνοι μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πάνω κάτω τι πρέπει να κάνουν. Ξέρουν όμως τι δεν πρέπει; Μάλλον όχι. Δείτε τα 7 βασικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε στο σκύλο μας και γιατί.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Να τον αφήσουμε μόνο στο αυτοκίνητο

Όπως δεν θα αφήνατε τους μήνες που κάνει ζέστη το παιδί σας μέσα σε αυτοκίνητο, έτσι επιβάλλεται να κάνετε και με το σκύλο σας. Πολλοί λένε ως δικαιολογία ότι αφήνουν κατεβασμένο το παράθυρο ή πετάγονται κάπου για πέντε λεπτά. Είναι και αυτό μεγάλο λάθος. Υπάρχουν ζώα που πέθαναν ακόμα και με το παράθυρο ανοιχτό. Ακόμα και για τα πέντε αυτά λεπτά, που τις περισσότερες φορές δεν ήταν πέντε.

Για να σας το πούμε καλύτερα, διαβάστε το εξής: Αν έξω η θερμοκρασία είναι 3ο βαθμοί κελσίου, σε 10 λεπτά σε κλειστό αυτοκίνητο θα γίνουν 39 βαθμοί.

Η αφόρητη ζέστη μπορεί να ρίξει σε λήθαργο το σκύλο και να πάθει θερμοπληξία. Το ίδιο όμως ισχύει και για το χειμώνα. Το πολύ κρύο του αυτοκινήτου δημιουργεί συνθήκες ψυγείου που μπορεί να αρρωστήσουν το ζώο.

Να ζει μόνιμα έξω από το σπίτι

Ναι, βεβαίως και θα πρέπει τα σκυλιά να βγαίνουν και εκτός σπιτιού ή και να κοιμούνται έξω σε προστατευμένο χώρο, όμως αυτό δεν θα πρέπει να είναι κανόνας. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από την παρέα με τον άνθρωπο. “Πεθαίνουν”, να το πούμε έτσι, για τη συναναστροφή μαζί του. Ένα σκυλί που ζει μόνο του και βαριέται είναι ένα δυστυχισμένο σκυλί. Η απομόνωσή του αυτή είναι άδικη και θα το κάνει να μην έχει όρεξη για ζωή. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του; Με άλλα λόγια αν είναι να υιοθετήσετε σκυλάκι και να ζει εκτος σπιτιού, καλύτερα να μην το πάρετε.

Να αμελήσουμε τη φροντίδα των δοντιών του

Ο πρόεδρος του αμερικανικού Κτηνιατρικού Συλλόγου Dr. Ted Coh αναφέρει ότι παρόλο που είναι υποχρεωτικό να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια του σκύλου και της γάτας μας εντούτοις, μόνο το 2% των ανθρώπων το κάνει. Οι υπόλοιποι ή δεν το ξέρουν ή θεωρούν ότι δεν είναι σημαντικό. Όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το βούρτσισμα αυτό επιβάλλεται καθώς το 65% των σκύλων εμφανίζουν περιοδοντίτιδα.

Επομένως μια φορά το χρόνο πρέπει να κάνετε επίσκεψη στον κτηνίατρό σας για να δει σε ποια κατάσταση είναι τα δόντια του και να σας πει αν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Για αυτό χρησιμοποιήστε μια παιδική οδοντόβουρτσα για αρχή και στη συνέχεια που θα μεγαλώσει ο σκύλος σας προμηθευτείτε μια άλλη. Προσοχή: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τη δική μας οδοντόπαστα γιατί από τη μία δεν μπορούν να τη φτύσουν και από την άλλη έχει κάποια συστατικά που αν την καταπιεί, ενδέχεται να τον βλάψουν.

Να τον χτυπήσουμε

Αν ρωτήσουμε τους κηδεμόνες σκύλους για αυτό, θα ορκιστούν ότι ποτέ δεν χτυπάνε το ζώο τους. Και όμως πολλοί από αυτούς, ακόμα και αν δεν θέλουν, όταν νευριάζουν, δεν μπορούν να κρατηθούν. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη στρες, όμως δεν πρέπει να ξεσπάμε στους αδύναμους. Δεν μπορούν να ξέρουν τι σας συμβαίνει. Όσο και αν η ζωή σας είναι στενάχωρη, η δική τους πρέπει να είναι καλή. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, όμως όλα είναι στο μυαλό μας και όλα τα μπορούμε. Αυτό πρέπει να το διαχωρίσετε.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι με καμιά ξυλιά εκπαιδεύεται καλύτερα ο σκύλος. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Στο βιβλίο της “It’s Me or the Dog” η Victoria Stilwell, παρουσιάστρια εκπομπής στο Animal Planet για τη συμπεριφορά των σκύλων, γράφει: “Όταν χτυπάς ένα σκύλο, τον μαθαίνεις να σε φοβάται. Διαλύει την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Τα ανασφαλή και φοβισμένα σκυλιά είναι τα πρώτα που φεύγουν από το λουρί και τα πρώτα που βγάζουν επιθετικότητα στο παιχνίδι.

Να θεωρήσουμε ότι δεν έχει αισθήματα

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει, ακόμα και από ανθρώπους που έχουν σκύλο, τη φράση “Εντάξει μωρέ, ένα σκύλος είναι”. Όχι δεν είναι ένας σκύλος. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένας σκύλος. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο έχει αισθήματα αλλά καταλαβαίνει και τα δικά σας από τις εκφράσεις του προσώπου σας. Τα σκυλιά μπορούν να αγαπήσουν, να πάθουν κατάθλιψη, να νιώσουν χαρά.

Να αμελήσουμε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Πόσες φορές δεν γίνεται αυτό. Είναι όμως λάθος καθώς έτσι μπορεί να αποφύγετε διάφορα ζητήματα υγείας στο μέλλον. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων που νομίζουν ότι καταλαβαίνουν το ζώο τους και ξέρουν αν είναι άρρωστο. Το να κάνουμε τον κτηνίατρο είναι λάθος και συχνά βλάπτει το σκύλο μας. Τέλος υπάρχουν και εκείνοι που “ενημερώνονται” μέσω διαδικτύου. Όμως και αυτό είναι λάθος γιατί το κάθε ζώο είναι διαφορετικό. Και η θεραπεία για κάτι συχνά είναι διαφορετική. Μην παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας όταν έχει να κάνει με την υγεία του ζώου σας.

Να τον βάζουμε σε crate για λάθος λόγους

Συχνά κάποιοι όταν τα παιδιά τους κάνουν μια αταξία, τα απομονώνουν για λίγη ώρα σε ένα δωμάτιο ως τιμωρία. Αυτή η πρακτική δεν “πιάνει”, θα λέγαμε, στο σκύλο μας. Ή δεν “πιάνει” σε όλους τους σκύλους. Γιατί θα συνδυάσουν το crate με κάτι κακό. Εσείς όμως θέλετε ακριβώς το αντίθετο. Να το συνδυάσουν για κάτι θετικό. Ότι μπαίνουν όχι για να πάθουν κάτι κακό αλλά για να μάθουν κάποια πράγματα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο