petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΠότε κοιμόμαστε καλύτερα; Με το σκύλο στο κρεβάτι μας ή όταν αυτός κοιμάται αλλού;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Πότε κοιμόμαστε καλύτερα; Με το σκύλο στο κρεβάτι μας ή όταν αυτός κοιμάται αλλού;

Τι μας κάνει να θέλουμε τον ύπνο μαζί του;

Αν είστε από αυτούς που κοιμάστε με το σκύλο σας και έχετε τον πιο γλυκό ύπνο της ζωής σας, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε. Μια νέα έρευνα από την αμερικανική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Mayo Clinic επιβεβαιώνει αυτό που πολλές έρευνες λένε, ότι δηλαδή ο ύπνος με το αγαπημένο μας κατοικίδιο μας βοηθάει στο να κοιμάστε καλύτερα και πιο ήσυχα. Αν δε υπολογίσουμε τα όνειρα που βλέπουν, για παράδειγμα, 40 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν σκύλο, τότε καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε.

Εντούτοις η έρευνα αυτή διαφοροποιείται από τις άλλες σε μια λεπτομέρεια που έχει να κάνει με το πώς κοιμόμαστε με το σκύλο μας. Είναι στο κρεβάτι μαζί μας; Ή κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι κάπου στο δωμάτιο; Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα σε πολλές περιπτώσεις ο σκύλος πάνω στο κρεβάτι “δυσκολεύει” τον ύπνο μας και δεν ξεκουραζόμαστε όσο πρέπει.

“Η επίδραση των κατοικίδιων σκύλων στο περιβάλλον που κοιμόμαστε”

Η έρευνα που λέγεται “Η επίδραση των κατοικίδιων σκύλων στο περιβάλλον που κοιμόμαστε” μελέτησε τις συνήθειες του ύπνου ανθρώπων που ζουν με σκύλο και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στον ύπνο. Για 7 βράδια οι συμμετέχοντες και οι σκύλοι τους φόρεσαν έναν επιταχυντή, ένα μηχάνημα δηλαδή που μετράει την απόδοση, την ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο σκύλος δεν επιδρά στην καλή ποιότητα του ύπνου μας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα. Πριν προλάβετε να αντιδράσετε διαβάστε το εξής ενδιαφέρον αυτό: Τα ευρήματα διέφεραν σε αυτούς που είχαν το σκύλο στο κρεβάτι τους και σε αυτούς που τον είχαν στο δωμάτιο, όχι όμως στο κρεβάτι. Αυτοί λοιπόν που ναι μεν είχαν το σκύλο τους στο δωμάτιο αλλά όχι πάνω στο κρεβάτι μαζί τους είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου από τους άλλους. Φυσικά όσοι κοιμούνται με το σκύλο τους και κοιμούνται καλά μάλλον θα διαφωνήσουν με την έρευνα αυτή. Και είναι πολλοί αυτοί που θα διαφωνήσουν καθώς το 75%  αυτών που έχουν σκύλο μοιράζεται το κρεβάτι μαζί του.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας όταν κοιμόμαστε με το αγαπημένο μας κατοικίδιο; Αρκετοί σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μέγεθος του σκύλου για παράδειγμα. Αν ένας σκύλος είναι τεράστιος, το να μοιραστεί το κρεβάτι μαζί μας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Ο χαρακτήρας από την άλλη του ζώου και η ηλικία του. Ένα νευρικό σκυλί σε μικρή ηλικία μπορεί να μας ξυπνήσει αρκετές φορές το βράδυ σε αντίθεση με ένα μεγαλύτερο πιο ήπιου χαρακτήρα.

Ο Ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και το σκύλο, Stanley Coren, αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους έχει μιλήσει θεωρούν ότι ο ύπνος με το σκύλο τους τούς βοηθάει ψυχολογικά. Ηρεμούν και κοιμούνται καλύτερα. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να το θέλουμε; Η εξήγηση είναι επιστημονική και έρχεται από τους ανθρωπολόγους. Τι πιστεύουν οι ανθρωπολόγοι; Το εξής ενδιαφέρον: Ότι η επιθυμία του να κοιμόμαστε με το σκύλο μας βρίσκεται στο DNA μας καθώς αυτό ακριβώς κάναμε και πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος που πέφταμε μαζί για ύπνο ήταν από τη μία για να ζεσταθούμε, καθώς δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα θέρμανσης, και αφετέρου για να προστατευτούμε από διάφορους κινδύνους και διάφορες επιθέσεις. Πραγματικά αυτό είναι απίστευτο!

Το να κοιμάται κάποιος με το σκύλο του είναι προσωπική επιλογή και κανείς δεν μπορεί να του πει κάτι. Άλλωστε τα οφέλη που έχει τα επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Αν όμως σηκώνεστε το πρωί πιασμένοι ή δεν έχετε ξεκουραστεί εντελώς, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα αναπαυτικό κρεβατάκι ώστε να κοιμάται το κατοικίδιό σας στο δωματιό σας αλλά όχι πάνω στο κρεβάτι. Σε έναν δικό του χώρο που θα ξέρει ότι θα είναι δικός του.

Η σχέση που έχουμε με τα κατοικίδιά μας εξελίσσεται και όσο περνάνε τα χρόνια αλλάζει. Ο συγγραφέας της έρευνας Dr. Lois Krahn, ειδικός στα θέματα του ύπνου στο Center for Sleep Medicine on Mayo Clinic του πανεπιστημίου της Αριζόνας λέει: “Σήμερα εργαζόμαστε πολλές ώρες και έτσι λείπουμε από το σπίτι μας όλη μέρα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τα αφήνουν μόνα τους. Με το να τα πάρουν μαζί τους στο κρεβάτι είναι σαν να αναπληρώνουν το χρόνο που δεν ήταν μαζί.”

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ