Πιστεύετε ότι σας αγαπάει ο σκύλος σας; 5 σημάδια που το δείχνουν

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τα ζώα μας δείχνουν την αγάπη τους με διάφορους τρόπους. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα, δοτικά, τρυφερά και αφοσιωμένα. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν όντως νιώθουν πραγματικά καλά δίπλα μας. Αν μας αγαπάνε. Δείτε 5 σημάδια, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ενδεικτικά για αυτό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

  1. Μας υποδέχεται με χαρά στην πόρτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρυφερό από το να επιστρέφουμε από τη δουλειά και να μας υποδέχεται ο σκύλος μας με χαρά κουνώντας την ουρά του. Ξεχνάμε αμέσως τα πάντα και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε με χάδια και αγκαλιές. Όμως καλό είναι να ξέρουμε ότι το να κάνει σαν τρελός όταν μας βλέπει, πηγαίνοντας πέρα δώθε ασταμάτητα και κουνώντας έντονα την ουρά δεν είναι απαραίτητα δείγμα αγάπης αλλά περισσότερο δείγμα του λεγόμενου άγχους αποχωρισμού. Δείγμα αγάπης είναι περισσότερο όταν έρχεται απλά κοντά μας κουνώντας την ουρά.

     2. Μας κοιτάει με χαλαρό, γλυκό βλέμμα 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκύλος μάς παρατηρεί όταν κάνουμε κάτι. Όμως μια έρευνα αναφέρει ότι το να μας κοιτάει ο σκύλος μας δεν είναι μόνο επειδή κάνουμε κάτι. Η έρευνα αυτή διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Aabu University στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Miho Nagasawa και κατέληξε στο ότι την ώρα που ο σκύλος μας μας κοιτάει απελευθερώνεται στον εγκέφαλό του η ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη. Η ίδια ορμόνη παράγεται και όταν μια μητέρα κοιτάει το νεογέννητο παιδί της.

    3. Έρχεται να μας αγκαλιάσει χωρίς να θέλει κάτι

Αυτή είναι μια απλή αλλά πολύ ενδεικτική ένδειξη αγάπης, το ότι δηλαδή δεν μας θέλει μόνο επειδή κάτι ζητάει.

    4. Θέλει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εμάς

Μπορεί να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, όμως αυτός προτιμάει να σας πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται. Πόσες φορές δεν κάθεστε μαζί στο δωμάτιο, εκείνος στο δικό του μέρος και εσείς στο κρεβάτι σας και ξαφνικά σηκώνεται και ανεβαίνει και εκείνος στο κρεβάτι.

 5. Φέρνει παιχνίδια εκεί που καθόμαστε και προσπαθεί να μας κάνει να παίξουμε μαζί του

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και τα σκυλιά όταν είναι αγχωμένα, στενοχωρημένα ή φοβισμένα δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι. Τα χαρούμενα και ευτυχισμένα σκυλιά, που αγαπούν τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν, θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί τους και να μοιραστούν τα παιχνίδια τους.

Τι δεν είναι δείγμα αγάπης- Πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε

Κάνει σαν τρελός, φρικάρει, με άλλα λόγια, ο σκύλος σας όταν φεύγετε από το σπίτι; Ο νευρολόγος Gregory Berns, συγγραφέας του βιβλίου “How Dogs Love Us”, χρειάστηκε δυο χρόνια για να αποκωδικοποιήσει τον εγκέφαλο των σκύλων. Ο ίδιος λέει: “Συγνώμη που θα σας στενοχωρήσω αλλά όταν ο σκύλος σας κάνει σαν τρελός που φεύγετε, δεν είναι επειδή σας αγαπάει. Αυτό δεν είναι δείγμα αγάπης. Τα ζώα που έχουν πολύ στενή και ισορροπημένη σχέση μαζί μας είναι πιο ήρεμα όταν φεύγουμε. Δεν πανικοβάλλονται γιατί ξέρουν ότι θα επιστρέψουμε. Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει γιατί κάποια σκυλιά έχουν έντονο το άγχος του αποχωρισμού”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο