Έχετε δει σκύλο σε όνειρο; Οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε ποτέ ονειρευτεί το σκύλο σας ή γενικώς ένα σκύλο, που μπορεί να μην είναι κάποιος συγκεκριμένος; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί είναι εκείνοι που, ακόμα και αν δεν έχουν σκύλο στο σπίτι τους, ενδέχεται να δουν στα όνειρά τους κάποιο τέτοιο ζώο. Και σκέφτονται διάφορα παρερμηνεύοντας το. Ας δούμε όμως τι μπορεί πραγματικά να σημαίνει αυτό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Σύμφωνα με τη Laure Lowenberg, αναλύτρια ονείρων whatyourdreammeans.com, την οποία εμπιστεύονται και πολλοί διάσημοι, μεταξύ αυτών και η Rihanna, το ζώο που ονειρεύονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι ο σκύλος (ακολουθούν η γάτα, τα φίδια, τα άλογα, οι αράχνες). Δεν είναι όμως κάτι που γίνεται τώρα. Οι “εμφανίσεις” αυτών των ζώων στα όνειρά μας γίνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που οι σκύλοι εξημερώθηκαν και άρχισαν να ζουν μαζί με τον άνθρωπο.

“Η γάτα είναι μια καλή παρέα αλλά τα σκυλιά “δουλεύουν” για εμάς. Έχουν θετικό ρόλο στη ζωή μας και μας βοηθάνε. Ο σκύλος έχει βοηθήσει το άνθρωπο σε πολλά πράγματα από την πρώτη στιγμή. Αρχικά συνέβαλε ως κυνηγοί στο να βρίσκουμε τροφή για την επιβίωσή μας και μας προστάτευε από διάφορους κινδύνους. Όλους αυτούς τους αιώνες ήταν δίπλα μας. Η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας υπήρξε από την αρχή ιδιαίτερα στενή”, θα πει η Lowenberg.

Ερμηνείες και συμβολισμοί

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, όταν ονειρευόμαστε κάποιον άγνωστο σκύλο, δεν είναι απαραίτητο το όνειρο να έχει να κάνει με κάποιον σκύλο. Τα όνειρα, όπως ξέρουμε, είναι συμβολικά. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι. Μέρη του εγκεφάλου μας, που “κοιμούνται” τη μέρα, “ξυπνούν” τη νύχτα. Όταν κοιμόμαστε, σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε συμβολικά.

“Οι άνθρωποι, τα πράγματα και τα μέρη που βλέπουμε στα όνειρά μας είναι συμβολικά. Αφορούν κάποια πράγματα της ζωής μας, καταστάσεις και σχέσεις. Προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσουμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα όνειρα που περιλαμβάνουν σκύλο είναι σκέψεις και αγωνίες για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Σκεφτόμαστε για εμάς τους ίδιους και τις ζωές μας“, αναφέρει η Pam Muller, ειδικευμένη στη μελέτη των ονείρων και υπεύθυνη του διαδικτυακού http://sweetgeorgiapam.com

“Το να ονειρευτούμε, για παράδειγμα, έναν άρρωστο ή χτυπημένο σκύλο τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι ανησυχούμε για κάποια σχέση στην προσωπική μας ζωή. Δείχνει αγωνία. Μπορεί να έχει να κάνει με κάποιον χωρισμό, με κάποιον φίλο που χάσαμε”, αναφέρει η Lowenberg συμπληρώνοντας: “Ένα άλλο κοινό όνειρο είναι όταν βλέπουμε ένα σκύλο, μπορεί και το σκύλο μας, ότι έχει πεθάνει ή που πεθαίνει. Πολλοί τρομάζουν με αυτό. Όμως δεν σημαίνει ότι ο σκύλος μας θα πεθάνει. Ούτε εμείς φυσικά. Αυτό το όνειρο δείχνει ότι μια σχέση με στενό μας πρόσωπο τελειώνει ή έχει προβλήματα. Δυστυχώς τα όνειρα είναι σκληρά και μας τρομάζουν. Είναι όμως ο σύνδεσμός με τη ζωή μας. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε τα συναισθήματά μας, πώς νιώθουμε”.

Ονειρευόμενοι έναν σκύλο που τρέχει προς τα εμάς φιλικά

Συχνά ονειρευόμαστε έναν σκύλο που τρέχει. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι ειδικοί διαχωρίζουν το όνειρο αυτό καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Πώς τρέχει; Έρχεται πάνω μας; Γύρω μας; Μακριά από εμάς; Νιώθουμε φόβο από το σκύλο αυτόν;

“Ένας σκύλος που τρέχει προς τα εμάς χωρίς να μας απειλεί συμβολίζει τη συναισθηματική και ψυχική απόσταση που μπορεί να έχουμε με κάποιον αγαπημένο μας άνθρωπο. Το ότι έχουμε απομακρυνθεί από κάποιο πρόσωπο, κάτι που συνήθως μας στενοχωρεί”, αναφέρει η Muller.

Ονειρευόμενοι ένα σκύλο που τρέχει προς εμάς απειλητικά

Τι γίνεται όμως αν δούμε το σκύλο να μας απειλεί; “Αν τώρα ονειρευτούμε ένα σκύλο που τρέχει προς εμάς απειλητικά, αυτό φανερώνει ένα φόβο που έχουμε για μια κατάσταση της ζωής μας ή μια σχέση που δεν είναι ισότιμη και εμείς είμαστε το θύμα. Δείχνει βασικά ότι δεν έχουμε δύναμη για κάτι και είμαστε ευάλωτοι. Ότι φοβόμαστε. Ή ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που έχει ρίσκο, κάτι που φοβόμαστε και μας αγχώνει” αναφέρει η Muller.

Ονειρευόμενοι το σκύλο μας ή σκυλιά που γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι τα όνειρα σημαίνουν κάτι για εμάς. Οι ειδικοί έρχονται να μας το επιβεβαιώσουν και να μας το εξηγήσουν: “Τα πάντα στα όνειρα είναι συμβολικά. Πολλοί ονειρεύονται τον αγαπημένο τους σκύλο ή κάποιο ζωάκι που πέρασε από τη ζωή τους αλλά δεν υπάρχει πια. Αυτό δείχνει τη μεγάλη αγάπη μας για εκείνο, το πόσο πολύ είμαστε δεμένοι μαζί του. Αν όμως στο όνειρό ο σκύλος μας φεύγει τρέχοντας μακριά μας, τότε και πάλι ερχόμαστε σε κάτι που αφορά εμάς και κάποια γεγονότα στη ζωή μας. Πιθανόν να σημαίνει μια επώδυνη εγκατάλειψη είτε σαν παιδιά είτε τώρα. Μια απόρριψη. Μπορεί να σημαίνει ότι όλοι σας έχουν εγκαταλείψει. Μπορεί να συμβαίνει μοναξιά,” συμπληρώνει η Muller.

Μεταφυσικά και άλλα

Τέλος δεν είναι λίγοι εκείνοι που, βλέποντας ένα σκύλο που είχαν και έχει πεθάνει, θεωρούν ή πιστεύουν ότι τους επισκέπτεται στον ύπνο τους για να τους δείξει την παρουσία του και ότι τους σκέφτεται ή και πιθανών τους φροντίζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς και την κοινή λογική αυτό δεν έχει αποδειχτεί και πιθανόν να μην αποδειχτεί και ποτέ. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι ότι το όνειρό αυτό δείχνει τη στενή σχέση που είχαμε μαζί του, το πόσο το αγαπήσαμε και πόσο μας λείπει.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο