Γιατί τα κατοικίδιά μας μισούν το μπάνιο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που όταν είναι να κάνετε μπάνιο το κατοικίδιό σας, χρειάζεται να καταστρώσετε ολόκληρο σχέδιο, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Γιατί μπορεί να ακούτε τον καλύτερό σας φίλο να διηγείται πόσο απολαμβάνει ο σκύλος του το μπάνιο, όμως υπάρχουν αμέτρητοι εκεί έξω που συμμερίζονται τον πόνο σας καθώς είναι και οι ίδιοι παθόντες. Με άλλα λόγια το μπάνιο για κάποιους σκυλο-γονείς και γατο-γονείς είναι μαρτύριο που δεν βλέπουν την ώρα να τελειώνει.

Σε αυτό το σημείο που όλοι συμφωνούμε θα σας προτρέπαμε να αναρωτηθείτε το εξής: Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί τα αγαπημένα σας ζωάκια δεν θέλουν με τίποτα να μπουν στην μπανιέρα; Είμαστε σίγουροι ότι αν έχετε γατούλα, θα πείτε “επειδή οι γάτες μισούν το νερό”. Εσείς δε που έχετε σκύλο, θα σκεφτείτε ότι το σκυλί σας είναι από αυτά τα σκυλιά που δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο. Και δεν θα το ψάξετε λίγο παραπέρα. Μήπως όμως θα έπρεπε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα ζώο δεν θέλει να κάνει μπάνιο. Και συχνά είναι τόσο προφανείς που δεν μπορούμε να τους δούμε. Είναι αλήθεια ότι οι γάτες δεν είναι και πολύ φανατικές με το νερό. Όμως υπάρχουν και εκείνες που θα ήθελαν αν.. Και σκυλάκια που θα ήθελαν αν.. Ας δούμε λοιπόν μερικούς λόγους που αν ήταν αλλιώς, τα πράγματα θα άλλαζαν και το μπάνιο θα γινόταν μια ευχάριστη εμπειρία για το αγαπημένο σας ζωάκι.

  1. Σταματήστε τις μάχες του μπάνιου 

Το να κάνει μπάνιο το ζωάκι σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας μικρός πόλεμος στο σπίτι. Εκείνο να τρέχει να κρυφτεί, εσείς να τρέχετε να το βρείτε. Εκείνο να αρχίσει να τρέχει για να κρυφτεί ξανά..και πάει λέγοντας. Με ποια κατάληξη; Να το αρπάξετε θέλει δεν θέλει και …μέσα στην μπανιέρα. Μήπως να σταματήσετε όλο αυτό και να δοκιμάσετε με έναν άλλο πιο γλυκό τρόπο; Ώστε να μην πανικοβάλλεται κάθε φορά που αρχίζει το κυνηγητό; Όπως για παράδειγμα δίνοντάς του μια λιχουδιά και πηγαίνοντάς το στο μπάνιο μιλώντας του γλυκά και τρυφερά ώστε να είναι ήρεμο; Λέγοντας το όνομά του και χαϊδεύοντάς το; Για δοκιμάστε αυτόν τον τρόπο και, πού ξέρετε, μπορεί να αρχίσει να βλέπει την μπανιέρα με άλλο μάτι.

2. Να είστε σίγουροι για τη σωστή θερμοκρασία

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά. Αν κάποιες φορές δεν δοκιμάσετε καλά το νερό και ξαφνικά τους έρθει πάνω τους παγωμένο ή καυτό, δεν θα θέλουν να ξανακάνουν μπάνιο. Θα φοβούνται μήπως συμβεί και πάλι λάθος. Τους δίνουμε άδικο; Όχι. Αυτό λοιπόν συμβαίνει και με τα ζώα μας. Η σωστή θερμοκρασία είναι ο πιο βασικός λόγος να τους αρέσει ή να μην τους αρέσει το μπάνιο. Ακόμα και σε εμάς δεν συμβαίνει αυτό; Οπότε, πριν το ρίξετε πάνω τους, αφήστε το να τρέξει αρκετά ώστε να δείτε πότε θα είναι κατάλληλο. Μια επίσης λεπτομέρεια. Αν για το μπάνιο του συνήθως γεμίζετε πρώτα την μπανιέρα με νερό, φροντίστε να το κάνετε χωρίς το ζωάκι σας να είναι δίπλα. Και αυτό γιατί πολλά σκυλιά και πολλές γατούλες τρομάζουν με το θόρυβο του νερού που πέφτει και που είναι σαν καταρράχτης. Και το βάζουν στα πόδια.

3. Προσοχή με το πρόσωπό τους  

Και τα σκυλιά αλλά ειδικά οι γάτες έχουν μεγάλη ευαισθησία στο πρόσωπό τους. Με άλλα λόγια φρικάρουν με το πολύ νερό. Δεν τους αρέσει με τίποτα η συγκεκριμένη αίσθηση εκεί. Μερικά μάλιστα δεν θέλουν να πέσει ούτε σταγόνα στα μάτια τους και τη μύτη τους. Εσείς αυτό θα πρέπει να το ξέρετε και να το σεβαστείτε. Ένας καλός τρόπος είναι να βρέχετε το χέρι σας και στη συνέχεια με αυτό να τα κάνετε μπάνιο ώστε να αισθάνονται και το χάδι σας ταυτόχρονα. Πρέπει επίσης να προσέχετε και πώς τα σκουπίζετε μετά.

4. Μιλάτε τους γλυκά και μη φωνάζετε

Αν θέλετε τα ζωάκια σας να αγαπούν το μπάνιο και να μην σας βγάζουν την ψυχή για να κάνουν, θα πρέπει σε όλη τη διάρκειά του να είστε χαλαροί και ήρεμοι. Να τους μιλάτε γλυκά και φιλικά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά, έτσι και τα ζώα μπορεί να αρχίσουν τις τρέλες εκείνη την ώρα. Να τρέχουν πέρα δώθε, να σας πετούν νερά, να πετούν γενικώς νερά δεξιά και αριστερά. Αν αρχίσετε τις φωνές, το έχετε χάσει το παιχνίδι του μπάνιου. Χρειάζεται λοιπόν ηρεμία και την ώρα του μπάνιου αλλά και μετά που θα τα στεγνώνετε και θα τα χτενίζετε.

5. Το σαμπουάν έχει σημασία

Για αυτό άλλωστε τα λένε σαμπουάν για σκύλους, σαμπουάν για γάτες. Πολλοί νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας. Κάποιες δε φορές που έχουμε ξεμείνει από το δικό τους, βάζουμε από το δικό μας. Λάθος. Τα pH του κάθε σαμπουάν είναι διαφορετικά, με αποτέλεσμα το δικό μας πολύ συχνά να τα ξεραίνει. Μπορεί επίσης να προκληθούν αλλεργίες. Για αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο για το δικό σας ζωάκι. Επίσης και στα ζώα υπάρχει για το καθένα το κατάλληλο σαμπουάν. Που σημαίνει ότι δεν κάνουν όλα για όλα.

6. Προσοχή στο στέγνωμα και στο χτένισμα

Αν ο σκύλος σας έχει μακρύ τρίχωμα, το χτένισμα μετά το μπάνιο θα είναι ένα θέμα. Συχνά είναι μια επώδυνη διαδικασία που δεν θα λέει να την κάνει. Αφαιρέστε τους κόμπους και τα σχετικά ώστε να μην τον πονέσει η βούρτσα. Πολλοί που έχουν τέτοιο σκύλο, επιλέγουν να τον πάνε σε ειδικό groomer που θα τον φροντίσει χωρίς πόνο και παρατράγουδα. Για κάποια επίσης σκυλιά, όπως τα Golden Retriever και τα German Shepherd, καλό θα είναι το χτένισμα να αρχίσει την ώρα του μπάνιου. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα στεγνώσετε τελείως πρώτα και μετά να τα χτενίσετε.

7. Μην το παρακάνετε. Less is more!

Η συχνότητα του μπάνιου είναι ένα θέμα. Και τα σκυλιά αλλά κυρίως οι γάτες καθαρίζονται και καλλωπίζονται μόνες τους συνέχεια. Οι γάτες δε όλη μέρα. Για αυτό και δεν έχουν ανάγκη να κάνουν συνέχεια μπάνιο. Μια φορά το μήνα είναι ένας μέσος όρος. Τα συχνά μπάνια δεν κάνουν καλό ούτε στο δέρμα αλλά ούτε και στο τρίχωμά τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο