petpet.newsFamily AffairsΣε ποια πράγματα μας μιμούνται τα κατοικίδιά μας;

Life with pets

Σε ποια πράγματα μας μιμούνται τα κατοικίδιά μας;

Αντιγράφουν όμως τις καλές και συμφέρουσες συμπεριφορές

Παρά το γεγονός ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια σαν ανθρώπους, όμως, όπως καταλαβαίνουμε, αυτό είναι υπερβολικό καθώς δεν είναι άνθρωποι. Εντούτοις είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά και εύκολα έχουν τα ζώα μας εγκλιματιστεί στον τρόπο ζωής μας, πόσο καλά έχουν δέσει με εμάς κάνοντας το κενό της επικοινωνίας που έχουμε μικρότερο.

Η Melissa Hatfield, ειδική στη συμπεριφορά των σκύλων, από το Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ότι σε αυτά τα 16 χιλιάδες χρόνια που και οι δυο έχουμε εξελιχθεί, η μη λεκτική μας επικοινωνία έχει απίστευτα βελτιωθεί: “Τα σκυλιά στην πραγματικότητα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο να μας διαβάζουν από ό,τι έχουμε εμείς για αυτά. Αντιδρούν στα συναισθήματά μας και καταλαβαίνουν πότε αυτά είναι θετικά και πότε αρνητικά. Κάθε δραστηριότητα που κάνεις μαζί με το κατοικίδιό σου είναι ένα μάθημα επικοινωνίας για αυτό. Το βλέπουμε άλλωστε όταν προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε”, θα πει.

Το πιο εντυπωσιακό και σημαντικό από όλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το ότι τα κατοικίδιά μας όχι μόνο μαθαίνουν από εμάς κάποια πράγματα αλλά και μας μιμούνται. Κάνουν δηλαδή πράγματα που κάνουμε και εμείς. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μίμηση αυτή έχει δυο χαρακτηριστικά. Τα σκυλιά είναι τα μόνα ζώα που μας μιμούνται τόσο καλά και, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, μιμούνται τις καλές και τις συμφέρουσες συμπεριφορές. Δηλαδή αυτές που θα τα ωφελήσουν σε κάτι. Μας παρατηρούν όταν κάνουμε κάτι και κάνουν το ίδιο αφού σκεφτούν ότι θα είναι καλό για αυτά. Όσο για το διάστημα που περνάει μέχρι να κάνουν το ίδιο; Η απάντηση είναι από 24 δευτερόλεπτα μέχρι 10 λεπτά.

Αυτές είναι οι 5 βασικές συμπεριφορές που οι σκύλοι και οι γάτες μαθαίνουν από εμάς:

  1. Μιμούνται τον τρόπο έκφρασης

Ο τρόπος έκφρασης, το γάβγισμα, η γκρίνια, η φασαρία είναι από τα βασικά που μιμείται το ένα σκυλί από το άλλο. Αυτό το βλέπουμε συχνά στα καταφύγια, όπου ξεκινάει ένας σκύλος να γαβγίζει και αρχίζουν και οι άλλοι. Ή όταν έχουμε πάνω από ένα σκυλί στο σπίτι. Το ένα μιμείται το άλλο σε πολλά.

Εντούτοις, σύμφωνα με τη Lisa Stemcosky, εκπαιδεύτρια σκύλων και ειδική στη συμπεριφορά γάτων, αναφέρει ότι τέτοιες συμπεριφορές μιμούνται τα ζώα και από εμάς. “Στο παιχνίδι που κάνουμε μαζί τους, για παράδειγμα. Αν φωνάζουμε, αν κάνουμε θόρυβο, αν μιλούμε δυνατά, είναι σαν να τα παρακινούμε να κάνουν το ίδιο και αυτά. Πολλές φορές μιμούνται τους διάφορους θορύβους που κάνουμε”.

2. Δείχνουν την ίδια ενέργεια  

Τα κατοικίδια, περισσότερο τα σκυλιά, “τρέφονται” από την ενέργεια των ανθρώπων που ζουν μαζί. “Σκεφτείτε την εξής εικόνα. Έχετε ένα ευχάριστο τηλέφωνο. Μόλις το κλείσετε, δείχνοντας τον ενθουσιασμό σας, θα τρέξετε να κάτσετε στον καναπέ και θα αρχίσετε να πηδάτε. Σας βλέπει ο σκύλος σας και τρέχει να κάνει και αυτός το ίδιο. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί αυτό ή κάτι ανάλογο; Το ζώο χαίρεται με εσάς που χαίρεστε και σας μιμείται. Και αυτό χωρίς να πάρει κάποια λιχουδιά ή κάποιο χάδι”, εξηγεί η Sandy McPadden, εκπαιδεύτρια σκύλων από την Αριζόνα.

3. Σας ακουμπούν όταν τα ακουμπάτε 

Το να ανέβουν και εκείνα πάνω στον καναπέ μαζί σας, δεν είναι πάντα αποτέλεσμα του ότι σας μιμούνται στον ενθουσιασμό. Το κάνουν και σε διαφορετικές περιπτώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς τα κατοικίδιά μας αντιδρούν στο άγγιγμά μας με το να μας ακουμπήσουν και αυτά. Και επειδή αυτό τις περισσότερες φορές γίνεται στον καναπέ, έρχονται και αυτά μόλις δουν ότι κάτσαμε.

4. Ξυπνούν νωρίς το πρωί

Στις γάτες είναι πολύ έντονο και χαρακτηριστικό. Όταν φτάνει η ώρα το πρωί να ξυπνήσετε, ξυπνάνε και ανεβαίνουν στο κρεβάτι να σας ξυπνήσουν. Είτε για να φάνε είτε για να παίξουν. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και αρκετά πιο πριν από την ώρα σας. Πολλοί αντιδρούν λάθος, όταν σηκώνονται, ταϊζουν τη γάτα και πέφτουν και πάλι για ύπνο. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί το ζώο το μαθαίνει και θεωρεί ότι αυτό θα γίνεται κάθε πρωί. Σύμφωνα με τη Stemcosky η καλύτερη αντίδραση από μέρους σας είναι να αγνοήσετε εντελώς αυτή τους τη συμπεριφορά. Με τον καιρό θα σταματήσουν να έρχονται νωρίς το πρωί και να σας ενοχλούν.

5. Παίζουν με την μπάλα ή το φρίσμπυ.

Ακόμα και αν δεν τα εκπαιδεύσετε, αν σας δουν να παίζετε φρίσμπυ ή κάτι ανάλογο με φίλους σας, θα κάνουν και εκείνα το ίδιο, καθώς είναι από τις συμπεριφορές που μιμούνται αμέσως.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS