Ο σκύλος και η φοβία του για το αυτοκίνητο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια από τις πιο γνωστές φοβίες των σκύλων είναι το αυτοκίνητο. Γιατί μπορεί οι περισσότεροι τετράποδοι σύντροφοί μας να απολαμβάνουν τον αέρα που χαϊδεύει το κεφάλι τους από το ανοιχτό παράθυρο, όμως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που παθαίνουν πανικό και μόνο που βλέπουν από μακριά το αυτοκίνητο. Και που ακόμα και ένα μικρό ταξίδι με αυτό γίνεται μαρτύριο, τόσο για εκείνους όσο και για εμάς.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες να κουμαντάρουν το σκύλο τους όταν αυτός φοβάται. Και δεν είναι επίσης λίγοι και εκείνοι που στην προσπάθειά τους να τον ηρεμήσουν, τα κάνουν χειρότερα. Το μυστικό του να κάνεις το σκύλο σου να νιώσει ήρεμος και άνετος μέσα στο αυτοκίνητο είναι να το συνδέσει βασικά με κάτι καλό και ευχάριστο. Αν, για παράδειγμα, η πρώτη φορά που μπήκε μέσα ήταν για να πάτε στον κτηνίατρο, τότε σίγουρα δεν θα θέλει να ξαναμπεί. Ή για να το πούμε αλλιώς, θα βλέπει αυτοκίνητο και θα τρέχει.

Αιτίες που προκαλούν φόβο

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί ένας σκύλος να φοβάται τη βόλτα με το αυτοκίνητο, όπως:

-Αδιαθεσία στο αυτοκίνητο: Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και πολλά σκυλάκια αδιαθετούν σε αυτό. Ζαλίζονται και κάνουν εμετό από την κίνηση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το ταξίδι να είναι ανυπόφορο και να τους προκαλεί εξ αρχής φόβο.

-Ο φόβος του μη οικείου: Ή αλλιώς ο φόβος του άγνωστου. Ακόμα και αν κάποιο ζώο δεν αρρωσταίνει μέσα στο αυτοκίνητο, ο θόρυβος που κάνει η μηχανή του, η μυρωδιά μέσα σε αυτό, οι δονήσεις και όλα τα σχετικά του δημιουργούν μια ένταση και μια νευρικότητα που μετατρέπεται σε μικρό ή μεγάλο φόβο.

-Η σύνδεσή του με κάτι άσχημο: Είναι αυτό που είπαμε στην αρχή. Για τα περισσότερα σκυλάκια το ταξίδι με το αυτοκίνητο σημαίνει επίσκεψη στον κτηνίατρο. Λογικό είναι λοιπόν να κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν. Μπορεί όμως να συμβαίνει και κάτι άλλο. Αν υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι ή κάποιο ζωάκι από καταφύγιο και δείτε να φοβάται το αυτοκίνητο, είναι πολύ πιθανό να του έχουν συμβεί διάφορα άσχημα σε αυτό. Η διαδρομή μέχρι την εγκατάλειψη φτάνει ώστε να μη θέλει να μπει ποτέ ξανά μέσα σε αυτοκίνητο. Ή μπορεί να έχει χτυπηθεί και από αυτοκίνητο, κάτι που επίσης είναι σύνηθες στα αδεσποτάκια.

Αντιμετωπίζοντας την αδιαθεσία του ταξιδιού

Αν ο λόγος που ο δικός σας σκύλος δεν θέλει να μπει στο αυτοκίνητο είναι γιατί ζαλίζεται και κάνει εμετούς, τότε λίγο πριν από το ταξίδι, δώστε του κάποιο φάρμακο ώστε τα συμπτώματα να μειωθούν στο ελάχιστο. Πάντα φυσικά σε συνεργασία με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί και ξέρει την υγεία του. Καλό επίσης είναι να αποφεύγετε τα ταξίδια αμέσως μετά από το φαγητό.

Αντιμετωπίζοντας το φόβο του ταξιδιού 

Αν ο σκύλος σας φοβάται γενικώς το αυτοκίνητο και πανικοβάλλεται μέσα σε αυτό:

1.  Μην τον πιέζετε με όποιον τρόπο ώστε να μπει μέσα, μην τον σπρώχνετε, μην τον σέρνετε και μην του φωνάζετε. Αντίθετα θέλει τρόπο η συγκεκριμένη προσπάθεια είτε προσφέροντάς του λιχουδιές, είτε δίνοντάς του το αγαπημένο του παιχνίδι, είτε μιλώντας του με τη φωνή που έχετε όταν τον αγκαλιάζετε και τον χαϊδεύετε. Θα χαλαρώσει, θα νιώσει οικεία και θα του είναι πιο εύκολο όλο αυτό.

2. Να έχετε την ίδια συμπεριφορά και μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν θα καταφέρετε να τον βάλετε μέσα, μη θεωρήσετε ότι αυτό ήταν όλο. Πολλά σκυλιά παθαίνουν εν κινήσει πανικό. Για αυτό να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί, να συνεχίσετε να του μιλάτε γλυκά και να του δίνετε λιχουδιές. Μην κλείσετε αμέσως τις πόρτες ή τα παράθυρα γιατί θα νιώσει παγιδευμένος. Μην αρχίσετε να τρέχετε, να κορνάρετε ή να βάλετε τέρμα μουσική. Η εκπαίδευση του σκύλου για το αυτοκίνητο χρειάζεται λίγο καιρό και καλό είναι τις πρώτες φορές να υπάρχει και άλλος ένας μαζί σας, όπου θα τον κρατάει από το λουρί όταν είστε μέσα στο αυτοκίνητο. Έτσι θα εξοικειωθεί καλύτερα με την όλη διαδικασία.

3. Βάλτε ήρεμα μπροστά τη μηχανή. Ο ήχος της μηχανής του αυτοκινήτου μπορεί να πανικοβάλλει ακόμα και ένα ήσυχο σκυλί. Για αυτό την ώρα που βάζετε μπροστά, δώστε του μια λιχουδιά, μιλήστε του γλυκά και κάνετε τα δικά σας ώστε να μην τρομάξει με το πού θα ακούσει το θόρυβο.

4. Ξεκινήστε με μικρές διαδρομές. Καλό θα είναι η πρώτη βόλτα να μην είναι μεγάλη. Κάντε για αρχή το γύρο του σπιτιού σας. Σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο. Θα δείτε ότι έτσι τα πράγματα είναι πιο εύκολα και για εκείνον αλλά και για εσάς.

5. Οι πρώτες βόλτες να είναι ευχάριστες. Καλό θα είναι οι πρώτες φορές που ο σκύλος σας θα μπει στο αυτοκίνητο να είναι για κάτι ευχάριστο. Για παιχνίδι, για παράδειγμα στο πάρκο, και όχι για εξέταση στον κτηνίατρο. Έτσι θα συνδέσει το αυτοκίνητο με κάτι καλό και θα θέλει να μπαίνει σε αυτό.

Θυμηθείτε ότι σε όλο αυτό εσείς θα πρέπει να έχετε υπομονή και θετική διάθεση. Κάποια σκυλάκια ξεπερνούν τους φόβους τους πιο εύκολα από άλλα. Αν το δικό σας θέλει χρόνο, δώστε του χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο