petpet.newsFamily AffairsΠώς τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορούν να βοηθήσουν τα γέρικα σκυλάκια

Νέα έρευνα

Πώς τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορούν να βοηθήσουν τα γέρικα σκυλάκια

Και να τους παρατείνουν τη ζωή

Μια νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, έρευνα είδε τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας η οποία έχει να κάνει με το κατά πόσο σημαντική μπορεί να είναι η εκπαίδευση των μεγάλων σε ηλικία σκύλων. Οι ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής της Βιέννης θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το να αφήνουμε τον ηλικιωμένο σκύλο μας να κάνει ό,τι θέλει είναι λάθος και δεν τον ωφελεί.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η σωστή εκπαίδευση του σκύλου-και συχνά και η μοναδική-ξεκινάει απαραιτήτως στη μικρή ηλικία. Τα μωρά μαθαίνουν ενώ τα μεγάλα σκυλιά δύσκολα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην ασχολούμαστε με τα ζώα μας όταν αυτά γεράσουν αφήνοντάς τα να κάνουν ό,τι θέλουν. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό λάθος καθώς με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε άθελά μας στη διαδικασία της άνοιας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το σκύλο μας στο να αντιμετωπίσει τη γήρανση του εγκεφάλου του. Πώς; Με κάτι ανάλογο που βοηθάει και τους ηλικιωμένους ανθρώπους και τους αποτρέπει από το να πλήττουν: να παίζει παιχνίδια στο κομπιούτερ.

Με άλλα λόγια όσο περνάνε τα χρόνια και εκείνος μεγαλώνει, εμείς θα πρέπει να είμαστε όλο και πιο κοντά του. Οι βόλτες λοιπόν και τα παιχνίδια έξω μπορούν να αντικατασταθούν με παιχνίδια στον υπολογιστή, τα οποία θα του μάθουμε να παίζει με την κατάλληλη εκπαίδευση. Και το πιο βασικό από όλα: Ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί και να μάθει νέα πράγματα εξίσου καλά με έναν μικρό. Και ένας σκύλος που εκπαιδεύει το μυαλό του ζει περισσότερο.

Η Lisa Wallis, επικεφαλής της έρευνας, παρομοιάζει τα παιχνίδια των σκύλων στον υπολογιστή με τα παζλ και τα σταυρόλεξα που συμβουλεύουν οι γιατροί να λύνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και θεωρεί ότι αυτή είναι η πρώτη φάση. Η δεύτερη, με την οποία θα ασχοληθούν στο μέλλον, είναι το να μετατρέψουν ένα καθιστικό σε έναν απόλυτα φιλικό χώρο για ηλικιωμένους σκύλους.

“Όσο μεγαλώνει ο σκύλος μας τόσο εμείς, χωρίς να το καταλάβουμε, περιορίζουμε τις φυσικές δραστηριότητες που κάνουμε μαζί του. Έτσι με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε το ζώο να στο να συνεχίσει να έχει ενδιαφέροντα. Γιατί ακόμα και ένας μεγάλος στην ηλικία σκύλος έχει ανάγκη από δράση και νέα πράγματα. Η ντοπαμίνη του εγκεφάλου μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει στον υπολογιστή με την αφή του είναι πολύ σημαντικά”, αναφέρει.

Οι ικανότητες στη μάθηση ενός σκύλου εξαρτώνται και από τον ίδιο. Τα σκυλιά που εκτρέφονται για κυνηγοί μαθαίνουν πιο εύκολα από άλλα καθώς είναι πιο γρήγορα στα πόδια. Από την άλλη τα σκυλιά που εκτρέφονται για να φυλάνε τα κοπάδια είναι πιο αργά και για αυτό μαθαίνουν και πιο αργά. Έτσι σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο ευφυή σκυλιά είναι τα:

 1. Border Collie
  2. Poodle
  3. German Shepherd
  4. Golden Retriever
  5. Doberman Pinscher
  6. Shetland Sheepdog
  7. Labrador Retriever
  8. Papillon
  9. Rottweiler
  10. Australian Cattle Dog

Τέλος καλό είναι να επιβραβεύουμε τους σκύλους μας όταν καταφέρνουν να μάθουν κάτι που τους δείξαμε στον υπολογιστή. Ένας από τους ερευνητές, ο Ludwig Huber, θα πει: “Οι οθόνες αφής είναι πολύ αποτελεσματικές. Τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά μαθαίνουν εξίσου καλά με τα πιο μικρά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιβράβευση. Ώστε να υπάρχει κίνητρο. Επίσης η συγκεκριμένη έρευνα ευχόμαστε να εμπνεύσει τόσο αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τους υπολογιστές αλλά και πολλούς που ζουν με σκύλο και θα θελήσουν να κάνουν πράγματα που θα βοηθήσουν στο να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής¨.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS