Επιλέγοντας για τη γάτα σας όνομα από την ελληνική μυθολογία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε μια γατούλα και δεν βλέπετε την ώρα και τη στιγμή να τη φέρετε σπίτι. Της έχετε αγοράσει κρεβατάκι, κουβερτούλα, περιλαίμιο, παιχνίδια, αμμολεκάνη και ό,τι άλλο μπορεί να έχει μέσα ένα pet shop. Και όλα είναι έτοιμα. Ή μήπως όχι; Όνομα έχετε βρει;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που κάνουμε όταν υποδεχόμαστε στο σπίτι τη νέα μας γάτα είναι η αναζήτηση ονόματος. Οι περισσότεροι το κάνουν αφού έρθει το ζώο στο σπίτι. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που επιλέγουν το όνομα πρώτα και στη συνέχεια αναζητούν το ζώο. Όπως και να έχει αυτή η διαδικασία αναζήτησης είναι διασκεδαστική.

Στο εξωτερικό ιδιαίτερα δημοφιλή για γάτα είναι τα ονόματα, εμπνευσμένα από τη ελληνική μυθολογία. Εμείς εδώ δεν τα προτιμούμε ιδιαίτερα και καταφεύγουμε στη λύση ξένων ονομάτων. Αν είστε από αυτούς που έχουν αποφασίσει να δώσουν στη γάτα τους ένα τέτοιο όνομα, εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Αναζητώντας όνομα από την ελληνική μυθολογία

Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε το όνομα του ζώου σας με βάση κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του ή από την εξωτερική του εμφάνιση. Αν, για παράδειγμα, η γατούλα σας έχει κόκκινη γούνα, μπορείτε να την πείτε Εστία, από την αρχαία Θεά Εστία, προστάτιδα του σπιτιού και της φωτιάς. Ή αν έχει κάποιο θέμα με τα μάτια της, μια όχι και τόσο συνηθισμένη επιλογή είναι Κύκλωπας. Βέβαια το όνομα αυτό το χρησιμοποιούμε περισσότερο κοροϊδευτικά αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να μας αρέσει ένα όνομα και να μας φέρνει, λέγοντάς το, χαρά. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα.

Πολλοί επίσης επιλέγουν ένα όνομα με βάση την καταγωγή. Αν δηλαδή η νέα σας γάτα είναι παιδί κάποιας άλλης που είχατε και τη λέγατε, για παράδειγμα, Δία, μπορείτε να την πείτε Άρη, που υπήρξε γιος του Δία.

Αν τώρα σας αρέσει κάποιο όνομα αλλά το θεωρείτε μεγάλο για γάτα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα υποκοριστικό για να τη φωνάζετε αν είναι μακριά. Για παράδειγμα, σας αρέσει το Διόνυσος; Βαφτίστε την έτσι και όταν χρειάζεται να τη φωνάξετε από μακριά, χρησιμοποιήστε κάποιο υποκοριστικό, όπως Dio.

Τέλος αν υιοθετείτε για πρώτη φορά γάτα και νιώθετε σαν να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας, τι θα λέγετε για το όνομα Ήλιος;

Κάπως έτσι λοιπόν μπορείτε να κινηθείτε, αν θέλετε να βρείτε κάποιο όνομα από την ελληνική μυθολογία, το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Εμείς σας παραθέτουμε δυο λίστες με ονόματα, η μία για θηλυκές γάτες και η άλλη για αρσενικές. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στη γατούλα σας.

Ονόματα για θηλυκές γατούλες 

 

Αθηνά                 Μέδουσα         Δάφνη         Νεφέλη

Αφροδίτη           Ολυμπία         Κυρήνη         Ναυσικά

Άρτεμις              Πανδώρα        Σίδη              Νιόβη

Αμάλθεια           Πυθία              Κίρκη            Ξάνθη

Ευρώπη              Θέτιδα            Αταλάντη     Πηνελόπη

Κυβέλη              Αδμήτη             Σύμη              Πλειόνη

Διόνη                 Αερόπη              Μερόπη         Ρωξάνη

Γαία                  Αλκιμάχη          Αλκμήνη         Σάββη

Ήβη                  Ήρα                  Αλκυόνη          Σεμέλη

Εστία                Αστυόχη            Κέρθη             Σάββη

Ισμήνη              Κλεοπάτρα       Λήδα              Χιόνη

 

Ονόματα για αρσενικές γατούλες

 

Άργος             Ίκαρος          Πύθης

Θησέας           Ιππόλυτος     Υάκινθος

Ιάσονας          Κρέοντας      Τοξέας

Ιάλμενος         Μέγης            Τηλέμαχος

Νέστωρας       Μέλας           Χρύσιππος

Ορφέας           Μινύας          Ηρακλής

Πιέρος            Νέανδρος      Κηφέας

Πύλαντας       Νυκτέας        Αινείας

Αχιλλέας        Όμηρος          Ιππόμαχος

Δαίδαλος        Ορνέας          Πάρις

Δίας                Πέλοπας         Φηγέας

Θόας               Πέρσης          Διομήδης

Μενέλαος       Οδυσσέας      Νιρέας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο