Η διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όταν ο σκύλος σας φτάσει περίπου στην ηλικία των επτά ετών (ή λίγο νωρίτερα, στα πέντε με έξι χρόνια, για τις μεγαλόσωμες φυλές, και λίγο αργότερα, γύρω στα εννέα, για τις μικρόσωμες) θεωρείται ότι είναι πλέον «ηλικιωμένος». Πιθανόν να παρατηρήσετε να παίρνει τη ζωή λίγο πιο χαλαρά, όπως κάνουμε όλοι όταν μεγαλώνουμε! Υπάρχουν, επίσης, και κάποιες λιγότερο εμφανείς αλλαγές όσο γερνάει: το σώμα του και η πέψη του αρχίζουν να αλλάζουν και το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να χρειάζεται ενίσχυση.

Και τότε είναι που εμείς πρέπει να τον βοηθήσουμε. Για να φροντίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το σκυλάκο σας που μεγαλώνει, καλό είναι αρχικά και σταδιακά να να περάσετε σε μια πλήρη, ισορροπημένη τροφή για «ηλικιωμένους» σκύλους, η οποία να περιέχει πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Η τροφή αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις νέες διατροφικές του ανάγκες.

Καθώς οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριοι και να έχουν πιο αργό μεταβολισμό, υπάρχει η πιθανότητα να δείτε το βάρος του να αυξάνεται καθώς μεγαλώνει. Μια καλή ιδέα είναι η μετάβαση σε μια διατροφή με λιγότερες θερμίδες. Οι περισσότερες τροφές για ηλικιωμένους σκύλους περιέχουν λιγότερες θερμίδες και έναν προσεκτικά ισορροπημένο συνδυασμό άλλων θρεπτικών στοιχείων, όπως απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τις αρθρώσεις και το ανοσοποιητικό του.

Αν θεωρείτε ότι ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε τι είναι το καλύτερο να κάνετε. Το θέμα μπορεί να είναι πολύ απλό, όταν για παράδειγμα ο σκύλος σας τρώει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, ή να υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως και να είναι τα πράγματα, ο κτηνίατρος είναι πιθανό να σας συστήσει να ακολουθήσετε μια περιορισμένη σε θερμίδες διατροφή για την απώλεια βάρους ή μια ειδική τροφή διαίτης για μεγάλους σε ηλικία σκύλους.

Καλό θα ήταν επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και στην περίπτωση που σκέφτεστε να αυξήσετε τα επίπεδα άσκησης του σκύλου σας, ειδικά αν αντιμετωπίζει προβλήματα στην κίνησή του. Μπορεί να καταλήξετε ότι θα ήταν χρήσιμη μια πιο ελαφριά μορφή άσκησης, όπως η υδροθεραπεία.

Όταν αλλάζετε τροφή, το σωστό είναι να την εντάξετε, όπως είπαμε πιο πάνω, σταδιακά στη διατροφή του. Αρχίστε να προσθέτετε την καινούργια τροφή λίγο λίγο, μέσα σε επτά με δέκα ημέρες, αυξάνοντας καθημερινά την αναλογία της. Αποφύγετε την απότομη αλλαγή για να αποκλείσετε πιθανές στομαχικές διαταραχές.

Πώς να ταΐζετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Ο σκύλος σας έχει πιθανότατα συνηθίσει να τρώει δύο φορές τη μέρα. Όσο μεγαλώνει προτιμάει να τρώει περισσότερα μικρότερα γεύματα. Για να μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο τη γεύση και το άρωμα της τροφής του, καλό είναι να τη σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Να θυμάστε ότι αν πρόκειται να δώσετε στον μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο σας τροφή που ήταν στο ψυγείο, πρέπει να τη βγάλετε από το ψυγείο έως και δύο ώρες νωρίτερα για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να βάλετε την υγρή τροφή για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί και φροντίστε να μην καίει για να μην κάψετε το ευαίσθητο στόμα του.

Η πλήρης ξηρά τροφή θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό, καθαρό περιβάλλον. Για να κρατήσουν περισσότερο το άρωμα και η γεύση της, πρέπει να τη φυλάτε σε συσκευασία που ξανακλείνει ή σε αεροστεγές δοχείο. Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, βάζετε το σκύλο σας να τρώει σε ένα ήσυχο σημείο, όπου μπορεί να φάει ανενόχλητος με την ηρεμία του. Αν έχετε περισσότερους σκύλους, να τους ταΐζετε την ίδια ώρα, αλλά χωριστά, για να μην παρενοχλούν ο ένας τον άλλο και να μην κλέβουν φαγητό. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους που υποφέρουν από αρθρίτιδα και μπορεί να είναι δύσκολο να σκύψουν, προτιμήστε ένα ελαφρώς ανασηκωμένο μπολ.

Να θυμάστε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία σε σχέση με τους νεότερους σκύλους, οπότε προσέξτε να μην τους παραταΐζετε. Αν αλλάξατε πρόσφατα τροφή, ακολουθήστε αρχικά τον οδηγό διατροφής που υπάρχει πάνω στη συσκευασία. Οι ποσότητες που δίδονται είναι μόνο κατά προσέγγιση, οπότε πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά τη σωματική κατάσταση του σκύλου σας και να προσαρμόσετε την ποσότητα για να παραμείνει στο ιδανικό βάρος του. Τέλος σημαντικό είναι ο σκύλος να έχει εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό πόσιμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Πηγή: https://www.purina.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο