Τζακ Ράσελ: Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς αυτών των υπέροχων σκύλων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία τα μικρόσωμα, πανέξυπνα και πανέμορφα σκυλάκια Jack Russell είναι από τα πιο υπερκινητικά σκυλιά. Τους αρέσουν τα παιχνίδια με λιχουδιές και εκπαιδεύονται εύκολα. Η ιστορία τους ξεκινάει το 1819 όταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, από το Ντέβον της Αγγλίας, δημιούργησε τη συγκεκριμένη ράτσα. Τα σκυλάκια αυτά, λόγω του ότι ήταν ιδιαίτερα ατρόμητα και δυνατά, τα χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι της αλεπούς.

Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν οι κατάλληλοι σκύλοι για μια οικογένεια. Το 1976 δημιουργήθηκε στην Αμερική το Jack Russell Terrier Club of America.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Στην Ελλάδα τα σκυλάκια αυτά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή με την αμερικανική ταινία φαντασίας “The Mask”, το 1994, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Jim Carrey. Οι περισσότεροι που απέκτησαν ένα τέτοιο σκυλί το έκαναν λόγω μόδας και όχι γιατί πραγματικά ήθελαν. Δεν αφιέρωσαν χρόνο στην εκπαίδευσή του, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα σκυλάκια να έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς και να εγκαταλειφθούν στους δρόμους.

Τα Jack Russell είναι υπέροχα σκυλιά. Όμως, όπως σε όλα τα ζώα, έτσι και σε αυτά χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο για να τα εκπαιδεύσεις.

Δείτε τα πιο κοινά προβλήματα συμπεριφοράς αυτών των μοναδικών σκύλων και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Αντιμετωπίστε το γάβγισμα  

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με ένα τέτοιον σκύλο το πρώτο πράγμα που θα σου πουν είναι η μεγάλη του αδυναμία στο γάβγισμα. Είναι αλήθεια ότι τα Jack Russell κάνουν λίγο περισσότερο θόρυβο από τα άλλα σκυλιά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το λόγο που γαβγίζουν. Αυτό πρέπει να το εντοπίσετε στην αρχή. Τα περισσότερα σκυλιά γαβγίζουν λόγω βαρεμάρας. Για αυτό φροντίστε να απασχολούνται με κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να παίζουν και να κάνουν πράγματα. Ακόμα και αν εσείς λείπετε από το σπίτι, αυτά θα πρέπει να έχουν τα κατάλληλα παιχνίδια.

Ένας άλλος λόγος για το γάβγισμά τους είναι το άγχος. Το άγχος αντιμετωπίζεται λίγο πιο δύσκολα από τη βαρεμάρα επειδή είναι πιο πολύπλοκο. Άγχος μπορεί να έχει ένας σκύλος για πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών και κάποιοι που δεν μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε. Να ταράζεται, για παράδειγμα, βλέποντας ή ακούγοντας από το σκύλο του γείτονα. Σε αυτήν την περίπτωση κλείνουμε τις κουρτίνες ώστε να μην έχει οπτική επαφή μαζί του.

Άγχος μπορεί να έχει επίσης επειδή μένει μόνος του στο σπίτι πολλές ώρες. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα των σκύλων. Εκπαιδεύστε τον ώστε να αντιμετωπίζει τη μοναξιά του. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Τον αφήνετε στην αρχή λίγο μόνο και μετά σιγά σιγά όλο και πιο πολύ. Ώστε να το συνηθίσει.

Θα πρέπει να έχει επίσης τα κατάλληλα παιχνίδια. Κάποια στιγμή θα τα βαρεθεί. Εσείς τα κρύβετε και του δίνετε άλλα. Όταν τα συνηθίσει και αυτά, δώστε του τα άλλα και πάλι και θα τα έχει σαν καινούργια. Αυτό είναι ένα μικρό πρακτικό κόλπο.

Αντιμετωπίστε το πήδημα πάνω σε άλλους

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται όταν ένας σκύλος, ακόμα και τόσο μικρόσωμος, τρέχει και πηδάει πάνω τους. Ακόμα και αν γνωρίζουν ότι το κάνει για να παίξει, εκείνοι φοβούνται. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Ο λόγος για αυτή τη συμπεριφορά είναι τις περισσότερες φορές από μεγάλη χαρά, μεγάλο ενθουσιασμό. Η μόνη λύση για να περιορίσει αυτή τη συνήθεια είναι να κάνει πράγματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι δεν θα κάνει σαν τρελός όταν δει κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τον πηγαίνετε περισσότερες βόλτες, για πιο πολλή ώρα, κάτι που σημαίνει και πιο πολύ παιχνίδι. Έτσι θα μειωθεί η ενέργειά του και θα ξεσκάσει. Επίσης βασικό είναι να τον μάθετε να κάθεται όταν του το λέτε. Δηλαδή σωστή εκπαίδευση.

Αντιμετωπίστε την καταστροφική συμπεριφορά 

Αν αφήσετε ένα μικρό σε ηλικία σκύλο μόνο του στο σπίτι για πολλές ώρες, το πιθανότερο είναι να το βρείτε διαλυμένο. Απολύτως λογικό. Θα τρελαθεί από τη βαρεμάρα και το άγχος και θα κάνει ό,τι του έρθει στο μυαλό. Για αυτό η μόνη λύση για τον πρώτο καιρό είναι ο περιορισμός του σε κάποιο μέρος. Ένα μεγάλο crate, για παράδειγμα, όπου θα βάλετε μέσα τα παιχνίδια του.

Υπάρχουν όμως και μεγαλύτερης ηλικίας σκυλάκια που καταστρέφουν τα πάντα όταν μένουν μόνα στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έπρεπε να εκπαιδευτούν, απλά δεν εκπαιδεύτηκαν. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε από την αρχή, κάτι που δεν είναι εύκολο. Ο σκύλος πρέπει να μάθει τα όριά του και να υπακούει στις εντολές σας. Να ξέρετε ότι τα Jack Russell είναι πανέξυπνα σκυλιά και θέλουν να κάνουν πράγματα. Δεν μπορούν να κάθονται έτσι όλη μέρα. Οπότε εκτός από τη δική σας ενασχόληση μαζί τους, σε καθημερινή βάση, χρειάζονται και τα κατάλληλα παιχνίδια.

Διδάξτε τη μη επιθετική συμπεριφορά 

Η κάπως επιθετική συμπεριφορά είναι μια συνήθης συμπεριφορά στα σκυλάκια αυτής της ράτσας, τα οποία είναι κυριαρχικά. Είτε είναι προς ανθρώπους είτε προς άλλα σκυλιά είτε σε παιχνίδια, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να την αντιμετωπίσετε. Η επιθετική συμπεριφορά είναι συνήθως αιτία μη κοινωνικοποίησης του ζώου. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με το ζώο μας είτε υπήρξε αδέσποτο και έχει μάθει διαφορετικά. Οπότε πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί του.

Ένας άλλος λόγος που ένας σκύλος είναι επιθετικός είναι λόγω υγείας. Είτε δηλαδή είναι άρρωστος είτε επειδή έχει χτυπήσει και πονάει. Η ξαφνική επιθετικότητα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Για αυτό η επίσκεψη στον κτηνίατρο επιβάλλεται. Αν δείτε ότι συνεχίζει τη συμπεριφορά αυτή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος μέσω πάντα θετικής εκπαίδευσης, θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

Αντιμετωπίστε το δάγκωμα 

Το δάγκωμα είναι συνηθισμένο στα μικρής ηλικίας σκυλάκια. Όμως μπορεί κάποια να το συνεχίσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ένας τρόπος να σταματήσουν αυτή τη συνήθεια είναι να κρατήσετε κλειστό εκείνη την ώρα το στόμα τους για κάποια δευτερόλεπτα, και ταυτόχρονα να τους λέτε τη λέξη “όχι”. Αμέσως μετά δώστε τους κάτι να μασήσουν, μια λιχουδιά ή ένα μασώμενο παιχνίδι. Έτσι θα καταλάβουν τι πρέπει να δαγκώνουν και τι όχι. Αυτό θέλει να αφιερώστε αρκετό από το χρόνο σας για να πετύχει. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν δεν τα καταφέρετε, παρά τις προσπάθειές σας, και πάλι η λύση είναι ένας ειδικός.

Αντιμετωπίστε τη συνήθειά του να το σκάει όταν βρει ευκαιρία

Τα Jack Russell είναι γεννημένα κυνηγοί και φτιαγμένα για να σκάβουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σκάψουν και στον κήπο ή την αυλή σας και να την κάνουν. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή έχουν στο DNA τους την περιπέτεια και την περιπλάνηση είτε επειδή θέλουν να ζευγαρώσουν. Με τη στείρωση μειώνεται ο κίνδυνος της φυγής τους.

Αντιμετωπίστε την υπερδραστηριότητά του 

Τα Jack Russell είναι υπερδραστήρια ζώα, που δεν θέλουν να κάθονται. Έχουν απίστευτη ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια και περιπέτειες. Αυτό θα πρέπει να το ξέρετε πριν υιοθετήσετε ένα τέτοιο σκυλάκι. Αυτά τα ζώα χρειάζονται βόλτες πάνω από μια φορά τη μέρα. Και θέλουν και ανάλογο κηδεμόνα. Που θα μπορεί να τα παίζει και γενικά να έχει την υπομονή να ασχολείται μαζί τους.

Ένα Jack Russell αγωνίζεται με το ίδιο πάθος να πιάσει μία αλεπού, να κυνηγήσει ένα παιχνίδι στο σαλόνι σας, να αρπάξει και να φάει μία κάλτσα μέσα στο δωμάτιο ή ένα ποντίκι στην αποθήκη. Αν η υπομονή και η επιμονή σας δεν είναι μεγάλες, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία.

Είπαμε, τα σκυλάκια αυτά είναι υπέροχα αλλά θέλουν τους κατάλληλους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο