petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΤα σκυλιά-θεραπείας κάνουν θαύματα. Tους αρέσει όμως αυτή η "δουλειά;"

Επιστήμη

Τα σκυλιά-θεραπείας κάνουν θαύματα. Tους αρέσει όμως αυτή η “δουλειά;”

Μια πρόσφατη έρευνα δίνει απάντηση

Οι λάτρεις των σκύλων ορκίζονται στα θεραπευτικά οφέλη που έχει η συνύπαρξή τους με τα ζώα αυτά. Δεν μας κάνει λοιπόν εντύπωση που οι σκύλοι, περισσότερο από όλα τα άλλα ζώα, εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν σκύλοι-θεραπείας. Σκύλοι που βοηθούν ανάπηρους ή άρρωστους ανθρώπους, που επισκέπτονται νοσοκομεία για να κάνουν παρέα σε μεγάλους ανθρώπους αλλά και παιδάκια που έχουν ανάγκη, που επισκέπτονται σχολεία κτλ. Με άλλα λόγια οι σκύλοι, όπως και να το δούμε, μας κάνουν καλό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Στην Αμερική υπάρχουν πάνω από 50,000 σκυλιά θεραπείας. Σε όλες δε τις χώρες η θεραπεία με σκύλο είναι διαδεδομένη, από τη Νορβηγία μέχρι τη Βραζιλία. Η βοήθειά τους μάλιστα, σύμφωνα με πολλές έρευνες, είναι τεράστια και η ψυχολογική στήριξη που παρέχουν στους πάσχοντες αναμφισβήτητη.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το πώς οι σκύλοι αυτοί “βλέπουν” ή νιώθουν αυτό που κάνουν. Είναι χαρούμενοι ή όχι; Υπάρχει στρες κατά τη διάρκεια της “εργασίας” τους;

Μια πρόσφατη, ιδιαίτερα σημαντική, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Applied Animal Behaviour Science” δίνει απάντηση σε αυτό. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν σκυλιά που κάνουν παρέα σε παιδάκια που έχουν καρκίνο. Τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Όχι, οι σκύλοι αυτοί δεν έχουν στρες εκείνη την ώρα και χαίρονται με αυτό που κάνουν. Διασκεδάζουν.

Η έρευνα αυτή έγινε σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία και σε πολλά σκυλιά, κάτι που την κάνει όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και, όπως είπαμε πιο πάνω, σημαντική.

Η επικεφαλής της έρευνας Amy McCullough αναφέρει: “Στην έρευνα αυτή μετρήσαμε τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων. Θεωρείται μάλιστα η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και άνω του μέσου όρου για πολύ μεγάλο διάστημα (όπως στην κατάθλιψη), τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό. Αυτό που εμείς κάναμε ήταν να πάρουμε δείγματα του σάλιου από τα σκυλιά αυτά και όταν ήταν στην “εργασία” τους αλλά και στο σπίτι τους αφού επέστρεφαν”.

Η ομάδα των ειδικών βιντεοσκόπησε και ανάλυσε 3 κατηγορίες συμπεριφορών από τα σκυλιά αυτά. Η πρώτη ήταν όταν τα σκυλιά πλησίαζαν ένα πρόσωπο στο σπίτι τους, η δεύτερη όταν έγλυφαν κάποιον ασθενή-στη συγκεκριμένη περίπτωση παιδάκι- στο νοσοκομείο και η τρίτη όταν κλαψούριζαν. Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Στις δυο πρώτες περιπτώσεις (στο σπίτι και το νοσοκομείο), τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν τα ίδια, δίχως δηλαδή ένδειξη στρες από τη μεριά των ζώων.

Η επόμενη ερώτηση που έπρεπε να απαντήσουν οι επιστήμονες ήταν αν τα σκυλιά αυτά διασκέδαζαν πραγματικά αυτό που έκαναν. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήταν το ότι οι σκύλοι ήταν πιο χαρούμενοι σε κάποια πράγματα από ό,τι σε άλλα. Όπως όταν τα παιδάκια τους μιλούσαν ή όταν έπαιζαν με τα παιχνίδια τους ήταν περισσότερο χαρούμενα από όταν τα παιδιά τα χτένιζαν ή όταν ζωγράφιζαν το ζώο.

“Η αλήθεια είναι ότι τα σκυλιά χαίρονται κατά τη διάρκεια της “εργασίας” τους με κάποιες δραστηριότητες περισσότερο”, θα πει η McCullough συμπληρώνοντας: “Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για τους χειριστές των ζώων αυτών γιατί πλέον θα καταλαβαίνουν ευκολότερα ποια πράγματα αρέσουν στο σκύλο-θεραπείας που έχουν και ποια λιγότερο. Θα πρέπει να κινηθούν δηλαδή, κατά τη διάρκεια της “εργασίας” των σκύλων τους, περισσότερο σε πράγματα που ικανοποιούν τα ζώα αυτά και λιγότερο σε αυτά που υπάρχει μόνο υπακοή (και όχι ικανοποίηση). Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτό που συμβαίνει στις δικές μας δουλειές, έτσι είναι και στους σκύλους: Κάποια ζώα είναι φτιαγμένα για αυτή τη δουλειά και κάποια όχι. Αυτό μπορούμε να το δούμε από την αρχή. Γιατί το θετικό αποτέλεσμα έρχεται περισσότερο όταν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν από όταν το κάνουν επειδή πρέπει”.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ