Ξέρετε πώς να προστέψετε το σκύλο σας όταν κάνει ζέστη;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να γίνουν μαρτύριο για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Οι σκύλοι γενικά είναι πιο ευάλωτοι από τους ανθρώπους στις υψηλές θερμοκρασίες και αν το καλοκαίρι προκαλεί σε εμάς απλά δυσφορία, σε ένα σκύλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Ο άνθρωπος «δροσίζεται» μέσω του ιδρώτα. Το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, ο οποίος έπειτα εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται. Ενώ το δέρμα του ανθρώπου είναι καλυμμένο με τους αδένες αυτούς, στην περίπτωση των σκύλων ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν μόνο στις πατούσες και έτσι δε βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα (panting) για να δροσιστούν. Με τον όρο λαχάνιασμα εννοούμε γρήγορες και μικρές αναπνοές κατά τις οποίες ο σκύλος έχει ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα του έξω. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε αυξημένη ροή αέρα στην αναπνευστική οδό. Ο αέρας αυτός περνά πάνω από υγρές επιφάνειες στην αναπνευστική οδό, έχουμε εξάτμιση και η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει. Αν και το λαχάνιασμα είναι πλέον αποτελεσματικότερο από τους ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες στο σκύλο, εντούτοις δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζει την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε τους σκύλους μας από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού. Να θυμάστε πως στην περίπτωση της θερμοπληξίας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αν και οι σκύλοι γενικώς είναι ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες και θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας. Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Ευάλωτες ομάδες

Βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων

Είναι οι σκύλοι με κοντές μουσούδες όπως τα παγκ, μπουλντόγκ, πεκινουά, μαστίφ και μπόξερ. Στους σκύλους αυτούς, οι αναπνευστικές οδοί είναι πιο κοντές σε μήκος, συνεπώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία, με κίνδυνο να μη δροσίζεται επαρκώς όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

Σκύλοι με σκουρόχρωμο τρίχωμα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα «ανοιχτά»χρώματα αντανακλούν τη ζέστη, ενώ τα «σκούρα» χρώματα την απορροφούν. Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ένας σκύλος τόσο λιγότερη ανεκτικότητα έχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα

Όσο πιο χοντρό τρίχωμα έχει ένας σκύλος, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντέξει τη ζέστη. Οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία.

Σκύλοι με αναπνευστικά προβλήματα

Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι ρινικές εκροές, οι ανωμαλίες στους πνεύμονες, όλα αυτά αποτελούν κάποιες ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και είναι συνεπώς πιο επιρρεπής στις υψηλές θερμοκρασίες.

Άρρωστοι σκύλοι, ηλικιωμένοι σκύλοι, ή κουταβάκια κάτω των 6 μηνών

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι και τα μικρά κουταβάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος. Με τον όρο άρρωστοι σκύλοι εννοούμε τους σκύλους οι οποίοι έχουν πυρετό, έχουν αφυδατωθεί -πιθανότατα από γαστρεντερικά προβλήματα-, ή σκύλοι με καρδιακές παθήσεις και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Παχύσαρκοι σκύλοι

Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων η δυσκολία στην αναπνοή, η μη αποτελεσματική αναπνευστική λειτουργία και η τάση για «κατακράτηση» της θερμότητας. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τους παχύσαρκους σκύλους πιθανούς υποψήφιους για θερμοπληξία.

Σκύλοι που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή

Μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα θερμοπληξίας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

Σκύλοι με ιστορικό θερμοπληξίας

Από τη στιγμή που ένας σκύλος παθαίνει θερμοπληξία αυτόματα είναι πιο ευάλωτος να πάθει ξανά.

Πρόληψη:

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το σκύλο μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο. Μια ανοιξιάτικη μέρα ή κάτω από σκιά, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ραγδαία και το αυτοκίνητο να μετατραπεί σε καμίνι μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!

Μην ασκείτε το σκύλο σας όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Είναι καλό να τον πηγαίνετε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Στη βόλτα σας, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα μπολ. Έτσι θα μπορέσετε να του δώσετε νερό για να ξεδιψάσει και να τον περιλούσετε με νερό για να τον δροσίσετε.

Αν ο σκύλος σας μένει έξω, φροντίστε ώστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος στο οποίο να μπορεί να καταφύγει. Επίσης πρέπει να έχει πάντοτε άφθονο και φρέσκο νερό στη διάθεσή του. Μην έχετε το ζώο δεμένο με μικρό λουρί σε ένα σημείο. Ο ήλιος κινείται και λίγα λεπτά είναι αρκετά για να επιφέρουν το θάνατο αν είναι κάτω από τον ήλιο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες σκύλων που είναι πιο ευάλωτες στις ψηλές θερμοκρασίες (βλ. πιο πάνω).

Να κουρέψω ή να μην κουρέψω το σκύλο μου; 

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι και ότι αυτό επιβάλλεται καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Ο βασικός κανόνας όσον αφορά το κούρεμα είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δε θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μη δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα. Ράτσες σκύλων με διπλό στρώμα τριχώματος είναι οι πιο κάτω:

Samoyed Husky
American Εskimo Dog Alaskan Malamute
Keeshond Akita
Schipperke Chow Chow
Shiba Inu Tibetan Mastiff
Finnish Spitz Pekingese
Pomeranian
Όλα τα spitz

Όσον αφορά τα ημίαιμα σκυλιά, η ύπαρξη διπλού στρώματος φαίνεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, το τρίχωμα πέφτει σε τούφες (cluster shedding).

Επιπρόσθετα, με το κούρεμα το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα δερματικών και αλλεργικών προβλημάτων, όπως επίσης και ηλιακών εγκαυμάτων. Ράτσες με πολύ ροζ δέρμα, συνήθως άσπρα ή ανοιχτόχρωμα σκυλιά, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από εγκαύματα και αν κουρευτούν -που δεν ενδείκνυται- χρειάζονται αντηλιακό.

Συμπτώματα

Γρήγορη αναπνοή
Έντονη κόκκινη γλώσσα
Κόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα
Παχύ, κολλώδες σάλιο
Κατάθλιψη
Αδυναμία
Ζαλάδα
Εμετός, συχνά με αίμα
Διάρροια, πιθανόν με αίμα
Σοκ
Κώμα


Αντιμετώπιση

Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση επέμβαση. Μόλις εντοπίσετε συμπτώματα, μεταφέρετε το σκύλο σε ένα σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, μέρος και περιλούστε τον με κρύο νερό για να ρίξετε τη θερμοκρασία. Προσοχή! Το παγωμένο νερό οδηγεί σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύψτε το σκύλο με υγρές πετσέτες τις οποίες να ανανεώνετε διαρκώς. Δώστε του νερό να πιει και μεταφέρετέ τον το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

Καλό είναι να τηλεφωνήσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και επιπρόσθετα θα τον ενημερώνετε και εσείς για την εξέλιξη της υγείας του σκύλου. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει και σε πρήξιμο του λαιμού. Αυτό επιβαρύνει πολύ περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης για να υποχωρήσει το πρήξιμο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Από τον εκπαιδευτή θετικής εκπαίδευσης Βασίλη Μπορομπόκα  www.happydogs.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο