Πώς να εξασκήσετε το μυαλό του σκύλου σας με 3 τρόπους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι γνωρίζουμε τα πολλά οφέλη που έχει η άσκηση στο σκυλάκο μας. Η καθημερινή βόλτα του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη αλλά και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με σωματική άσκηση. Ακόμα και το κολύμπι, που πιθανόν να κάνει το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τι γίνεται όμως με την πνευματική του άσκηση; Με άλλα λόγια το μυαλό του; Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι μπορούμε να τον εξασκήσουμε και εκεί. Και είναι αυτό σημαντικό και απαραίτητο; Απολύτως.

Για να κρατιέται και το μυαλό σε εγρήγορση είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνολική υγεία του ζώου μας. Με τα ανάλογα παιχνίδια ο σκύλος μαθαίνει να σκέφτεται, να κάνει focus σε κάποια πράγματα, να αποκτάει αυτοπεποίθηση, να μη νιώθει βαρεμάρα, να χτίσει μια γερή σχέση με εμάς και τα άλλα ζώα και πολλά άλλα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι. Εμείς θα σας πούμε τρία παιχνίδια, τρεις δραστηριότητες, που θα του κάνουν πολύ καλό και θα αλλάξουν τη ζωή του.

 1. Παίζοντας κρυφτό 

Το κρυφτό είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια τόσο της γάτας όσο και του σκύλου. Και για αυτό θα πρέπει να παίζετε μαζί τους συχνά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί ένας μεγαλύτερος σκύλος να βαριέται να παίξει αλλά αν έχει μάθει από μικρός, θα συνεχίσει να παίζει, έστω και λιγότερο.

Το κρυφτό σαν παιχνίδι έχει διάφορες παραλλαγές. Είτε κρύβεστε εσείς και εκείνος σας ψάχνει είτε κρύβετε κάποιο παιχνίδι του ή λιχουδιά και τον καλείτε να τα βρει. Πάντα όμως πρέπει να του λέτε κάτι, όπως “έλα”, “πού είσαι”; “Πού το έχω κρύψει;” ή κάτι σχετικό που να σημαίνει ότι το παιχνίδι αρχίζει.

Λίγα λεπτά τη μέρα αρκούν. Αν σας φαίνεται πολύ το καθημερινό, τουλάχιστον κάντε το 2-3 φορές την εβδομάδα, για λίγα λεπτά. Όταν σας βρίσκει ή βρίσκει αυτό που έχετε κρύψει, θα πρέπει να τον επιβραβεύσετε είτε με γλυκόλογα είτε με αγκαλιές είτε με κάποια λιχουδιά. Οι λιχουδιές βέβαια, όπως γνωρίζουμε, παχαίνουν και για αυτό μην τις προτιμήσετε. Συχνά κρύβουμε και κάτι που μυρίζει ώστε να το βρει ο σκύλος μας από τη μυρωδιά.

 2. Παιχνίδια με λιχουδιές και παιχνίδια ευφυίας

Τα παιχνίδια με λιχουδιές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους σκύλους. Γιατί όχι μόνο το ζώο καλείται να “βρει” ή να “λύσει” το πρόβλημα που του βάζετε αλλά και είναι και κάτι που “ευχαριστεί” και το στομάχι του. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε.

Παιχνίδια που περιέχουν λιχουδιές και τις κερδίζει ο σκύλος, αν κάνει κάτι, υπάρχουν πολλές στα pet shops αλλά και στο διαδίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιχνίδια ευφυίας. Ο σκύλος σας εξασκεί και ακονίζει με αυτά πρώτα το μυαλό του καθώς καλείται να τα “λύσει”. Γενικώς τα διαδραστικά παιχνίδια για σκύλους είναι η καλύτερη πνευματική άσκηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τους εκπαιδευτές τα διαδραστικά παιχνίδια θα πρέπει να είναι βασικό κομμάτι στην καθημερινότητα του ζώου σας, όχι μόνο γιατί είναι διασκεδαστικά και ακονίζουν το μυαλό του, άλλα παρέχουν και ψυχική και σωματική εγρήγορση ακόμα και όταν θα έχετε φύγει από το σπίτι.

Τα καλύτερα διαδραστικά παιχνίδια είναι εκείνα που έχουν διάφορα σχήματα και έχουν πάνω τους τρύπες (τύπου kong). Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσετε το σκύλο σας χαρούμενο και απασχολημένο για ώρες λόγω του ότι μπορείτε να γεμίσετε με διάφορες λιχουδιές τις τρύπες όπως φυστικοβούτυρο, κοτόπουλο, συκωτάκια κ.α. Πριν δώσετε το παιχνίδι στον σκύλο σας, μπορείτε να το βάλετε για κάποια ώρα στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στο να διαρκέσουν περισσότερο οι λιχουδιές.

 3. Υπακοή και εκπαίδευση χρησιμοποιώντας tricks (κόλπα) 

Η ώρα που ξοδεύουμε για να διδάξουμε και εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας είναι πολύ πιο σημαντικά από το να έχουμε απλώς έναν υπάκουο σκύλο. Και αυτό γιατί το ζώο μας με αυτόν τον τρόπο αποκτάει αυτοπεποίθηση, δυναμώνει τη σχέση μαζί σας και το βοηθάει στην επικοινωνία όχι μόνο ανάμεσα σε αυτό και σε εσάς αλλά και ανάμεσα στο ίδιο και τα άλλα ζώα.

Από τη στιγμή που θα μάθει τα βασικά-κάτσε, σήκω, έλα, πάμε- συνεχίστε την εκπαίδευσή του με τρικ. Τα πιο απλά κόλπα που μπορεί να μάθει ένας σκύλος είναι να έρχεται προς το μέρος σας ή να κάθεται στα πίσω πόδια του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πιο… ενδιαφέροντα που μπορούν να φανούν συνάμα αστεία αλλά και χρήσιμα, όπως το να δίνει «high five», να γυρνάει το σώμα του στο πάτωμα, να ανοιγοκλείνει πόρτες και να υποδύεται τον…πεθαμένο.

Μια τέτοια εκπαίδευση διαμορφώνει έναν καλύτερο χαρακτήρα. Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να σας ακολουθήσει σε δραστηριότητες όπως, κάμπινγκ, πεζοπορίες, αθλητικές δραστηριότητες με ευκολία.

Σημαντική λεπτομέρεια: Να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες επαναλήψεις, ανάλογα με τη ράτσα, και την ικανότητά του στην εκπαίδευση. Η ώρα εκπαίδευσης καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Πάντα να έχετε μία θετική αντιμετώπιση και να τελειώνετε την εκπαίδευση με παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο