petpet.newsFamily Affairs4 αστείοι μύθοι για την υιοθεσία ζώου από καταφύγιο

Life with pets

4 αστείοι μύθοι για την υιοθεσία ζώου από καταφύγιο

Δείτε τους πριν υιοθετήσετε κάποιο

Ακόμα και σήμερα που η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καθημερινή συνήθεια και μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα, τα οποία στο παρελθόν ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε, και να επικοινωνήσουμε με κόσμο, υπάρχουν δυστυχώς πολλοί που φοβούνται να υιοθετήσουν κάποιο ζωάκι από καταφύγιο και πηγαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε pet shops ή σε κάποιον εκτροφέα για να είναι σίγουροι. Για αυτό το “σίγουροι” θα μιλήσουμε σήμερα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Υπάρχουν αρκετοί, εντελώς χαζοί, μύθοι γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός ζώου από καταφύγιο και πολλές απαντήσεις σε αυτούς θέλουν ένα ζώο ράτσας και δεν εμπιστεύονται ένα ημίαιμο. Δείτε 4 από αυτούς:

Μύθος 1: Τα ζώα ενός καταφυγίου είναι προβληματικά και έχουν είτε θέματα υγείας είτε συμπεριφοράς.

Η πραγματικότητα: Το ότι βρέθηκε ένα ζωάκι σε καταφύγιο αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε λόγω ασθένειας ή λόγω κακής συμπεριφοράς του. Τις περισσότερες φορές γίνεται εξαιτίας κάποιου ανθρώπου που το εγκατέλειψε γιατί δεν το ήθελε άλλο. Πόσα ζώα πετάγονται στους δρόμους της χώρας μας καθημερινά επειδή αυτός που τα είχε τα βαρέθηκε, ή δεν ήθελε να πληρώσει για τα εμβόλιά τους ή κάτι άλλο σχετικό με την υγεία τους. Ή γιατί ήθελε να πάει διακοπές αλλά δεν ήθελε να πληρώσει ξενοδοχείο ζώων. Και τα “ξεφορτώθηκε”. Τόσο απλά.

Το νέο μάλιστα παραμύθι ακούει στο όνομα κρίση. Η δικαιολογία για να εγκαταλείψουν πολλοί συνάνθρωποί μας τα κατοικίδιά τους είναι ότι δεν μπορούν άλλο να τα συντηρήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι δικαιολογία. Έτσι το μια χαρά σκυλάκι ή γατάκι βρίσκεται μια ωραία μέρα στο δρόμο. Και από εκεί συχνά στο καταφύγιο και στην προστασία μιας φιλοζωικής. Μην αναρωτιέστε λοιπόν για το παρελθόν και μη φαντάζεστε διάφορα. Δείτε πώς αυτό συμπεριφέρεται τώρα και αποφασίσετε να του ανοίξετε το σπίτι σας.

Μύθος 2: Όλα τα ζώα των καταφυγίων είναι μεγάλα σε ηλικία και δύσκολα θα κάνουν με αυτόν που θα τα υιοθετήσει.

Η πραγματικότητα: Λάθος, μεγάλο λάθος. Στα καταφύγια βρίσκονται εξαιρετικά ζωάκια σε όλες τις ηλικίες. Αμέτρητα καταπληκτικά ζωάκια. Και από μωρά… Μωράκια που μόλις γεννήθηκαν και τα πέταξαν στο δρόμο, μωράκια που έχει πεθάνει η μητέρα τους κτλ.

Σε ένα καταφύγιο θα βρει κανείς ό,τι θέλει. Όποια ηλικία, όποιο χρώμα, όποιο μέγεθος ακόμα και, συχνά, όποια ράτσα επιθυμεί. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτοί που ξοδεύουν μια περιουσία για να αγοράσουν ένα ρατσάτο ζώο και με την πρώτη στραβή ή είτε επειδή απλά το βαρέθηκαν, το εγκαταλείπουν.

Μια υιοθεσία όμως δεν πρέπει να έχει σαν γνώμονα την ηλικία ή τη ράτσα του ζώου. Τα μεγάλα σε ηλικία συχνά είναι τα καλύτερα από όλα. Πεθαίνουν για αγάπη και θα σας αφοσιωθούν τόσο που δεν θα το πιστεύετε. Δεν έχουν πολλά χρόνια ζωής; Αυτό είναι σχετικό. Μπορείς να πάρεις ένα κουταβάκι και να αρρωστήσει γρήγορα και να πεθάνει και μπορείς να πάρεις ένα μεγάλο και να ζήσει τόσο που δεν θα το πιστεύεις. Είναι εντελώς εγωιστικό να σκέφτεσαι ότι ένα μεγάλο θα φύγει γρήγορα και δεν θα το έχεις πολύ καιρό. Ακόμα και αν αυτό ισχύει, δεν είναι καλύτερα να φύγει μέσα σε μια αγκαλιά και όχι σε ένα κρύο και απρόσωπο κλουβί ενός καταφυγίου;

Μύθος 3: Τα καταφύγια έχουν μόνο ημίαιμα ζώα και όχι ράτσας

Πραγματικότητα: Αν νομίζετε ότι αυτός που έχει ζώο ράτσας δεν το πετάει στο δρόμο, γελιέστε. Όπως είπαμε πιο πάνω ακόμα και τα πανάκριβα αγορασμένα ζώα εγκαταλείπονται σε δρόμους, βουνά και ερημιές.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, πρώτα στην εγκατάλειψη είναι τα Pit bulls και ακολουθούν τα Labrador Retrievers και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Είναι γεμάτα τα καταφύγια από τέτοια ζώα.

Στη χώρα μας πετιούνται στο δρόμο καθημερινά αμέτρητα κυνηγόσκυλα που δεν τα “χρειάζονται” πια ή δεν κάνουν σωστά τη “δουλειά τους”, pit bulls, Ροτβάιλερ, ποιμενικοί, ακόμα και μικρόσωμα. Πού καταλήγουν αυτά; Αν είναι άτυχα στις ρόδες ενός αυτοκινήτου, αν είναι τυχερά (λέμε τώρα) σε ένα καταφύγιο.

Υπάρχουν δίπλα μας τόσες φιλοζωικές και τόσα καταφύγια που αν πας, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Πραγματικοί θησαυροί, έτοιμοι να σου αφοσιωθούν απόλυτα.

 Μύθος 4: Το να αγοράσεις ζώο από εκτροφέα που γνωρίζει την καταγωγή του είναι πιο σίγουρο για την υγεία και τη συμπεριφορά του.

Πραγματικότητα: Τεράστιος μύθος. Πόσα ζώα αγοράστηκαν από αυτούς τους δήθεν καλούς εκτροφείς και στην πορεία κατέληξαν σε κυνοκομεία.

Τα ζώα ράτσας συχνά, λόγω κακής εκτροφής (κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε), εμφανίζουν προβλήματα υγείας. Διάφορες γενετικές ανωμαλίες και προδιάθεση για διάφορες ασθένειες. Μπορεί λοιπόν για πολλούς η επιλογή ενός ζώου να έχει να κάνει με το background του και κάποια χαρτιά που δείχνουν την καταγωγή του, όμως αυτά δεν είναι ενδεικτικά για το μέλλον του. Αντίθετα τα περισσότερα ημίαιμα είναι υγιέστατα και καλότροπα.

Με άλλα λόγια: Τα πάντα είναι σχετικά. Υιοθέτησε ένα ζώο που ζει σε κλουβί, και δώσε σε ένα άλλο τη δυνατότητα να σωθεί. Αυτό είναι πραγματική φιλοζωία.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS